Színház

Vilmos naplója - 5.

2011.07.15. 17:01
Ajánlom
Nem szeretem az álarcosokat. Mármint az életben. A színpadon: az más. Sőt. Két nap alatt tobzódtam benne. Néztem a János királyt és néztem Szentivánéjt: mindkettőben fehér arcok, (bohóc) maszkok, pedig aligha egymástól lesték el az ötletet…

És mennyit nevettük, már megint! Csavaros agyú egy ember ez a Dürrenmatt! Már a neve is... na, de szépen ki is osztotta a svájciakat:  ő tudja, ő népe...azért van így az eredeti színlap: Friedrich Dürrenmatt: János király. Shakespeare után. Ja, nem is előttem... Mondjuk  lehetett volna Béke és Háború a címe? Annyi tapasztalattal a háta mögött, 1968-ban már lehetett volna. Nekem bezzeg, ó, néééééééééééééééépem, néééééééééééépem, nem volt más lehetőségem: 200 évvel az események után János király az János király volt, és Oroszlánszívű Richárdra is emlékezett a többség. És cseppet sem lehetett rajta mulatni. Esetleg még Robin Hood benézhetett volna valahogyan, hogy mozgalmasabb legyen a játék. De róla semmi pontost nem sikerült kiderítenem.

Mondják a királydrámáimmal kapcsolatosan, hogy nálam csak a függönyhuzigató marad életben. Majdnem igaz: csak nézze meg a János királyt az Örkényben és  süvegelje meg a díszlettervezőt, aki többet szeretne tudni!

Kicsit tébláboltam még a színháziak között, sütkéreztem a sikerben, gondoltam anyagot is gyűjthetnék...és mit látok? Összesúgnak,  jelentősen néznek, mutatnak: alighanem vihar lesz...Akarom mondani: VIHAR. És igen! Itt Gyulán most vasárnap (de ezt tudom, Miranda címen érkezik újabb átdolgozásom), és itt Gyulán egy év múlva is! Közben Pesten is megy majd, ezzel a remek Örkénnyel. Ott még nem voltam, kérdezték is, hogy nem volna-e kedvem? Hát hogy a viharba ne lenne!

Csütörtökön olyat láttam, hogy azóta se férek a bőrömbe: koreai nagykövet, gyulai polgármester és várszínházi direktor csodálta családostul az előjátékot: tékvandó (Taekwondo?)  a sarjadó füvön, téglaütés és tánc, de nem vagyok szakértő ebben a témakörben.

Én is tanulni matyar, de naplom írja irodeák. És nem vagyok koreai, akinek csak képek, és nem betűk állnak rendelkezésére, ha szöveget intonálna más nyelvből.  Arról már nem is beszélve, hogy miközben magyarul ...aközben nem énekel-táncolok-dobolok-tékvandózok. Ők bezzeg ezt mindet egyszerre tudják.

Azt mondják rögtön az elején: "Örül, hogy szeret Gyula." És utána is még sok-sok mindent. (Másnap úgyis a multikulturális téma lesz a konferencia terítékén, na, mit mondanak majd erről...?)

És a történetük (melyet az egyszerűség és a közönség kedvéért Szentivánéji álomnak neveznek, jól is teszik!) olyan szép, olyan ismerős: az erdőben bolygó szerelmeseket megbabonázza egy golyhó ikerpár meg a főnökük, miközben a gyógyfüves asszony mindent irányít a háttérből.

Esznek és isznak, ízlelnek és szaglásznak, ürítenek és merítenek. "A gonosz szellemek nem szeretik a pisiszagot!" - sajnos ez nem nekem jutott eszembe... pedig milyen jó megoldás.

Ádzsumi, Duduri, Lú (nyugat), Háng (Kelet), Bjak (észak) és Ik (dél) - a ti csillagotok az enyém is!

Könnyen elragadtatom magam, ha teszik a játék? Könnyelmű lenne a vallomás? Nem, okom van rá: ott voltam a néppel az erdőben (velük...),  a nép karján világító karkötőik mutatták a korábbi közös játékot (nekem sajnos nem jutott, majd legközelebb...) és a színpadra puszilt lányt is közösen tapsoltuk meg.

Akasszátok föl a királydrámáimat, LOVE and PEACE for EVER!

Szellemek, gyertek vissza mihamarabb!

Addig-addig szellemeskedtem itten, míg a szobámban megjelent egy zöld óriásszöcske.  Vajon kitől hozott üzenetet? Melyik erdőm széléről, melyik boszorkányom, varázslóm, netán fordítóm, vagy átdolgozóm üzen így? Ahogy jött, el is tűnt. De legalábbis csend van. Vihar előtti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Már lehet jegyet venni az idei Színházak Éjszakájára

Egyetlen éjszaka alatt akár 34 budapesti színházba is ellátogathatnak a legkitartóbb színházrajongók szeptember 21-én, a nyolcadik Színházak Éjszakáján. Budapest egyik kötelező kulturális programjára online már megválthatók a kedvezményes jegyek.
Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.