Színház

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.

Leonard Gershe nem a legismertebb amerikai színpadi szerzők egyike, mi több, azt is mondhatnánk, ismeretlen. A pillangók szabadok című darabja 1969 óta fut nagy sikerrel a Broadway-n. Mint minden amerikai, csúcsokat döntögető előadásnak, ennek is készült alig három évvel később egy filmváltozata, olyan nevekkel, mint Goldie Hawn, Eileen Heckart és Edward Albert. Mrs. Baker alakja egy Oscart –, míg Don szerepe egy Golden Globe-ot hozott.

9F3A6385-145849.jpg

A pillangók szabadok (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

Ugyanebben az évben, 1972-ben debütált a darab a honi színpadon is: a Madách Színház mutatta be, ahol Huszti Péter/Kalocsay Miklós, Schütz Ila/Kiss Mari illetve Tolnay Klári/Ilosvay Katalin játszották a főszerepeket.

A Gaál Erzsébet Stúdióban futó változatban a mellékszereplőket elhagyta Szitás Barbara rendező. A felnőtt fiát majomszeretettel szerető anya Molnár Zsuzsanna, az önállóságra és saját életre vágyó fiatalember Blazsovszky Ákos, míg a kötődési zavarokkal küzdő, szertelen művészlélek Kovalik Ágnes.

9F3A6426-145927.jpg

A pillangók szabadok (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett )

A vak fiút anyja a széltől is óvja, pedig Don nem is annyira gyámoltalan, mint amennyire tűnik. A szomszédban lakó fiatal lánnyal liezonba keveredő fiatal férfi nagyon is tudja, mit akar. Jill, a karrierről álmodó, látszólag nagyszájú, ugyanakkor a vita hevében kiderül, hogy sokkal érzékenyebb lány, mint amilyennek tűnik. Sok titkot cipel magával. És mitől lesz vígjáték, ez a mai kérdéseket kíméletlenül felszínre hozó előadás? A kiváló dialógusoktól, a pazar színészi játéktól és a drámában megbújó nevetéstől.

Az előadást nagy érdeklődés övezi a József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiójában. Jegyvásárlás >>>

9F3A6156-145848.jpg

A pillangók szabadok (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Vizuál

Férje betiltotta birodalmában Grace Kelly filmjeit

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.
Klasszikus

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.
Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tudnivalók Karinthy Márton temetéséről

A 71. életévében elhunyt színházigazgatótól november 26-án 10 órakor vehetünk végső búcsút a Fiumei úti Sírkertben.
Színház interjú

„Nem horgonyoztam le egyik izmusnál sem” – Interjú Nagy Norberttel

Májusban mutatta be a Forte Társulat Elias Canetti Kárpázatát a Szkénében. A főszereplőt, Peter Kient alakító Nagy Norberttel az ősbemutató különleges formanyelvéről, a történetben megjelenő férfi-női viszonyokról, és szöveg aktualitásáról beszélgettünk.
Színház hír

Ilyen lett a felújított kaposvári Csiky Gergely Színház

Átadták a Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház felújított és kibővített épületét.
Színház hír

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Színház ajánló

A színház mint Agora

A színház is egyfajta agoraként működik, hiszen több művészeti ágat ötvöz. Erre a sokszínűségre helyez hangsúlyt a 2019/2020-as évadban a József Attila Színház.