Színház

Visszatért a Nemzeti Színház emlékköve a Blahára

2022.08.24. 09:45
Ajánlom
A Blaha Lujza tér egyik szimbolikus eleme, a jövőre 50 éves színházi emlékkő a restaurátorok gondos munkája révén megszépült.

Újabb szakaszába lépett a Blaha Lujza tér felújítása, augusztus 22-én helyére került a tér egyik szimbolikus eleme, a jövőre 50 esztendős színházi emlékkő. A 180 centiméter magas alkotást 1973. december 21-én avatták fel, száz évvel a Nemzeti Színház elődjeként működő Népszínház alapkőletétele után. Az épületben előbb a Népszínház, majd 1908 után annak 1965-ös felrobbantásáig a Nemzeti Színház társulata játszott.

299997093_5619475078110934_7283392507674981625_n-094545.jpg

A Nemzetin Színház emlékkövének visszahelyezése a Blaha Lujza térre 2022. augusztus 22-én (Fotó/Forrás: BKK)

Az emlékművet eredetileg zöldfelületbe helyezték a Blaha Lujza téren, később azonban a terület kőburkolatot kapott. Ez azt eredményezte, hogy

néhány évtizedig a kő alsó sorának felirata, illetve az alkotók neve sem látszott.

Az emlékkő két oldalát színházi maszk keretezi, felirata pedig nemcsak az intézménynek, hanem az itt játszó művészeknek is emléket állít: „Itt állott az 1875-ben megnyitott Népszínház, amely 1908-tól 1964-ig a Nemzeti Színház hajléka volt. Itt működtek a korszak legjelentősebb művészei közül Hevesi Sándor Blaha Lujza Újházi Ede Jászai Mari Márkus Emilia Pethes Imre Ódry Árpád és Bajor Gizi színházművészetünk büszkeségei. A kettős színház emlékére állította Budapest Főváros Tanácsa.”

299997144_5619475231444252_5786411520248376245_n-094546.jpg

A Nemzetin Színház emlékkövének visszahelyezése a Blaha Lujza térre 2022. augusztus 22-én (Fotó/Forrás: BKK)

Az emlékkövet az Olof Palme sétányon épült műhelyben kezdte el faragni Bereznai János, Búza Barna szobrászművész tervei és mintái alapján. Az alkotást 2011 novemberében szállították restaurátor-műhelybe, ahol szakértő kezek

  • nagy nyomású vizes mosóval eltávolították róla a szennyeződések jelentős részét;
  • a kőfelületet különleges gomba- és algaölő szerrel kezelték;
  • a nehezen hozzáférhető helyeket is megtisztították sebességszabályozós, gyémánt marófejjel felszerelt csiszolóval.

A Blaha Lujza tér felújításáról itt olvashat további információt.

Forrás: BKK

Fejléckép: A Nemzetin Színház emlékkövének visszahelyezése a Blaha Lujza térre (forrás: BKK)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.