Színház

Vidám olvasópróba az Abigél stábjával

2012.05.11. 13:35
Ajánlom
Kedélyes olvasópróbán leshettük meg, hogyan folynak az Abigél színpadi adaptációjának munkálatai.

Bánfalvy Ági producer és Szikora János rendező vezényletével a művészek egy rendhagyó felolvasáson bizonyították, remek csapatot alkotnak. Sűrű a szereplők programja, a szerdai felolvasás után útjuk az első jelmezpróbára vezetett. A színészek közül talán Kiss Ramóna áll a legnagyobb kihívás előtt, aki a Bánfalvy Ági által legendásan megformált Torma Piroska bőrébe bújik a színpadon.

Felgördült a függöny, először mutatkozott együtt a Szabó Magda örökzöld regényéből készülő színpadi változat szereplőgárdája, hogy egy különleges olvasópróbán keresztül bepillantást nyújtsanak a kulisszák mögé. A művészek sokat viccelődtek, nevettek, ám Szikora János direktor mindig a kellő időpontban látta el színészeit fontos rendezői utasításokkal. Bánfalvy Ági - aki amellett, hogy producerként jegyzi a darabot, Horn Mici szerepében is látható lesz. "Nagyszerű kis csapat ez, minden próbán ilyen sokat viccelődünk. Azt hiszem, megérte a hosszú hónapokig tartó casting, mert minden karakterhez a legjobban passzoló művészt találtuk meg. Az ifjú tehetségektől kezdve az ismertebb, tapasztaltabb színészekig sok mindenkit hallgattunk meg" - mondta Bánfalvy Ági, aki arról is beszélt, hogy úgy érzi, ő már örökre az ország Torma Piroskája marad. "Rengetegen állítanak meg az utcán, és mindenkinek Torma Piroska vagyok. A legmeglepőbb élményem az volt, amikor Siófokon sétáltunk a férjemmel, és egy magyarul is alig tudó kínai ember ugrott elém, aláírást kért és azt hajtogatta, hogy Torma Piroska, Torma Piroska!" - árulta el a művésznő.

A Bánfalvy Ági számára országos ismertséget hozó szerepet ezúttal Kiss Ramóna formálja meg a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 8-án debütáló darabban, amely a Budapesti Nyári Fesztivál egyik nagy attrakciója. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés a fiatal színésznő számára, hogy Szabó Magda örökérvényű művének színpadi változatában szerepelhet, a következőket nyilatkozta: "Először a könyvet olvastam. Nem is maradhatott volna ki az első könyvélményeim közül, mivel édesanyám egyik kedvenc olvasmánya az Abigél. A filmsorozatot is mindig megnéztük, egyszerűen beleszerettünk a figurákba. Akárhányszor vetítették, mindig ott ültünk a képernyő előtt és felfedeztünk valamilyen apró újdonságot, amit csak az érzékel, aki sokadjára látja ugyanazt a képsort. Most pedig maga a varázslat, hogy részese lehetek mindannak, amit gyerekként megbűvölten néztem. Hihetetlen érzés."

Szintén nagy feladat előtt áll a Bánfalvy Stúdió nagy tehetsége, Csöngedi Nikolett is, aki Vitay Georginát alakítja. Kőnig tanár urat Lengyel Ferenc és Schlanger András, Kuncz főhadnagyot Németh Kristóf játssza, Vitay tábornok szerepében Trokán Péter és Szabó Sipos Barnabás látható, Zsuzsanna testvért Gubás Gabi és Fábián Anita személyesíti meg, a Matula igazgatóját pedig Körtvélyessy Zsolt, illetve Dóczy Péter alakítja.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.
Színház hír

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.