Színház

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

2023.03.30. 09:00
Ajánlom
Magyarország eddigi legnagyobb szabású nemzetközi színházi programja valósul meg idén áprilistól június végéig. A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia a hazai és határon túli magyar teátrumok bevonásával, összesen mintegy 750 produkciót kínál a közönségnek. A műfaji sokszínűség jegyében a táncszínházaktól a bábszínházakon át a cirkuszig vonultatja föl a legkülönfélébb produkciókat. Mindennek a gerincét a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programjai adják.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Annak, hogy a 10. Színházi Olimpiát 2023-ban Magyarország rendezheti meg, a legfontosabb előzménye a MITEM volt. A 2014-ben Vidnyánszky Attila által alapított találkozó sikeressége és azok a kapcsolatok, amelyeket a Nemzeti Színház ennek révén kialakított a nemzetközi színházi szcénában, azt eredményezték, hogy 2020-ban úgy döntött az olimpia szervezőbizottsága, Magyarország szervezheti meg a rendezvénysorozatot. A MITEM eddigi nyolc alkalma egyértelműen bebizonyította, érdemes kilépni a komfortzónából, és nyitni a hazánkban ritkán járó, vagy korábban még ismeretlen színházi műhelyek, alkotók felé.

Nora_Attis_Theatre_photo_Johanna_Weber_3-143308.jpg

Theodórosz Terzopulosz Nóra-rendezésének egyik jelenete (Fotó/Forrás: Johanna Weber / MITEM)

Az eddig megvalósult MITEM-eken 2014 óta több mint kétszáz előadás vendégszerepelt, csaknem negyven ország képviseletében. Kazanytól Portóig vagy Athéntól Stockholmig megfordult a Nemzeti Színházban az európai kontinens szinte valamennyi országának egy-egy társulata, de fellépett az eddigi találkozókon iraki, dél-koreai, jakutföldi, tunéziai színház, vagy éppen tradicionális kínai opera is. Visszatérő vendégek, izgalmas, új kulturális találkozások terepévé vált a MITEM az elmúlt évek alatt, miközben felvillantotta a nemzetközi színházi élet legnagyobb alkotóinak előadásait, mint például Eugenio Barba, Eimuntas Nekrošius, Silviu Purcărete, Michael Thalheimer, Robert Wilson vagy Valère Novarina rendezéseit. Meghatározóbb színházi műhelyeket mutatott meg a milánói Piccolo Teatrótól, a holstebrói Odin Teatreten és a moszkvai Vahtangovon át a Berliner Ensemble-ig. Évről évre bővült azoknak a társulatoknak a köre is, amelyek korábban még nem jártak Magyarországon, és itt ismerhette meg munkájukat a magyar közönség. A nemzetközi színházi visszajelzések alapján a MITEM mostanra a jelentős európai fesztiválok sorába lépett.

A 9. MITEM mottója egy idézet a névadó, a 200 éve született Madách Imre Az ember tragédiája című művéből:

Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!

A találkozó tizenkilenc ország harmincöt társulatának hatvannyolc előadásával várja a színházkedvelőket április közepétől egészen június 18-ig. A részletes programról és az egyes előadásokról itt lehet olvasni.

hajtsad_ekedet_by_camilla_adams-00-143806.jpg

A Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című előadás egyik jelenete (Fotó/Forrás: Camilla Adams / MITEM)

A minden eddiginél változatosabb programban több egészen friss előadás is szerepel, olyan társulatoktól, amelyek még nem jártak a találkozón. A világhírű angol rendezőpáros, Declan Donnellan és Nick Ormerod legújabb nemzetközi projektje: Calderón Az élet álom című művének feldolgozása a Cheek by Jowl társulatával Madrid és London után érkezik a MITEM-re. A londoni Complecité társulat a Nobel-díjas Olga Tokarczuk regényének adaptációját hozza el Budapestre, Hajtsad ekédet a holtak csontjain át címmel, Simon McBurney rendezésében. Szintén újdonság, hogy ezúttal a tengerentúlról érkező, mexikói színházak előadásait is láthatja a közönség. A Színházi Olimpia alapítói közül a japán Tadashi Suzuki és a görög Theodórosz Terzopulosz is itt lesz társulatával, előbbi most először, utóbbi pedig már visszatérő vendégként. Igazi kuriózumnak számít a német Heiner Goebbels rendezésében a Minden, ami megtörtént és megtörténhet című színházi vízió, amit a Tüskecsarnokban láthatnak a nézők. Ázsiából is érkeznek produkciók, kínai Faust tragédiája és indiai Macbeth is látható leszafesztiválon. Ugyancsak különleges csemegének ígérkezik egy hagyományos tibeti opera, vagy az olasz Teatro Tascabile di Bergamo és az indiai Kalatharangini Kathakali School koprodukciójában megvalósuló Történetek a Mahábháratából című, kathákali stílusú, klasszikus indiai táncszínházi előadás, amely napnyugtától napkeltéig, több mint hét órán át fog tartani.

A MITEM idei kínálatában a korábbi évekhez hasonlóan, több mesterkurzus és kísérőprogram is szerepel. Ezek részletes programja itt olvasható

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Tadashi Suzuki A trójai nők című rendezésének egyik jelenete (forrás: MITEM)

Városi kavalkáddal és cirkuszi attrakcióval indul a Színházi Olimpia április 15-én

Kapcsolódó

Városi kavalkáddal és cirkuszi attrakcióval indul a Színházi Olimpia április 15-én

Hamarosan kezdetét veszi az év legnagyobb színházi eseménysorozata. A Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló 10. Színházi Olimpiára 58 országból 400 társulat érkezik 7500 fellépővel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.
Színház ajánló

Fekete komédiával indul a nyári szezon a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Június 7-én újra megnyílnak a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad kapui. A nyári évadot egy fekete komédiával indítja a szervező Csokonai Színház, amelyet a Zenthe Ferenc Színház visz el Debrecenbe az Országos Színházi Találkozó keretében.
Színház magazin

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Színház hír

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!