Színház

Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja Gyulán

2023.07.10. 10:25
Ajánlom
Az idén négynapos fesztiválon Shakespeare, Csehov, Dosztojevszkij és Beaumarchais darabjaival vendégszerepelnek társulatok a Gyulai Várszínházban, július 13-16. között.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Gyulai Várszínház igazgatója, Elek Tibor az évadbeharangozó sajtótájékoztatón és több nyilatkozatában is elmondta, hogy az elmúlt években nyilvánvalóvá vált számukra, a nagy múltú, nemzetközi Shakespeare Fesztivál méltó folytatásának feltételei ma már nincsenek meg Gyulán. Fájó szívvel bár, de elengedik ezt a történetet, lemondanak a Shakespeare Fesztivál további megrendezéséről. De nem Shakespeare-ről, aki természetesen ettől függetlenül, továbbra is a világirodalom legnagyobb drámaírója marad. Épp ezért

egy-két izgalmas, különösen érdekes Shakespeare-előadásnak a következő évadokban is mindig helye lesz.

És az adott Shakespeare-előadás mindig része lesz az új színházi fesztiválnak, a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiváljának. Shakespeare mellett Csehov, Molière, Ibsen, Brecht, Gogol, Goldoni, Dosztojevszkij és még számos más világirodalmi kiválóság művéből, „kötelező olvasmányaiból” készül a legjobb magyar színházakban évről-évre új bemutató. Egy ezek legjavából, tehát

a klasszikusok műveinek újragondolt, korszerű előadásaiból összeállított egyhetes programsorozat minden évben különleges színházi csemegéket kínálhat

a helyi lakosságnak, a helyi fiataloknak és az üdülővendégeknek, sőt egy újabb vonzó programsorozata lehet a nyári évadnak, amiért az ország más pontjairól is érdemes lesz ismét Gyulára utazni.

Az ideit próbaévnek szánják a szervezők, és a források szűkülésével is számolva csak négynapos fesztivált rendeznek július 13-16. között. Beaumarchais Figaro házassága című komédiáját a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, Botos Bálint rendezésében, Csehov Három nővérét a szabadkai Népszínház Magyar Társulata Sebestyén Aba rendezésében hozza el a fesztiválra. Csehov másik híres művét, a Sirályt a Feledi Projekt táncszínházi előadásában láthatják majd az érdeklődők. Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját Hargitai Iván rendezésében a József Attila Színház adja elő. Shakespeare III. Richárdja a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában nézhető meg, az És Rómeó és Júlia című produkciót pedig Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter adja elő.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Három nővér – A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása (forrás: Gyulai Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.