Színház

Vilmos naplója - 3.

2011.07.12. 21:37
Ajánlom
A vasárnap harangszóval és pihenéssel lenne teljes. Ám van, aki dolgozik, követem a csoportot. Nem mondom, néha van ebben is élvezet.

Például a lombos fák között terített asztal, rajta sokféle jóval, amint láttam. Evés közben a vendégsereg (toll- és fényképezőgép forgatók) a város költő remetéjéről, Simonyi Imréről is felcsíphet információmorzsát, ugyanis épp itt lakott, ahol most a messze híres cukrászda Lúdlábja sötétlik a tányéron. (Mifelénk valószínűleg hattyúnyak vagy valami ehhez hasonló lenne a neve. De ez itt nem Anglia...)

A szárnyasok és a velük kapcsolt vízi dolgok becsesek az én szívemnek is. A hajókázás is, óh, igen! Szigetország-béli lennék, vagy mi! Azt azonban már nehezen állom meg hozzászólás  nélkül, hogy csak úgy, ukk-mukk-fukk (vagy fuck?) Boszorkányok szigetének nevezzenek ki a vízben úszkáló valamit. Formátlan, ezért kicsit ijesztő lehet este - na, de mit tudnak itt a boszorkányokról? Jönne csak az én darabom, a Macbeth szelleme, majd lenne nagy nevezetesség ezen a helyen, ahol most békésen fürdőznek, napoznak és légpárnásoznak az emberek!

Közben persze tényleg dolgoznak, ahogy megfigyeltem a hajón.

Amikor beesteledik, igazi meglepetést kapunk: a Rómeó és Júliát, ahogy ők gondolják, akik annyi idősek, vagy csak kicsikét többek, mint én voltam első szerelmem hajnalán, úgy 19 évesen (se...).

Erre ráismerek, de mégsem az enyém: az övéké, és áldásom rájuk, mintha én lennék Lőrincz barát. Iskola- és beavató színház, új dolgok? Csak legyintek: az élet  -  az volt nekem az iskola, meg a beavatás. Majd ők is rájönnek.

Másnap meg mit látok? Hát a lúdlábevő kedves vendég igencsak megszerette az én Gyulámat...vissza fog jönni.  Fogadok, hogy erre föl egész Új-Zéland megindul: mert egy Scott az minimum legyen is kapitány, vagy ne legyen többé William a nevem!  (Megjegyzendő, hogy ez a Scott nevű fickó végigülte a Troilus 3 óráját és el volt  ragadtatva, anélkül, hogy értene magyarul. Mint én!)

Hogy mit olvastam (végre édes anyanyelvemen...)?! a talált bejegyzés az fb-n ez:

Gyönyörű a turisták által még föl nem fedezett Kelet-Magyarország: Beautiful part of Hungary, somewhat unspoiled/undiscovered by tourists.  A Shakespeare Fesztiválra mentem, I went for the Shakespeare festival, és szeretnék visszatérni ide, and would go back because of the charm and hospitality, a kedvesség a vendégszeretet miatt.

What a weekend! Micsoda hétvége! Troilus & Cressida outdoors in a 15th century fortress, A Troilus és Cressida szabadtéri előadása egy XV. századi erőd falai között,  a carriage ride thru the old town of  Gyula, lovas kocsikázás Gyula óvárosában, lunch at a 170 year old confectionary, ebéd a 170 éves cukrászdában, ride on an air boat (think CSI Miami) where the Black River meets the White, a CSI Miami légpárnás hajóján utazunk a Fekete és a Fehér folyó (Körös!, bocs)  találkozásához, a tasting at a Palinka factory - Stories & pics to come! és pálinka kóstolás  a gyártás helyszínén - sztorik és képek hamarosan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.
Színház ajánló

Már lehet jegyet venni az idei Színházak Éjszakájára

Egyetlen éjszaka alatt akár 34 budapesti színházba is ellátogathatnak a legkitartóbb színházrajongók szeptember 21-én, a nyolcadik Színházak Éjszakáján. Budapest egyik kötelező kulturális programjára online már megválthatók a kedvezményes jegyek.
Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.