Színház

Visszatér a próza a Szegedi Szabadtéri Játékokra

2015.03.13. 10:35
Ajánlom
Hosszú évek óta először újra prózai darabot mutatnak be idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon: a Tévedések vígjátékát Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Molnár Piroska, Haumann Péter és más neves színészek fellépésével mutatják be a Dóm téren július 31-én és augusztus 1-jén.

A produkciót felvezető március 12-ei budapesti sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor úgy fogalmazott: igazi örömszínházra számíthatnak a nézők, Shakespeare vígjátéka szórakoztató, játékos darab, amelynek mélyén ugyanakkor mély filozófiai gondolatok is meghúzódnak. Elmondta: nagy kihívás számára a felkérés, hiszen legutóbb 15 éve rendezett prózai darabot.

Minthogy a történet Epheszoszban játszódik, a díszletekkel igyekeznek megidézni egy kisázsiai város hangulatát, bazárral, utcazenészekkel, törökfürdővel, kolostorral, árusokkal, ugyanakkor a mába helyezik a környezetet - fejtegette a rendező, aki arra is beszélt, hogy a darabban szerepet kap a zene, a tánc is, de a produkció összességében mégsem lesz "musicales". Mint mondta, az előadás látványvilágát Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel álmodta meg.

Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója kiemelte: nyári fesztiválként lehetőségük van olyan szereposztást összeállítani, amelyet az évadban nem láthat együtt a közönség, hiszen a színészek különböző színházakban játszanak. Így a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból is többen érkeznek nyáron Szegedre.

A Tévedések vígjátéka főbb szerepeit Molnár Piroska, Haumann Péter, Adorjáni Bálint, Telekes Péter, Molnár Áron, Klem Viktor, Szinetár Dóra, Pálmai Anna, Bezerédi Zoltán és Vajdai Vilmos játsszák. Kisebb szerepekben látható Szabó Győző, Huzella Júlia, Korognai Károly, valamint a Szegedi Nemzeti Színház három színművésze, Szilágyi Annamária, Jakab Tamás és Borovics Tamás.

Kerényi Miklós Gábor szerint a szereposztás egyik legnagyobb bravúrja, hogy olyan művészeket találtak az ikrek szerepére, akik karakterükben nagyon hasonlítanak egymásra. Így esett a választás az Adorjáni Bálint-Telekes Péter és a Molnár Áron-Klem Viktor párosra. Megjegyezte azt is, hogy az előadáson a darab Nádasdy Ádám-féle fordítását használják.

Harangozó Gyula kifejtette: szeretnék fenntartani a fesztivál széles, sok színt felvonultató kínálatát, amelyben a prózának is helye van. Erről legutóbb a tavalyi Háry János-előadáson is meggyőződhettek, hiszen a darab prózai részei remekül megállták a helyüket - idézte fel. Hangsúlyozta: hosszú évek óta először játszanak újra prózai művet, Shakespeare-darab például 13 éve nem volt a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán.

Az idei fesztiválon a Tévedések vígjátéka mellett Verdi Az álarcosbál című operáját, valamint az Abigél, a Mamma mia! és A nyomorultak című musicaleket mutatják be a Tisza-parti városban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.