Színház

Vidnyánszky Attila lett a kaposvári színházi intézet igazgatója

2012.03.08. 10:00
Ajánlom
Vidnyánszky Attila óriási feladatnak tekinti az intézet vezetését és azt szeretné, ha két-három év múlva meghatározó iskolává nőné ki magát a kaposvári intézet.

Vidnyánszky Attilát, a debreceni színház igazgatóját bízták meg a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetésével - tájékoztatott Szávai Ferenc rektor szerdán. Szávai Ferenc elmondta: elfogadva az intézmény szenátusának javaslatát, március 6-tól nevezte ki Vidnyánszky Attilát négy évre. Ezzel együtt két másik intézet - a médiaművészeti és a vizuális művészeti - vezetőjét is kinevezték. Szávai Ferenc jelezte: rövid időn belül mindhárom intézetvezető sajtótájékoztatón ismerteti elképzeléseit. Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezőt 22 igennel támogatta a szenátus, a másik pályázó, Csáki Judit színikritikus, egyetemi docens, a Kaposvári Egyetem színházi tanszékének vezetője három szavazatot kapott a szenátustól.

A Kaposvári Egyetem december végén írta ki a színházi és a látványtervezői tanszéket összefogó színházi intézet vezetőjének pályázatát. Vidnyánszky Attila, aki múlt év szeptemberében a Kaposvári Egyetem tanévnyitóján címzetes egyetemi tanári címet kapott, a kaposvarmost.hu portálnak adott interjúban elmondta: az intézet vezetése "óriási feladat, hatalmas felelősség is. Van bennem egy nagyon erőteljes tenni akarás, és persze szorongás is, hogy sikerül-e valóban mindazt létrehozni, amit elterveztem és vállaltam a pályázatomban". Közölte, hogy az évad második felét teljesen felszabadította, így eleinte akár hetente több napot is Kaposváron tölt majd. "Erről tudnak a debreceniek, s hogy tudjam egymás mellett végezni a két feladatot, ezért kevesebb rendezést vállaltam a következő évadra" - fogalmazott. Mint elmondta, régi vágya, hogy újra taníthasson. "Már tanítottam Kijevben, iskolát akartunk csinálni Debrecenben is, de ott a realitások felülírták szándékainkat. Most ez egy lehetőség arra, hogy megvalósíthassam terveimet, amelyeket 5-6 éve dédelgetek" - olvasható a kaposvári portálon. Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott, pontosan látja a kitörési pontokat, amelyek segítségével egy valóban meghatározó szerepű iskolává, sőt, nemzetközi színtéren is jegyzett képzőhellyé lehet fejleszteni a kaposvári színészképzést. Ebben külföldi mesterekre is szükség lesz, tervei szerint már tavasszal hív fiatal rendezőket Krakkóból és Moszkvából. A helyi Csiky Gergely Színházzal való együttműködésről azt mondta, hogy az egyetem és a színház kapcsolata kulcskérdés. "A színház a bázis, így nagyon fontos, hogy olyan emberekkel dolgozhassak, akik egyik lábukkal ott vannak, másikkal pedig az egyetemen. Nagyon számítok a színházra" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Rátóti Zoltánra, a teátrum igazgatójára is számít és rendezni is fog jövőre Kaposváron. Véleménye szerint két-három éven belül meghatározó iskolává tudja kinőni magát a kaposvári képzőhely. "Remélem, hogy egy olyan iskola lesz, amely szervesen együtt dolgozik a magyar színházi szövetségekkel. Nemcsak egy-egy bemutató erejéig vállalnánk vendégszereplést, hanem bérletbe, évadra is, így megismerhetnék a hallgatók a színházakat, és eldönthetik, hogy hol szeretnének majdan dolgozni" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Színház felhívás

Alternatív színházi képzés vihet közelebb önmagunkhoz

A TIM Stúdió tréningjeinek résztvevői olyan szituációkat játszanak el, amelyek által újragondolhatják határaikat és színházi gyakorlatot szerezhetnek. A 2022/23-as évad jelentkezési időszaka már elindult.
Színház hír

Superbrands díjjal tüntették ki a Szegedi Szabadtéri Játékokat

A független szakértőkből álló zsűri idén másodszorra tüntette ki Magyarország legnagyobb szabadtéri színházát, így a Szegedi Szabadtéri Játékok tíz év után ismét Superbrands díjas.
Színház ajánló

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.