Színház

Vidnyánszky Attila színházba hívta Demeter Szilárdot

2021.11.12. 11:00
Ajánlom
November elején nagy port kavart Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának nyilatkozata, amelyben kijelentette, hogy a kortárs magyar irodalom 80 százalékát „kukázná”, a színházat pedig egyenesen gyűlöli.

Ahogy a Fidelio is megírta, az interjúra számos alkotó reagált, kitérve arra is, ahogyan Demeter Parti Nagy Lajos munkásságát minősítette. Závada Pál a kijelentéseket minősíthetetlennek nevezte, Erdős Virág elhatárolódott tőle, de Péterfy Gergely, Nyáry Krisztián, Grecsó Krisztián és Jászberényi Sándor is nemtetszését fejezte ki, egy-egy verset osztva meg tiltakozásul.

Petőcz András író ennél továbbment, úgy gondolja, hogy Demeter Szilárd egy hivatalnok, akinek az a dolga, hogy vezesse a hivatalát. Se szidni, se dicsérni nincs joga az alkotókat, mert nem magánemberként van jelen a kulturális életben.

A főigazgató válaszul a Vitairat a képmutatásról és annak káráról címmel megjelentetett cikkében reagált a szakma felháborodására, régi magyar és román és lengyel irodalmi alakokat hozva példának a „nagy író” definíciójának megalkotásához.

„Én lennék a legboldogabb, ha a főigazgatói munkám abból állna, hogy világhírű magyar írók (művészek) lába elé terítem a vörös szőnyeget, és ugyancsak elégedett lennék, ha egy-egy nagyságunk irodalmi emlékezete tízezreket mozdítana meg.

Szeretném megélni azt az időszakot, amikor magyar szerzők tucatjait ujjongva olvasom, és annyira jók, hogy alig bírom kivárni a következő remeket.”

– írta Demeter, sajnálatát fejezve ki, amiért a magyar irodalom – a főigazgató szavaival élve – csak mintha-irodalom, a szerzők pedig csupán eljátsszák, hogy írók.

Ez nem jelenti azt – áll a rövid replikában –, hogy a PIM ne tenne meg mindent a kortárs magyar irodalom helyzetének javításáért, és ennek érdekében Demeter Szilárd saját személyes ízlésvilágát vagy épp a politikát zárójelbe teszi.

„Mára elmúlt belőlünk ez az igényesség. A szakmából múlt el. Régebben a teljesítményt süvegeltük meg, ma a státust. Kiírja a magyar író a közösségi médiába, hogy magyar író vagyok, tehát igazam van, kalapot le, vagy leverik az elvbarátaim. Vita lezárva.”

A kialakuló diskurzusban a színházi alkotók is megszólítva érezték magukat, mind Szente Vajk, mind pedig Vidnyánszky Attila jelezte, hogy szívesen látnák Demeter Szilárdot egy-egy előadásukon.

A Blikknek adott interjújában Demeter Szilárd kitért rá, hogy a színház iránti ellenszenve személyes okokra vezethető vissza, ebből kifolyólag 1998 óta nem szívesen látogatja a teátrumokat. Nem a művészekkel van problémája, hanem magával az intézménnyel, Vidnyánszky Attila pedig azt ígérte neki, hogy jól fogja magát érezni. Nyilatkozatával kapcsolatban úgy fogalmazott: azért nem kér bocsánatot, mert ugyan sokan kritizálják, többen vannak viszont, akiket inkább felszabadított, hogy valaki ki mer állni.

„Azért mondom ki, hogy más is kimondhassa. Ha képmutatóan elbeszélünk a lényeg mellett, attól nem lesz jobb a kortárs magyar irodalmi élet.”

Szente Vajk is úgy véli, hogy Demeter Szilárd máshogy állna a színházhoz, ha látná például a Puskás musicalt, eddig háromszor invitálták meg egy-egy estére.

„Eleddig nem jött, de biztos vagyok benne, hogy máshogy nyilatkozna a színházról, ha megnézi az előadást. Ha eljön és megnézi, kérdezzék meg újra, és tuti, hogy mást fog mondani. Nagyon várom, ezúton is hívom” – mondta a rendező.

Fejléckép: Demeter Szilárd (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

Kapcsolódó

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

A hazai művészeti életben nagy port kavart Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának november 8-án a Telexen megjelent nyilatkozata, amely a magyar kulturális szféra minden szegmensét érintette.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.