Színház

Vidnyánszky szerint a baloldali pártok kampányindítója volt az október 23-i tüntetés

2020.10.27. 15:00
Ajánlom
Az SZFE autonómiájának ügye is napirendre került az Európai Parlament kedd délelőtti ülésén, amelyen az egyetem részéről Upor László, a korábbi megbízott rektor és Milovits Hanna, a hallgatók képviselője, a kormány részéről pedig György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára volt jelen az online térben. Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke is megfogalmazta az álláspontját, igaz, ő egy technikai probléma miatt csak később tudott bekapcsolódni a beszélgetésbe.

György László a szakmai vita fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a külföldi mintákat alapul vevő modellváltás éppen hogy jóval több szabadságot enged az egyetemnek, mint a korábbi rendszer, ráadásul a nyolc érintett egyetemből egyedül az SZFE-n volt konfliktus. Az új rendszer továbbá pénzügyi szempontból is előnyös,

a következő időszakban négyszeresére akarják növelni az egyetem költségvetését.

Arról nem esett szó, hogy a modellváltást a többi intézménynél sokkal gyorsabban, előrehozott határidővel hajtották végre, amiről nem, vagy csak részlegesen tájékoztatták az akkori vezetőséget. György László bizottsági kérdésre azonban cáfolta, hogy a kormány akarna dönteni a hallgatók jövőjéről, és hogy a modellváltás ne lenne összhangban a magyar alkotmánnyal.

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

Kapcsolódó

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

Upor László szerint éppen azzal sérül az autonómia, hogy egy olyan kuratórium irányítja és felügyeli az intézményt, amit a minisztériumok neveznek ki, az egyetemnek pedig nincs beleszólása a saját sorsába. Az SZFE-nél a szenátus jogköreinek elvételével pontosan ez a helyzet állt elő, ráadásul mivel a kuratórium és a minisztérium nem válaszol a kéréseikre és a tárgyalások során sem hallgatták meg őket, a kommunikáció sem működik a két fél között.

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Kapcsolódó

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.

Upor felhívta a figyelmet arra is, hogy az új kancellár szankciókkal – az internet lekapcsolásával és a termek bezárásával – akarja megoldani a problémát, de ők nem adják fel az autonómiáért zajló küzdelmet. A támogatottságukat az október 23-i többezres demonstráció is bizonyítja.

uporeu-143716.jpg

Upor László az Európai Parlament meghallgatásán

Az a demonstráció, amire a szintén megszólaló Vidnyánszky Attila azt mondta, hogy nem volt más, mint a baloldali pártok kampányindítója, és a diákokat politikai célokra akarják felhasználni. Vidnyánszky annak ellenére állította ezt, hogy a megmozdulás szervezői direkt arra kérték a résztvevőket, hogy magánemberként vegyenek részt az eseményen. Ennek megfelelően, ahogy tudósításunkban megírtuk, egyetlen pártzászló sem jelent meg a tömegben.

Minden, ami történik, a baloldali pártok szervezésében és politikai irányításával történik és valósul meg.

Ez egyébként szemben áll Gulyás Gergely azon korábbi megszólalásával, miszerint a demonstrálók értük tüntettek. Ezt hétfőn az egyetemi polgárok maguk cáfolták, hangsúlyozva, hogy a megmozdulások célja minden esetben az autonómia jegyében történik, nincs politikai színezete.

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Kapcsolódó

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.

Vidnyánszky Attila nehezményezte – reflektálva a technikai nehézségekre is, ami miatt később tudott csak bekapcsolódni a beszélgetésbe –, hogy fenntartóként nem sikerül kommunikálniuk (vagy csak nagyon nehezen) az egyetem polgáraival, mert az intézmény bezárkózik. Ez egy régóta fennálló, rajtuk túlmutató probléma, ami az infrastruktúra borzasztó állapotát eredményezte.

vidnyanszkyeu-143716.jpg

Vidnyánszky Attila az Európai Parlament meghallgatásán

Milovits Hanna ezt cáfolni igyekezett jelezve, hogy a fenntartó részéről tárgyalási szándék nem volt, az intézkedésekről pedig a polgárság a sajtóból értesült. Továbbra is

nyitottak az egyeztetésekre abban az esetben, ha a minisztérium egyenlő félként tekint rájuk.

Egyelőre azonban a kormánybarát média manipulálható gyerekeknek állítja be őket, de ez nem igaz. Upor Lászlóhoz csatlakozva elhatárolódott a politikai vádaktól, és az autonómia fontosságát hangoztatta.

Az SZFE polgársága: az egyetem új vezetői már gyakorlati eszközökkel veszélyeztetik az oktatást

Kapcsolódó

Az SZFE polgársága: az egyetem új vezetői már gyakorlati eszközökkel veszélyeztetik az oktatást

Szarka Gábor ultimátuma ellenére folytatják a tiltakozást - jelentették be a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai szerda délutáni sajtótájékoztatójukon.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.