Színház

Verebes István kapta a VIDOR Fesztivál életműdíját

2021.09.07. 15:25
Ajánlom
Véget ért az idei VIDOR Fesztivál Nyíregyházán, ahol a szakmai zsűri a produkciókon túl díjazta a színészi alakítást, rendezést, díszletet és jelmezeket is.

Az egy hétig tartó szemlét közel másfél éves kihagyás után augusztus 27. és szeptember 4. között rendezték meg a Móricz Zsigmond Színházban. Bár az előadások ezúttal közönség előtt zajlottak, a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy mind a nézők, mind az alkotók biztonságban legyenek.

Ennek fényében a díjátadó is rendhagyó lesz,

a színház igazgatója, Kirják Róbert személyesen keresi majd fel a társulatukat, hogy saját közönségük előtt adja át az alkotóknak az elismeréseket.

A HYPPOLYT-DÍJ életműdíjat Verebes István veheti át, a legjobb nagyszínpadi produkció a hat díjat is bezsebelő Játékszín Nagyvárosi fények című előadása, míg a legjobb kamaraszínpadi darab az Orlai Produkciós Iroda Határátlépések című önvallomása lett, amely a színészek személyes történeteiből építkezik.

KolovratnikKrisztianesNagySandor-152053.jpg

Kolovratnik Krisztián és Nagy Sándor a Nagyvárosi fényekben (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás)

A díjazottak:

DOTTORE-DÍJ a legjobb nagyszínpadi előadásért: Nagyvárosi fények (Játékszín)
PIERROT-DÍJ a legjobb kamaraszínpadi előadásért: Határátlépések (Orlai Produkciós Iroda)
CAPITANO-DÍJ a legjobb rendezésért: Szente Vajk és az előadás közreműködői (Nagyvárosi fények, Játékszín)
ARLECCHINO-DÍJ a legjobb férfi alakításért: Nagy Sándor (Nagyvárosi fények, Játékszín)
COLOMBINA-DÍJ a legjobb női alakításért: Kiss Anna Laura (Love.hu, Fórum Színház)
BRIGHELLA-DÍJ a legjobb férfi epizódalakításért: Ötvös András (Határátlépések, Hogy szeret a másik – Orlai Produkciós Iroda)
SMERALDINA-DÍJ a legjobb női epizódalakításért: Szabó Veronika (Én, te mi – haladunk a korral; Láthatáron Csoport)
PANTALONE-DÍJ a legjobb díszletért: Rákay Tamás (Nagyvárosi fények, Játékszín)
PULCINELLA-DÍJ a legjobb jelmezért: Kovács Yvette Alida (Nagyvárosi fények, Játékszín)
HYPPOLYT-DÍJ életműdíj: Verebes István

Fejléckép: Verebes István (fotó: Stekovics Gáspár / Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.