Színház

Vidnyánszky Attila találkozott a Nemzeti társulatával

2013.01.18. 21:00
Ajánlom
Az újonnan kinevezett igazgató január 18-án ismertette elképzeléseit a teátrum dolgozóival. Az eseményen a Nemzeti Színház csaknem minden munkatársa megjelent.

Vidnyánszky Attila január 18-án délután találkozott a Nemzeti Színház összes munkatársával, majd külön beszélgetett a társulat színész tagjaival. Sajtóinformációk szerint a decemberben kinevezett jövőbeni igazgató köszönetet mondott Alföldi Róbertnek, a színház jelenlegi vezetőjének, hogy lehetővé tette és megszervezte a találkozót.

A társulattal való első találkozáskor Vidnyánszky Attila ismertette a munkatársakkal, hogy milyen elvek alapján szeretné működtetni a színházat és milyen elképzelései vannak az elkövetkező évadokra.

Az új direktor egyik közvetlen munkatársának beszámolója szerint nyugodt hangvételű szakmai beszélgetések zajlottak le, amelyeknek kettős célja volt: az egyik, hogy Vidnyánszky Attila a társulat előtt röviden ismertesse elképzeléseit, a másik pedig, hogy arról tájékoztassa őket, hogy elkezdik a szerződtetési tárgyalásokat a társulat tagjaival. A színházak vezetőinek február végéig kell közölniük a jövő évadra vonatkozó szerződtetési szándékot a művészekkel. Vidnyánszky Attila minden színésszel külön tárgyal majd a jövőbeni együttműködés lehetőségéről.

Az új igazgató munkatársának tájékoztatása szerint Fekete Péter - a január 15-től kinevezett miniszteri biztos - is jelen volt az eseményen. Arra a kérdésre, miként kezdi a munkát Vidnyánszky Attila és Fekete Péter a Nemzeti Színházban, elmondta: az új vezető a napokban elkezdte sorra megnézni a színház azon műsoron lévő előadásait, amelyeket eddig nem látott, és egyesével találkozni fog a színészekkel. Arról, hogy mely előadás marad műsoron és a távozó színészek továbbviszik-e szerepeiket, még nem tudott tájékoztatást adni.

Szólt arról is, hogy a részvénytársaságként működő színháznak rövid időn belül be kell nyújtania a 2013-as üzleti tervet, amely már csak Alföldi Róbert és Fekete Péter együttműködésében készülhet el.

A társulati ülésen - amelyen a színház csaknem minden munkatársa megjelent - elhangzott az is, hogy Vidnyánszky Attila mindent megtesz annak érdekében, hogy az évad végéig a bemutatók és az előadások a tervezett formában, zökkenőmentesen megvalósuljanak. A Nemzeti Színházat július elsejétől vezető igazgató elképzeléseit korábban ismertettük. Ide kattintva olvashat erről bővebben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)
Színház hír

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Színház ajánló

Élőben közvetíti a Miskolci Nemzeti Színház a Vadkacsát

A Miskolci Nemzeti Színház februárban indította el saját fejlesztésű stream-oldalát, ahol eddig minden héten két alkalommal várták a nézőket a képernyők elé. A színház korábbi előadásainak felvételei után, március 4-én élő közvetítésre készül, méghozzá a 2019-2020-as évad egyik legjobban várt előadását, a Vadkacsát sugározzák majd élőben.