Színház

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.

Leonard Gershe nem a legismertebb amerikai színpadi szerzők egyike, mi több, azt is mondhatnánk, ismeretlen. A pillangók szabadok című darabja 1969 óta fut nagy sikerrel a Broadway-n. Mint minden amerikai, csúcsokat döntögető előadásnak, ennek is készült alig három évvel később egy filmváltozata, olyan nevekkel, mint Goldie Hawn, Eileen Heckart és Edward Albert. Mrs. Baker alakja egy Oscart –, míg Don szerepe egy Golden Globe-ot hozott.

9F3A6385-145849.jpg

A pillangók szabadok (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

Ugyanebben az évben, 1972-ben debütált a darab a honi színpadon is: a Madách Színház mutatta be, ahol Huszti Péter/Kalocsay Miklós, Schütz Ila/Kiss Mari illetve Tolnay Klári/Ilosvay Katalin játszották a főszerepeket.

A Gaál Erzsébet Stúdióban futó változatban a mellékszereplőket elhagyta Szitás Barbara rendező. A felnőtt fiát majomszeretettel szerető anya Molnár Zsuzsanna, az önállóságra és saját életre vágyó fiatalember Blazsovszky Ákos, míg a kötődési zavarokkal küzdő, szertelen művészlélek Kovalik Ágnes.

9F3A6426-145927.jpg

A pillangók szabadok (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett )

A vak fiút anyja a széltől is óvja, pedig Don nem is annyira gyámoltalan, mint amennyire tűnik. A szomszédban lakó fiatal lánnyal liezonba keveredő fiatal férfi nagyon is tudja, mit akar. Jill, a karrierről álmodó, látszólag nagyszájú, ugyanakkor a vita hevében kiderül, hogy sokkal érzékenyebb lány, mint amilyennek tűnik. Sok titkot cipel magával. És mitől lesz vígjáték, ez a mai kérdéseket kíméletlenül felszínre hozó előadás? A kiváló dialógusoktól, a pazar színészi játéktól és a drámában megbújó nevetéstől.

Az előadást nagy érdeklődés övezi a József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiójában. Jegyvásárlás >>>

9F3A6156-145848.jpg

A pillangók szabadok (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.
Színház ajánló

Őszi szonáta Udvaros Dorottyával - Utoljára a Thália színpadán

Az Ingmar Bergman híres filmjének első forgatókönyvéből készült Őszi szonáta című előadás utoljára kerül műsorra a Thália Színházban, március 22-én.
Színház magazin

„Az erőszak nem olyan dolog, amivel haknizik az ember”

Ezzel a mondattal világította meg Veiszer Alinda az abúzust átélők hallgatásának okát. A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozata márciusban a színházi erőszak témáját járta körül. A beszélgetés, amelynek vendégei dr. Bánki György pszichiáter, publicista, Létay Dóra színművész és Máté Gábor színművész, rendező, színházigazgató, egyetemi tanár voltak, nem csupán és nem is elsősorban a #metoo-ról, hanem a hatalmi helyzetekről, egészségtelen szituációkról szólt.
Színház voith ági

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Színház józsef attila színház

Fehér Anna és Létay Dóra is állami kitüntetésben részesült

Március 15-ei nemzeti ünnep alkalmával a József Attila Színház két színművésze is állami elismerésben részesült. Fehér Anna Érdemes Művész-díjához és Létay Dóra Jászai Mari-díjához is gratulálunk.