Színház

Vidám olvasópróba az Abigél stábjával

2012.05.11. 13:35
Ajánlom
Kedélyes olvasópróbán leshettük meg, hogyan folynak az Abigél színpadi adaptációjának munkálatai.

Bánfalvy Ági producer és Szikora János rendező vezényletével a művészek egy rendhagyó felolvasáson bizonyították, remek csapatot alkotnak. Sűrű a szereplők programja, a szerdai felolvasás után útjuk az első jelmezpróbára vezetett. A színészek közül talán Kiss Ramóna áll a legnagyobb kihívás előtt, aki a Bánfalvy Ági által legendásan megformált Torma Piroska bőrébe bújik a színpadon.

Felgördült a függöny, először mutatkozott együtt a Szabó Magda örökzöld regényéből készülő színpadi változat szereplőgárdája, hogy egy különleges olvasópróbán keresztül bepillantást nyújtsanak a kulisszák mögé. A művészek sokat viccelődtek, nevettek, ám Szikora János direktor mindig a kellő időpontban látta el színészeit fontos rendezői utasításokkal. Bánfalvy Ági - aki amellett, hogy producerként jegyzi a darabot, Horn Mici szerepében is látható lesz. "Nagyszerű kis csapat ez, minden próbán ilyen sokat viccelődünk. Azt hiszem, megérte a hosszú hónapokig tartó casting, mert minden karakterhez a legjobban passzoló művészt találtuk meg. Az ifjú tehetségektől kezdve az ismertebb, tapasztaltabb színészekig sok mindenkit hallgattunk meg" - mondta Bánfalvy Ági, aki arról is beszélt, hogy úgy érzi, ő már örökre az ország Torma Piroskája marad. "Rengetegen állítanak meg az utcán, és mindenkinek Torma Piroska vagyok. A legmeglepőbb élményem az volt, amikor Siófokon sétáltunk a férjemmel, és egy magyarul is alig tudó kínai ember ugrott elém, aláírást kért és azt hajtogatta, hogy Torma Piroska, Torma Piroska!" - árulta el a művésznő.

A Bánfalvy Ági számára országos ismertséget hozó szerepet ezúttal Kiss Ramóna formálja meg a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 8-án debütáló darabban, amely a Budapesti Nyári Fesztivál egyik nagy attrakciója. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés a fiatal színésznő számára, hogy Szabó Magda örökérvényű művének színpadi változatában szerepelhet, a következőket nyilatkozta: "Először a könyvet olvastam. Nem is maradhatott volna ki az első könyvélményeim közül, mivel édesanyám egyik kedvenc olvasmánya az Abigél. A filmsorozatot is mindig megnéztük, egyszerűen beleszerettünk a figurákba. Akárhányszor vetítették, mindig ott ültünk a képernyő előtt és felfedeztünk valamilyen apró újdonságot, amit csak az érzékel, aki sokadjára látja ugyanazt a képsort. Most pedig maga a varázslat, hogy részese lehetek mindannak, amit gyerekként megbűvölten néztem. Hihetetlen érzés."

Szintén nagy feladat előtt áll a Bánfalvy Stúdió nagy tehetsége, Csöngedi Nikolett is, aki Vitay Georginát alakítja. Kőnig tanár urat Lengyel Ferenc és Schlanger András, Kuncz főhadnagyot Németh Kristóf játssza, Vitay tábornok szerepében Trokán Péter és Szabó Sipos Barnabás látható, Zsuzsanna testvért Gubás Gabi és Fábián Anita személyesíti meg, a Matula igazgatóját pedig Körtvélyessy Zsolt, illetve Dóczy Péter alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Flashmobot szerveztek a Nemzeti elé az SZFE diákjai

A hallgatók A kassai polgárok című színdarabjából olvastak fel részleteket hétfőn este, a Magyar Dráma Napján, miközben a színházban a színpadon elvenedetett meg Márai Sándor műve.
Színház interjú

Makra Viktória: „Ez az előadás a saját gyászmunkám”

Szeptember 25-én mutatják be a MU Színházban a Héttörpe című Staféta-nyertes előadást Makra Viktória, szabadúszó színész, bábszínész rendezésében. Ő mesélt a világjárvány produkcióra gyakorolt hatásáról, a gyászról, inspirációról és a buffon-technikáról.
Színház hír

Koronavírusost találtak a miskolci színházban, előadások maradnak el

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye szerint szeptember 25-ig biztosan elmaradnak a meghirdetett előadások, a további intézkedésekről pedig a most zajló tesztelés eredményei alapján döntenek.
Színház kult50

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.
Színház gyász

Elhunyt Michael Lonsdale, a Holdkelte című Bond-film főgonosza

A francia színész 89 éves volt, a magyar közönség egyebek között A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhette.