Színház

Vilmos naplója - 5.

2011.07.15. 17:01
Ajánlom
Nem szeretem az álarcosokat. Mármint az életben. A színpadon: az más. Sőt. Két nap alatt tobzódtam benne. Néztem a János királyt és néztem Szentivánéjt: mindkettőben fehér arcok, (bohóc) maszkok, pedig aligha egymástól lesték el az ötletet…

És mennyit nevettük, már megint! Csavaros agyú egy ember ez a Dürrenmatt! Már a neve is... na, de szépen ki is osztotta a svájciakat:  ő tudja, ő népe...azért van így az eredeti színlap: Friedrich Dürrenmatt: János király. Shakespeare után. Ja, nem is előttem... Mondjuk  lehetett volna Béke és Háború a címe? Annyi tapasztalattal a háta mögött, 1968-ban már lehetett volna. Nekem bezzeg, ó, néééééééééééééééépem, néééééééééééépem, nem volt más lehetőségem: 200 évvel az események után János király az János király volt, és Oroszlánszívű Richárdra is emlékezett a többség. És cseppet sem lehetett rajta mulatni. Esetleg még Robin Hood benézhetett volna valahogyan, hogy mozgalmasabb legyen a játék. De róla semmi pontost nem sikerült kiderítenem.

Mondják a királydrámáimmal kapcsolatosan, hogy nálam csak a függönyhuzigató marad életben. Majdnem igaz: csak nézze meg a János királyt az Örkényben és  süvegelje meg a díszlettervezőt, aki többet szeretne tudni!

Kicsit tébláboltam még a színháziak között, sütkéreztem a sikerben, gondoltam anyagot is gyűjthetnék...és mit látok? Összesúgnak,  jelentősen néznek, mutatnak: alighanem vihar lesz...Akarom mondani: VIHAR. És igen! Itt Gyulán most vasárnap (de ezt tudom, Miranda címen érkezik újabb átdolgozásom), és itt Gyulán egy év múlva is! Közben Pesten is megy majd, ezzel a remek Örkénnyel. Ott még nem voltam, kérdezték is, hogy nem volna-e kedvem? Hát hogy a viharba ne lenne!

Csütörtökön olyat láttam, hogy azóta se férek a bőrömbe: koreai nagykövet, gyulai polgármester és várszínházi direktor csodálta családostul az előjátékot: tékvandó (Taekwondo?)  a sarjadó füvön, téglaütés és tánc, de nem vagyok szakértő ebben a témakörben.

Én is tanulni matyar, de naplom írja irodeák. És nem vagyok koreai, akinek csak képek, és nem betűk állnak rendelkezésére, ha szöveget intonálna más nyelvből.  Arról már nem is beszélve, hogy miközben magyarul ...aközben nem énekel-táncolok-dobolok-tékvandózok. Ők bezzeg ezt mindet egyszerre tudják.

Azt mondják rögtön az elején: "Örül, hogy szeret Gyula." És utána is még sok-sok mindent. (Másnap úgyis a multikulturális téma lesz a konferencia terítékén, na, mit mondanak majd erről...?)

És a történetük (melyet az egyszerűség és a közönség kedvéért Szentivánéji álomnak neveznek, jól is teszik!) olyan szép, olyan ismerős: az erdőben bolygó szerelmeseket megbabonázza egy golyhó ikerpár meg a főnökük, miközben a gyógyfüves asszony mindent irányít a háttérből.

Esznek és isznak, ízlelnek és szaglásznak, ürítenek és merítenek. "A gonosz szellemek nem szeretik a pisiszagot!" - sajnos ez nem nekem jutott eszembe... pedig milyen jó megoldás.

Ádzsumi, Duduri, Lú (nyugat), Háng (Kelet), Bjak (észak) és Ik (dél) - a ti csillagotok az enyém is!

Könnyen elragadtatom magam, ha teszik a játék? Könnyelmű lenne a vallomás? Nem, okom van rá: ott voltam a néppel az erdőben (velük...),  a nép karján világító karkötőik mutatták a korábbi közös játékot (nekem sajnos nem jutott, majd legközelebb...) és a színpadra puszilt lányt is közösen tapsoltuk meg.

Akasszátok föl a királydrámáimat, LOVE and PEACE for EVER!

Szellemek, gyertek vissza mihamarabb!

Addig-addig szellemeskedtem itten, míg a szobámban megjelent egy zöld óriásszöcske.  Vajon kitől hozott üzenetet? Melyik erdőm széléről, melyik boszorkányom, varázslóm, netán fordítóm, vagy átdolgozóm üzen így? Ahogy jött, el is tűnt. De legalábbis csend van. Vihar előtti.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.