Színház

Vidámságot a színpadra! – hat helyszínen rendezik meg a Vidor Fesztivált

2022.07.14. 10:05
Ajánlom
Az augusztus 26-tól szeptember 3-ig tartó szemlén több mint 20 előadás képviselteti magát a nyíregyházi Móricz Zsigmond színházban.

A versenyprogramba beválogatott darabokat a színház nagyszínpadán és a Krúdy Kamarában láthatja a közönség, de a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, a Bencs Villában és a Szindbád Rendezvénytérben is, és a Timpex Arénában is a nevetésé lesz a főszerep. Utóbbi helyszínen a Nemzeti Lovas Színház két előadással is képviselteti magát.

A Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán hét előadást tartanak.

Olt Tamás rendezésében kerül színre a Győri Nemzeti Színház Minden jegy elkelt című produkciója, Kecskemétről Ray Cooney bohózata, az 1x3 néha 4 érkezik, a Békéscsabai Jókai Színház pedig Tamási Áron klasszikusát, az Énekes madár című népi játékot hozza el.

Az Orlai Produkciós Iroda ezúttal a Válaszfalak című előadással képviselteti magát, míg a Szegedi Nemzeti Színház egy vérbeli bűnügyi történetet, Alfred Hitchcock 39 lépcsőfokát mutatja be. A Veres 1 Színház egy filmadaptációval érkezik, a Miss Daisy sofőrje mellett pedig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház vígjátéka, az Érettségi is helyet kap.

1703-135351.jpg

Jelenet a Miss Daisy sofőrjéből (Fotó/Forrás: Veres 1 Színház)

A Krúdy Kamarában színre kerül Yasmina Reza legnépszerűbb műve, Az öldöklés istene, Szolnokról pedig Bereczki Zoltán one-man show-ja, a Dolgok, amikért érdemes élni érkezik.

A kisebb műhelyek is helyet kaptak a programban: az Exit Generáció a Scapin furfangjait viszi Nyíregyházára, a Gólem Színház pedig a Vircsaft című „össztársulati” előadást mutatja be.

A Rózsavölgyi Szalon a Keresztül-kasullal, a Spirit Színház a Szexpedícióval, az Art Színtér a Ketten Egyedüllel, az Orlai Produkciós Iroda pedig a Redőny című vígjátékkal képviselteti magát.

A szabadtéri színpadon a Vígszínház Party című fekete komédiáját, valamint a Játékszín A dominógyilkosság című darabját láthatják a nézők, a Bencs Villában a KV társulat a Miért lett R. úr ámokfutó? címmel Rainer Werner Fassbinder rendező egyik legendás alkotását értelmezi újra, a Szindbádban a Faq Színház produkciója, a Gyakran ismételt kérdések című darabja szerepel a fesztiválon.

További információ és jegyek a Vidor Fesztivál oldalán és a Móricz Zsigmond Színház weblapján érhetők el.

Fejléckép: Jelenet a Keresztül-kasulból (fotó: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.