Színház

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.

Leonard Gershe nem a legismertebb amerikai színpadi szerzők egyike, mi több, azt is mondhatnánk, ismeretlen. A pillangók szabadok című darabja 1969 óta fut nagy sikerrel a Broadway-n. Mint minden amerikai, csúcsokat döntögető előadásnak, ennek is készült alig három évvel később egy filmváltozata, olyan nevekkel, mint Goldie Hawn, Eileen Heckart és Edward Albert. Mrs. Baker alakja egy Oscart –, míg Don szerepe egy Golden Globe-ot hozott.

9F3A6385-145849.jpg

A pillangók szabadok (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

Ugyanebben az évben, 1972-ben debütált a darab a honi színpadon is: a Madách Színház mutatta be, ahol Huszti Péter/Kalocsay Miklós, Schütz Ila/Kiss Mari illetve Tolnay Klári/Ilosvay Katalin játszották a főszerepeket.

A Gaál Erzsébet Stúdióban futó változatban a mellékszereplőket elhagyta Szitás Barbara rendező. A felnőtt fiát majomszeretettel szerető anya Molnár Zsuzsanna, az önállóságra és saját életre vágyó fiatalember Blazsovszky Ákos, míg a kötődési zavarokkal küzdő, szertelen művészlélek Kovalik Ágnes.

9F3A6426-145927.jpg

A pillangók szabadok (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett )

A vak fiút anyja a széltől is óvja, pedig Don nem is annyira gyámoltalan, mint amennyire tűnik. A szomszédban lakó fiatal lánnyal liezonba keveredő fiatal férfi nagyon is tudja, mit akar. Jill, a karrierről álmodó, látszólag nagyszájú, ugyanakkor a vita hevében kiderül, hogy sokkal érzékenyebb lány, mint amilyennek tűnik. Sok titkot cipel magával. És mitől lesz vígjáték, ez a mai kérdéseket kíméletlenül felszínre hozó előadás? A kiváló dialógusoktól, a pazar színészi játéktól és a drámában megbújó nevetéstől.

Az előadást nagy érdeklődés övezi a József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiójában. Jegyvásárlás >>>

9F3A6156-145848.jpg

A pillangók szabadok (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hogyan pályázzunk? – Gyakorlati színházi képzést indít a Manna

A nyolc alkalmas képzés célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók közelebb kerüljenek a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz, amelyek szerves részét képezik az előadások létrehozásának.
Színház hír

Testi vágyak és lelki kötődések a Pinceszínházban

A pillanatnyi testi vonzódást és a több évtizedre szóló lelki kötődés a témája a Pinceszínház két tavaszi bemutatójának.
Színház hír

Jordán Tamás a Nemzet Színésze

Kedden délután közel egy órás tanácskozás után hozták meg döntésüket a Nemzet Színészei: Andorai Péter helyére Jordán Tamás választották meg.
Színház hír

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.
Színház interjú

„Ha Csukás-mesét olvasunk, újra gyerekké válunk”

Zsurzs Kati 2014-ben állította színpadra Gombóc Artúr történetét a Játékszínben. A színpadi változatot maga a szerző, Csukás István készítette el, aki többször találkozott az alkotókkal is. Zsurzs Kati emlékezett vissza a 83 éves korában elhunyt nagy mesemondóra.