Színház

Vidnyánszky Attila: „Az átalakulás természetes folyamat” – reagált a Nemzeti Színház igazgatója a távozások hírére

2024.05.06. 11:05
Ajánlom
Udvaros Dorottya távozása után került nyilvánosságra a hír, amely szerint az évad végén több színművész is elhagyja a Nemzeti Színház társulatát. Vidnyánszky Attila egy interjúban elmondta, nem olyan rendkívüli dolog, ha néhányan így döntenek.

Udvaros Dorottya távozásának hírét követően az Index úgy értesült, nem a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas színművész az egyetlen, aki az évad végén megválik a Nemzeti Színháztól. A lap információi alapján a színházban novemberben történt súlyos baleset két sérültje, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is elhagyja a társulatot, rajtuk kívül pedig Barta Ágnes, Mészáros Martin, Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban így tett. Megkeresésükre Barta Ágnes megerősítette, hogy közös megegyezéssel távozik az intézménytől.

Az Origo interjút közölt Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház vezérigazgatójával, aki mindkét üggyel kapcsolatban elmondta saját álláspontját. A távozásokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, természetes, hogy egy társulat életében történnek átalakulások.

Az pedig, hogy három vagy négy ember elmegy, a szakmánk része, ezt a tényt felnagyítani ezért szintén nem méltányos”

– nyilatkozta. „A balesetet szenvedők szándékáról még nem tudok. Egyébként minden távozó színész megtartja szerepeit a Nemzetiben, tehát tőlük sem búcsúzunk végleg.”

Azzal kapcsolatban, hogy Udvaros Dorottya elhagyja a Nemzeti Színházat, elmondta, nem szüntette meg a színművész szerződését, hanem szerződésmódosítást ajánlott neki. Arra, hogy ez végül hogyan vezetett a művész távozásához, nem tért ki, de hangsúlyozta, hogy semmilyen módon nem részesítette hátrányos megkülönböztetésben Udvaros Dorottyát a közéleti-politikai megnyilvánulásai miatt: „Az a sugalmazás viszont, hogy vezetőként bármilyen retorziót alkalmaznék azért, ha valamelyik munkavállalóm mást gondol a világ fontos kérdéseiről, mint én – egyszerűen alaptalan. Azt, hogy ki mit gondol politikai kérdésekről, sosem firtattam, azt pedig tíz éve mindenféle következmény nélkül nézem végig, ahogyan Dorottya hangot ad a politikai-közéleti meggyőződésének. [...]

Nyolcvan szakma képviselője dolgozik nálunk, nyilván sokféle ember és gondolkodásmód jelenik meg ebben a sokszínű társaságban.”

Hungarian_National_Theater_Budapest-101639.jpg

A Nemzeti Színház épülete (Fotó/Forrás: Takkk / Wikipedia)

A színházigazgató reagált Udvaros Dorottya azon felvetésére is, mely szerint az intézményben túl sok, óriási gázsit kérő külföldi rendező dolgozik. Vidnyánszky Attila szerint a színházban vendégszereplő rendezők mind a legnagyobbak közül valók,

ők segítettek abban, hogy a Nemzeti most már határozottan ott van a világszínház térképén. A Nemzeti Színháznak esztétikai értelemben is vezető szerepe kell, hogy legyen.”

A színművész által említett tizenegy megbukott produkció kapcsán azt nyilatkozta, „egy kézen meg lehet számolni azon produkciókat, amelyek nem éltek meg tíz előadást.” Tagadta ugyanakkor, hogy a vendégjátékok és a sok egyéb program miatt nem maradna tér a színház saját előadásainak, mint mondta, elismerésnek tartja, hogy megszervezhették a 10. Színházi Olimpiát és Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). A további rendezvényekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a színház tevékenységének csak egyik, bár legfontosabb területe a repertoárszínházi működés, emellett számos fontos programnak kell helyet adniuk. „Mi ezekre úgy gondolunk, mint ügyekre, nem úgy, mint olyan tehertételekre, amik valami elől teret vesznek el” – fűzte hozzá.

Forrás: Index, Origo

Fejléckép: Vidnyánszky Attila (fotó/forrás: 4K Media Studio / Színházi Olimpia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.