Színház

Vidám olvasópróba az Abigél stábjával

2012.05.11. 13:35
Ajánlom
Kedélyes olvasópróbán leshettük meg, hogyan folynak az Abigél színpadi adaptációjának munkálatai.

Bánfalvy Ági producer és Szikora János rendező vezényletével a művészek egy rendhagyó felolvasáson bizonyították, remek csapatot alkotnak. Sűrű a szereplők programja, a szerdai felolvasás után útjuk az első jelmezpróbára vezetett. A színészek közül talán Kiss Ramóna áll a legnagyobb kihívás előtt, aki a Bánfalvy Ági által legendásan megformált Torma Piroska bőrébe bújik a színpadon.

Felgördült a függöny, először mutatkozott együtt a Szabó Magda örökzöld regényéből készülő színpadi változat szereplőgárdája, hogy egy különleges olvasópróbán keresztül bepillantást nyújtsanak a kulisszák mögé. A művészek sokat viccelődtek, nevettek, ám Szikora János direktor mindig a kellő időpontban látta el színészeit fontos rendezői utasításokkal. Bánfalvy Ági - aki amellett, hogy producerként jegyzi a darabot, Horn Mici szerepében is látható lesz. "Nagyszerű kis csapat ez, minden próbán ilyen sokat viccelődünk. Azt hiszem, megérte a hosszú hónapokig tartó casting, mert minden karakterhez a legjobban passzoló művészt találtuk meg. Az ifjú tehetségektől kezdve az ismertebb, tapasztaltabb színészekig sok mindenkit hallgattunk meg" - mondta Bánfalvy Ági, aki arról is beszélt, hogy úgy érzi, ő már örökre az ország Torma Piroskája marad. "Rengetegen állítanak meg az utcán, és mindenkinek Torma Piroska vagyok. A legmeglepőbb élményem az volt, amikor Siófokon sétáltunk a férjemmel, és egy magyarul is alig tudó kínai ember ugrott elém, aláírást kért és azt hajtogatta, hogy Torma Piroska, Torma Piroska!" - árulta el a művésznő.

A Bánfalvy Ági számára országos ismertséget hozó szerepet ezúttal Kiss Ramóna formálja meg a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 8-án debütáló darabban, amely a Budapesti Nyári Fesztivál egyik nagy attrakciója. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés a fiatal színésznő számára, hogy Szabó Magda örökérvényű művének színpadi változatában szerepelhet, a következőket nyilatkozta: "Először a könyvet olvastam. Nem is maradhatott volna ki az első könyvélményeim közül, mivel édesanyám egyik kedvenc olvasmánya az Abigél. A filmsorozatot is mindig megnéztük, egyszerűen beleszerettünk a figurákba. Akárhányszor vetítették, mindig ott ültünk a képernyő előtt és felfedeztünk valamilyen apró újdonságot, amit csak az érzékel, aki sokadjára látja ugyanazt a képsort. Most pedig maga a varázslat, hogy részese lehetek mindannak, amit gyerekként megbűvölten néztem. Hihetetlen érzés."

Szintén nagy feladat előtt áll a Bánfalvy Stúdió nagy tehetsége, Csöngedi Nikolett is, aki Vitay Georginát alakítja. Kőnig tanár urat Lengyel Ferenc és Schlanger András, Kuncz főhadnagyot Németh Kristóf játssza, Vitay tábornok szerepében Trokán Péter és Szabó Sipos Barnabás látható, Zsuzsanna testvért Gubás Gabi és Fábián Anita személyesíti meg, a Matula igazgatóját pedig Körtvélyessy Zsolt, illetve Dóczy Péter alakítja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.