Színház

Vilmos naplója - 6.

2011.07.17. 16:41
Ajánlom
Gyulára nem először érkező és a sajtót tájékoztató litvánok, valamint a Globe zenészei Philip Pickett vezetésével - július 15-16. szavakban és képekben.

Először is Miranda: üdvözlet az új teremtménynek!

Érzelmeim túlcsordulva: főleg a képek lesznek a segítségemre, ami a szombatot illeti. Bár hívnak, nem műfajom a sajtótájékoztató, meg ilyesmi, de most jó volt ott lenni: megint egy darab, amit (lehet, hogy) én írtam, de nem biztos, hogy ez teljesen így lesz igaz, amikor előadják. Ezt most még senki nem tudhatja, mert itt, Gyulán lesz a nagy premier! A messziről ideutazó, fáradt rendező nem is tudott eljönni, hogy meséljen az elképzeléseiről, széke üresen maradt.

Beszéltek egy kicsit helyette mások. Prospero nagyon kíváncsivá tett engem! Elképzelem, amit sosem éltem át: Brezsnyev-korszak, Szovjetunió, rádiókészülék, bútorok, társbérlet... talán ezt a kis kopott riportereszközt is az előadásra készülve szerezte már be valaki?

Az én szövevényes, utolsó darabomat Povilas Budrys - Prospero  és Airida Gintautaite - Miranda kettősére bízta a litvánok és más európai színházak fenegyereke, Oskaras Korsunovas.  Nem csodálom, hogy túl sokat - előre - nem lehet róla mondani. De egy érzékeny, sokat tükröző arcon mindenféle lejátszódik: kiismerhetetlen ösvényeken vezet, ahogy nézem, míg kijut valahogyan a maga építette labirintusból és akkor végre nevethetünk. Ez történt a Miranda sajtótájékoztatóján. Ezért is érdemes volt ott lenni:

Miközben írom a magamét, olvasom a másokét: ezt a kedves bejegyzést találtam A viharról: "Négy csillagot kap, mert bár a történet jó volt annyira azért nem kötött le - valószínűleg ebben az esetben bennem van a hiba. - viszont ehhez képest egész érdekes volt és az tény, hogy jól van megírva." vedina blogja

 Erre a válaszom csak magam lehetek:

"Célom a tetszés volt. S ma már

oda a szellem, oda a báj,

s kétségbe kéne esni ma,

ha nem könnyitne szent ima,

mely a kegyelem kényszere,

s minden hibának gyógyszere.

Ha vártok hát bocsánatot,

nekem is megbocsássatok."

(Babits Mihály)

Másodszor: zenészek! Ez király volt!

Koronához nem kell király - ezt már többször tapasztaltam. Szombaton este megint meggyőződtem róla, hogy ez mennyire így van: sem dinasztia, sem háború, sem ágyú, sem kard nem szerepelt, mégis királyi volt! Föltette a koronát a napra, sőt lassacskán egész 10 napos látogatásomra, bár legyünk óvatosak! A vasárnap még fokozhatja a hangulatot.

Este fél 9-kor a fák mögött bementünk egy nagy terembe és két óra múlva alig - alig ocsúdtam a varázslatból. A képtár képei átolvadtak zenévé,  a színek és a formák kanyarogni kezdtek, mintha a fény és a hanghullámok között nem is lenne különbség. Képeim ilyenek...

Álmodtam-e vagy csak ismét a Globe-ban éreztem magam? Az emeleti galérián szinte láttam a zenészeket, nyűtték a vonót, fújták a flőtét, pengették a sok húrt. Persze jobban megnézve... nem volt minden egészen olyan... nők kezében is volt  hangszer. A látvány kijózanított volna, ha a hangzás nem csíp folyton fülön! De  megtette. Most itt egy néma blog legyen? Csak kép? Ó, nem!    

Ez persze nem egészen ugyanaz, mert - nem mintha telhetetlennek szeretnék látszani, de itt Gyulán nem voltak énekesek. Nem bánkódtam, öreg szívemnek teljes élvezet volt egykori ifjú korom kerti-udvari-istálló és kocsma környéki hangjait oly nemes előadásban hallani, mint amilyen ez volt. Philippe Picket és a Globe zenészei pár éve már Manchesterbe szerződtek, és Londonban a Globe zenészei helyett a Shakespeare zenészei csoport próbálkozik a színházban... Én még nem hallottam őket. Ha eljutok oda, feltétlenül megírom, milyenek!

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.