Színház

Visszatér a próza a Szegedi Szabadtéri Játékokra

2015.03.13. 10:35
Ajánlom
Hosszú évek óta először újra prózai darabot mutatnak be idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon: a Tévedések vígjátékát Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Molnár Piroska, Haumann Péter és más neves színészek fellépésével mutatják be a Dóm téren július 31-én és augusztus 1-jén.

A produkciót felvezető március 12-ei budapesti sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor úgy fogalmazott: igazi örömszínházra számíthatnak a nézők, Shakespeare vígjátéka szórakoztató, játékos darab, amelynek mélyén ugyanakkor mély filozófiai gondolatok is meghúzódnak. Elmondta: nagy kihívás számára a felkérés, hiszen legutóbb 15 éve rendezett prózai darabot.

Minthogy a történet Epheszoszban játszódik, a díszletekkel igyekeznek megidézni egy kisázsiai város hangulatát, bazárral, utcazenészekkel, törökfürdővel, kolostorral, árusokkal, ugyanakkor a mába helyezik a környezetet - fejtegette a rendező, aki arra is beszélt, hogy a darabban szerepet kap a zene, a tánc is, de a produkció összességében mégsem lesz "musicales". Mint mondta, az előadás látványvilágát Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel álmodta meg.

Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója kiemelte: nyári fesztiválként lehetőségük van olyan szereposztást összeállítani, amelyet az évadban nem láthat együtt a közönség, hiszen a színészek különböző színházakban játszanak. Így a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból is többen érkeznek nyáron Szegedre.

A Tévedések vígjátéka főbb szerepeit Molnár Piroska, Haumann Péter, Adorjáni Bálint, Telekes Péter, Molnár Áron, Klem Viktor, Szinetár Dóra, Pálmai Anna, Bezerédi Zoltán és Vajdai Vilmos játsszák. Kisebb szerepekben látható Szabó Győző, Huzella Júlia, Korognai Károly, valamint a Szegedi Nemzeti Színház három színművésze, Szilágyi Annamária, Jakab Tamás és Borovics Tamás.

Kerényi Miklós Gábor szerint a szereposztás egyik legnagyobb bravúrja, hogy olyan művészeket találtak az ikrek szerepére, akik karakterükben nagyon hasonlítanak egymásra. Így esett a választás az Adorjáni Bálint-Telekes Péter és a Molnár Áron-Klem Viktor párosra. Megjegyezte azt is, hogy az előadáson a darab Nádasdy Ádám-féle fordítását használják.

Harangozó Gyula kifejtette: szeretnék fenntartani a fesztivál széles, sok színt felvonultató kínálatát, amelyben a prózának is helye van. Erről legutóbb a tavalyi Háry János-előadáson is meggyőződhettek, hiszen a darab prózai részei remekül megállták a helyüket - idézte fel. Hangsúlyozta: hosszú évek óta először játszanak újra prózai művet, Shakespeare-darab például 13 éve nem volt a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán.

Az idei fesztiválon a Tévedések vígjátéka mellett Verdi Az álarcosbál című operáját, valamint az Abigél, a Mamma mia! és A nyomorultak című musicaleket mutatják be a Tisza-parti városban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.