Színház

Viktor Rizsakov Kaposváron tartott mesterkurzust

2013.07.11. 11:35
Ajánlom
Pályája fontos állomásaiként értékelte eddigi magyarországi munkáit Viktor Rizsakov, a Moszkvai Művész Színház (MHAT) rendezője, a Mejerhold Központ igazgatója, aki a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán működő Színházi Intézet nemzetközi mesterkurzusán vett részt csaknem harminc hallgatójával.

Az elmúlt tíz nap során nagyszerű kapcsolat alakult ki a MHAT színésznövendékei és a magyar színészhallgatók között - mondta a hét országból érkezett diákok és színházi pedagógusok részvételével megtartott mesterkurzusról az orosz rendező.

Viktor Rizsakov hangoztatta, "már nincsenek meg azok a korlátok, amelyek a mi fiatalkorunkban még léteztek, a fiatalok már nem félnek kapcsolatot létesíteni, minden mellébeszélés nélkül képesek a lényegről beszélni egymással". Mint megjegyezte, az utóbbi húsz évben nemcsak a világ, a színház is nagyot lépett előre, eközben azonban az értékek ugyanazok maradnak, és a kultúra feladata az, hogy megőrizze ezeket az értékeket. Mindenki a saját útján, a saját, orosz vagy magyar gyökereitől indul el, de mégis egy pontban tudnak találkozni, és talán ezeket a közös értékeket lehet világkultúrának nevezni - fogalmazott.

A különböző színházi iskolák között persze ma is vannak különbségek, máskülönben "unalmas is lenne az élet" - fűzte hozzá a színházi szakember, aki szerint a magyar szokások a legszebbek közé tartoznak a világon, és az, hogy ilyen szinten megmaradtak, segít túlélni a mai válságos időket is. "Az a benyomásom, mintha a magyar színházban a színészek nagyon stabilan állnának a földön, ami azonban nem zavarja őket abban, hogy meglegyen bennük egyfajta költőiség is. Mintha a magyar színészeknek a feje, miközben a földön járnak, magasan a felhők felett lenne" - szólt a magyar színházi iskola sajátosságairól.

Viktor Rizsakov felidézte első magyarországi rendezése - Osztrovszkij Vihar című darabjának 1997-es színpadra állítása - előzményeit is: "Vidnyánszky Attila különböző európai fesztiválokon látta rendezéseimet, ezután hívott meg a debreceni Csokonai Színházba. Nagyon hálás vagyok, amiért baráti jobbot nyújtott nekem, ha ez nem történik meg, a pályám jóval szegényebb lenne. Ma már el sem tudom képzelni, hogy hiányozzon belőle ez a vonal" - emlékezett.

Mint elárulta, az azóta már a Nemzeti Színházat vezető Vidnyánszky Attila több debreceni rendezését is elhozná a budapesti teátrumba: terveik szerint Ivan Viripajev Illúziók és Szergej Medvegyev Fodrásznő című darabjait, esetleg a Vihar felújítását. Viktor Rizsakovtól ugyanakkor egy új rendezéssel is találkozhat a Nemzeti közönsége, amely 2014 júniusától Gorkij Éjjeli menedékhelyét láthatja majd a Kaszás Attila teremben.

"A darab története az emberről szól. Egyfolytában politikáról, pénzről, háborúról beszélünk, közben azonban magáról az emberről igen keveset, hajlamosak vagyunk elsiklani az igazán lényeges dolgok felett" - szólt az Éjjeli menedékhelyről a rendező. Gorkij szinte szemérmetlenül és nagyon részletekbe menően vizsgálta az embert. Mintha kipreparálna, és úgy mutatna be minket, minden bűnünkkel és rosszaságunkkal együtt, közben mégis megpróbál eljutni valami igazán lényeges dologhoz. De hogy mi ez a lényegi, az felfoghatatlan. A mi feladatunk, hogy megpróbáljuk ezt megfejteni - mondta Viktor Rizsakov.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.