Színház

Vidnyánszky szerint a baloldali pártok kampányindítója volt az október 23-i tüntetés

2020.10.27. 15:00
Ajánlom
Az SZFE autonómiájának ügye is napirendre került az Európai Parlament kedd délelőtti ülésén, amelyen az egyetem részéről Upor László, a korábbi megbízott rektor és Milovits Hanna, a hallgatók képviselője, a kormány részéről pedig György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára volt jelen az online térben. Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke is megfogalmazta az álláspontját, igaz, ő egy technikai probléma miatt csak később tudott bekapcsolódni a beszélgetésbe.

György László a szakmai vita fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a külföldi mintákat alapul vevő modellváltás éppen hogy jóval több szabadságot enged az egyetemnek, mint a korábbi rendszer, ráadásul a nyolc érintett egyetemből egyedül az SZFE-n volt konfliktus. Az új rendszer továbbá pénzügyi szempontból is előnyös,

a következő időszakban négyszeresére akarják növelni az egyetem költségvetését.

Arról nem esett szó, hogy a modellváltást a többi intézménynél sokkal gyorsabban, előrehozott határidővel hajtották végre, amiről nem, vagy csak részlegesen tájékoztatták az akkori vezetőséget. György László bizottsági kérdésre azonban cáfolta, hogy a kormány akarna dönteni a hallgatók jövőjéről, és hogy a modellváltás ne lenne összhangban a magyar alkotmánnyal.

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

Kapcsolódó

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

Upor László szerint éppen azzal sérül az autonómia, hogy egy olyan kuratórium irányítja és felügyeli az intézményt, amit a minisztériumok neveznek ki, az egyetemnek pedig nincs beleszólása a saját sorsába. Az SZFE-nél a szenátus jogköreinek elvételével pontosan ez a helyzet állt elő, ráadásul mivel a kuratórium és a minisztérium nem válaszol a kéréseikre és a tárgyalások során sem hallgatták meg őket, a kommunikáció sem működik a két fél között.

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Kapcsolódó

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.

Upor felhívta a figyelmet arra is, hogy az új kancellár szankciókkal – az internet lekapcsolásával és a termek bezárásával – akarja megoldani a problémát, de ők nem adják fel az autonómiáért zajló küzdelmet. A támogatottságukat az október 23-i többezres demonstráció is bizonyítja.

uporeu-143716.jpg

Upor László az Európai Parlament meghallgatásán

Az a demonstráció, amire a szintén megszólaló Vidnyánszky Attila azt mondta, hogy nem volt más, mint a baloldali pártok kampányindítója, és a diákokat politikai célokra akarják felhasználni. Vidnyánszky annak ellenére állította ezt, hogy a megmozdulás szervezői direkt arra kérték a résztvevőket, hogy magánemberként vegyenek részt az eseményen. Ennek megfelelően, ahogy tudósításunkban megírtuk, egyetlen pártzászló sem jelent meg a tömegben.

Minden, ami történik, a baloldali pártok szervezésében és politikai irányításával történik és valósul meg.

Ez egyébként szemben áll Gulyás Gergely azon korábbi megszólalásával, miszerint a demonstrálók értük tüntettek. Ezt hétfőn az egyetemi polgárok maguk cáfolták, hangsúlyozva, hogy a megmozdulások célja minden esetben az autonómia jegyében történik, nincs politikai színezete.

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Kapcsolódó

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.

Vidnyánszky Attila nehezményezte – reflektálva a technikai nehézségekre is, ami miatt később tudott csak bekapcsolódni a beszélgetésbe –, hogy fenntartóként nem sikerül kommunikálniuk (vagy csak nagyon nehezen) az egyetem polgáraival, mert az intézmény bezárkózik. Ez egy régóta fennálló, rajtuk túlmutató probléma, ami az infrastruktúra borzasztó állapotát eredményezte.

vidnyanszkyeu-143716.jpg

Vidnyánszky Attila az Európai Parlament meghallgatásán

Milovits Hanna ezt cáfolni igyekezett jelezve, hogy a fenntartó részéről tárgyalási szándék nem volt, az intézkedésekről pedig a polgárság a sajtóból értesült. Továbbra is

nyitottak az egyeztetésekre abban az esetben, ha a minisztérium egyenlő félként tekint rájuk.

Egyelőre azonban a kormánybarát média manipulálható gyerekeknek állítja be őket, de ez nem igaz. Upor Lászlóhoz csatlakozva elhatárolódott a politikai vádaktól, és az autonómia fontosságát hangoztatta.

Az SZFE polgársága: az egyetem új vezetői már gyakorlati eszközökkel veszélyeztetik az oktatást

Kapcsolódó

Az SZFE polgársága: az egyetem új vezetői már gyakorlati eszközökkel veszélyeztetik az oktatást

Szarka Gábor ultimátuma ellenére folytatják a tiltakozást - jelentették be a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai szerda délutáni sajtótájékoztatójukon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Online vezeti tovább Zsámbéki Gábor a Lear király próbáit

A művészek egészségének megóvása érdekében online folytatódnak a Lear király próbái a Katona József Színházban.
Színház hír

Harmadszorra is megállapították, hogy jogszerű a sztrájk az SZFE-n

Az SZFE Sztrájkbizottsága közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla újabb végzése állapította meg sztrájkjuk jogosságát. Felszólítják a munkáltatót a tárgyalások megkezdésére.
Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd