Színház

Vidnyánszky Attila színházba hívta Demeter Szilárdot

2021.11.12. 11:00
Ajánlom
November elején nagy port kavart Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának nyilatkozata, amelyben kijelentette, hogy a kortárs magyar irodalom 80 százalékát „kukázná”, a színházat pedig egyenesen gyűlöli.

Ahogy a Fidelio is megírta, az interjúra számos alkotó reagált, kitérve arra is, ahogyan Demeter Parti Nagy Lajos munkásságát minősítette. Závada Pál a kijelentéseket minősíthetetlennek nevezte, Erdős Virág elhatárolódott tőle, de Péterfy Gergely, Nyáry Krisztián, Grecsó Krisztián és Jászberényi Sándor is nemtetszését fejezte ki, egy-egy verset osztva meg tiltakozásul.

Petőcz András író ennél továbbment, úgy gondolja, hogy Demeter Szilárd egy hivatalnok, akinek az a dolga, hogy vezesse a hivatalát. Se szidni, se dicsérni nincs joga az alkotókat, mert nem magánemberként van jelen a kulturális életben.

A főigazgató válaszul a Vitairat a képmutatásról és annak káráról címmel megjelentetett cikkében reagált a szakma felháborodására, régi magyar és román és lengyel irodalmi alakokat hozva példának a „nagy író” definíciójának megalkotásához.

„Én lennék a legboldogabb, ha a főigazgatói munkám abból állna, hogy világhírű magyar írók (művészek) lába elé terítem a vörös szőnyeget, és ugyancsak elégedett lennék, ha egy-egy nagyságunk irodalmi emlékezete tízezreket mozdítana meg.

Szeretném megélni azt az időszakot, amikor magyar szerzők tucatjait ujjongva olvasom, és annyira jók, hogy alig bírom kivárni a következő remeket.”

– írta Demeter, sajnálatát fejezve ki, amiért a magyar irodalom – a főigazgató szavaival élve – csak mintha-irodalom, a szerzők pedig csupán eljátsszák, hogy írók.

Ez nem jelenti azt – áll a rövid replikában –, hogy a PIM ne tenne meg mindent a kortárs magyar irodalom helyzetének javításáért, és ennek érdekében Demeter Szilárd saját személyes ízlésvilágát vagy épp a politikát zárójelbe teszi.

„Mára elmúlt belőlünk ez az igényesség. A szakmából múlt el. Régebben a teljesítményt süvegeltük meg, ma a státust. Kiírja a magyar író a közösségi médiába, hogy magyar író vagyok, tehát igazam van, kalapot le, vagy leverik az elvbarátaim. Vita lezárva.”

A kialakuló diskurzusban a színházi alkotók is megszólítva érezték magukat, mind Szente Vajk, mind pedig Vidnyánszky Attila jelezte, hogy szívesen látnák Demeter Szilárdot egy-egy előadásukon.

A Blikknek adott interjújában Demeter Szilárd kitért rá, hogy a színház iránti ellenszenve személyes okokra vezethető vissza, ebből kifolyólag 1998 óta nem szívesen látogatja a teátrumokat. Nem a művészekkel van problémája, hanem magával az intézménnyel, Vidnyánszky Attila pedig azt ígérte neki, hogy jól fogja magát érezni. Nyilatkozatával kapcsolatban úgy fogalmazott: azért nem kér bocsánatot, mert ugyan sokan kritizálják, többen vannak viszont, akiket inkább felszabadított, hogy valaki ki mer állni.

„Azért mondom ki, hogy más is kimondhassa. Ha képmutatóan elbeszélünk a lényeg mellett, attól nem lesz jobb a kortárs magyar irodalmi élet.”

Szente Vajk is úgy véli, hogy Demeter Szilárd máshogy állna a színházhoz, ha látná például a Puskás musicalt, eddig háromszor invitálták meg egy-egy estére.

„Eleddig nem jött, de biztos vagyok benne, hogy máshogy nyilatkozna a színházról, ha megnézi az előadást. Ha eljön és megnézi, kérdezzék meg újra, és tuti, hogy mást fog mondani. Nagyon várom, ezúton is hívom” – mondta a rendező.

Fejléckép: Demeter Szilárd (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

Kapcsolódó

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

A hazai művészeti életben nagy port kavart Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának november 8-án a Telexen megjelent nyilatkozata, amely a magyar kulturális szféra minden szegmensét érintette.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.