Színház

Visszatér a próza a Szegedi Szabadtéri Játékokra

2015.03.13. 10:35
Ajánlom
Hosszú évek óta először újra prózai darabot mutatnak be idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon: a Tévedések vígjátékát Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Molnár Piroska, Haumann Péter és más neves színészek fellépésével mutatják be a Dóm téren július 31-én és augusztus 1-jén.

A produkciót felvezető március 12-ei budapesti sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor úgy fogalmazott: igazi örömszínházra számíthatnak a nézők, Shakespeare vígjátéka szórakoztató, játékos darab, amelynek mélyén ugyanakkor mély filozófiai gondolatok is meghúzódnak. Elmondta: nagy kihívás számára a felkérés, hiszen legutóbb 15 éve rendezett prózai darabot.

Minthogy a történet Epheszoszban játszódik, a díszletekkel igyekeznek megidézni egy kisázsiai város hangulatát, bazárral, utcazenészekkel, törökfürdővel, kolostorral, árusokkal, ugyanakkor a mába helyezik a környezetet - fejtegette a rendező, aki arra is beszélt, hogy a darabban szerepet kap a zene, a tánc is, de a produkció összességében mégsem lesz "musicales". Mint mondta, az előadás látványvilágát Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel álmodta meg.

Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója kiemelte: nyári fesztiválként lehetőségük van olyan szereposztást összeállítani, amelyet az évadban nem láthat együtt a közönség, hiszen a színészek különböző színházakban játszanak. Így a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból is többen érkeznek nyáron Szegedre.

A Tévedések vígjátéka főbb szerepeit Molnár Piroska, Haumann Péter, Adorjáni Bálint, Telekes Péter, Molnár Áron, Klem Viktor, Szinetár Dóra, Pálmai Anna, Bezerédi Zoltán és Vajdai Vilmos játsszák. Kisebb szerepekben látható Szabó Győző, Huzella Júlia, Korognai Károly, valamint a Szegedi Nemzeti Színház három színművésze, Szilágyi Annamária, Jakab Tamás és Borovics Tamás.

Kerényi Miklós Gábor szerint a szereposztás egyik legnagyobb bravúrja, hogy olyan művészeket találtak az ikrek szerepére, akik karakterükben nagyon hasonlítanak egymásra. Így esett a választás az Adorjáni Bálint-Telekes Péter és a Molnár Áron-Klem Viktor párosra. Megjegyezte azt is, hogy az előadáson a darab Nádasdy Ádám-féle fordítását használják.

Harangozó Gyula kifejtette: szeretnék fenntartani a fesztivál széles, sok színt felvonultató kínálatát, amelyben a prózának is helye van. Erről legutóbb a tavalyi Háry János-előadáson is meggyőződhettek, hiszen a darab prózai részei remekül megállták a helyüket - idézte fel. Hangsúlyozta: hosszú évek óta először játszanak újra prózai művet, Shakespeare-darab például 13 éve nem volt a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán.

Az idei fesztiválon a Tévedések vígjátéka mellett Verdi Az álarcosbál című operáját, valamint az Abigél, a Mamma mia! és A nyomorultak című musicaleket mutatják be a Tisza-parti városban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház portré

Az örök Elektra – 170 éve született Jászai Mari

Ő volt Laborfalvi Róza utódja, Gertrudis és Elektra legendás megformálója. Százhetven éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.
Színház interjú

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.
Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.