Színház

Vilmos naplója - 4.

2011.07.12. 21:41
Ajánlom
Már szerda van, így sietve kell összefoglalnom az elmúlt hétfő és kedd benyomásait. A legfontosabb: a magyarok mindent képesek humorral nézni. Pontosabban: a fiatal magyarok. Még pontosabban: a színházban. Egészen pontosan: amit eddig láttam, az ilyen volt (Troilus, Rómeó és Júlia, Korijolánusz).

Hétfőn váratlan felhők és hisztis fecskék jelezték: valami nem úgy lesz, ahogy lenni szokott. Le is zuhant az ég, volt villámlás, dörgés, tűzoltók és áramkimaradás (modern átok: gyertyákkal ez ugyebár nem fordulhat elő...), de azért  csak színre került  A velencei kalmár a Várszínpadon! Erről bővebben ifjú kolléganőnk ír majd, ha felocsúdott az élmény hatása alól.  Ehhez segítséget is kapott, mert kedden délután kis kerekasztal beszélgetés volt a nagy tudású Nagy András vezetésével, a magyaroknak is oly kedves Jókai Mór figyelő bajuszának közvetlen szomszédságában.

Közben befutott néhány vendég: és nem győzöm hálával illetni a sorsot, amiért nem kell a keleti tengerekhez zarándokolnom, hanem elég kedves Gyulám szökőkutjai mellett és árnyas sétányain nyugton várnom és láthatom a Puck ikreket és hallhatom koreaiul a Mesterembereket!  Ám ez még kicsit később lesz, csütörtökön. De akkora a híre, hogy maga a nagykövet és kísérete is tiszteletét teszi itt.

Addig lássuk a keddi estét közelebbről. Mert itt megint valami igen magyaros esettel találtam magam szemközt.

Az évad egyik legjobb előadása csupa ifjúval. Minden fekszik nekik: háború és politika, manipuláció és kommunikáció, zene és próza.

Az egyébként cseppet sem népszerű Coriolanusom némi segítséggel (Danke, Herr Kleist und Herr Brecht!) oly kedvelt ebben az országban, hogy volt, aki térült-fordult és 500 km-t utazott, hogy láthassa.

Olyan is van, aki megvette: 2012-ben a franciák hallgathatják majd magyarul, mit kell tudni a demokráciáról, alkotmányról, szavazatok értékéről... ja, és az olajbogyóról!

Mivel eredetileg is úgy volt, eljött az ideje, hogy ez a Kori-társulat, azaz: HOPPart ott játszhassa előadását, ahonnan vétetett: a fórumon, a piacon, a szabadban! Meglenne a hatása ebben a demonstrációkban gazdag korszakban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.