Színház

Vidnyánszky Attila nem hívta fel a Nemzet Színészének választott Kulka Jánost

2024.05.09. 10:05
Ajánlom
Huszonnégy éves tradíciói szakadt meg, miután a Nemzet Színészének választott Kulka Jánost nem a Nemzeti Színház vezérigazgatója értesítette a döntésről. Vidnyánszky Attila indulatosan reagált, amikor az RTL erről kérdezte.

Mint arról beszámoltunk, május 3-án a Nemzet Színésze címet jelenleg birtokló színművészek Kulka Jánost választották a közelmúltban elhunyt Tordy Géza helyére. A hagyomány szerint erről az érintettet a Nemzeti Színház mindenkori vezérigazgatója értesíti, ám ezúttal ez a huszonnégy éve tartó tradíció megszakadt, minthogy Vidnyánszky Attila sajtóértesülések szerint nem kereste fel Kulka Jánost, a színművésszel Molnár Piroska közölte a hírt.

Az eset kapcsán az RTL megkérdezte Cserhalmi Györgyöt és Jordán Tamást is, utóbbi így nyilatkozott:

Én csak azt a tényt tudom, hogy a Vidnyánszky igazgató úr nem akarta felhívni, és megkérte Molnár Piroskát.

Az RTL híradó stábja a napokban többször is írásban fordult a Nemzeti Színház vezérigazgatójához, ám választ nem kaptak kérdéseikre, ezért személyesen keresték fel a rendezőt. Amikor azonban kérdezni próbálták, Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott, ennek a csatornának nincs joga kérdezni.

Olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét, maguknak arra sem válaszolnék, hogy nappal vagy este van

– hallható a felvételen.

A stáb szerette volna, ha a vezérigazgató reagál arra a hírre is, mely szerint az évad végén nyolcan is elhagyják a Nemzeti Színház társulatát, köztük Udvaros Dorottya is, aki nemrég egy interjúban fogalmazott meg kritikát a társulat vezetésével kapcsolatban, ám erre sem kaptak választ. 

Fejléckép: Vidnyánszky Attila és Kulka János (Fotó/Forrás: Hegedüs Róbert / MTI; Hutanu Emil / Trojka Színházi Társulás)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.