Színház

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

2020.10.01. 16:05
Ajánlom
Október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épületénél a Hallgatói Önkormányzat és a sztrájkoló oktatók képviselői. Bár ismét egy sikertelen tárgyaláson vannak túl, és a sztrájkot tovább folytatják, pozitív fejleményeket is hozott az immár több mint egy hónapja tartó blokád.

A csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón Németh Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Sztrájkbizottságának tagja elmondta, hogy a belsős oktatók közel 60 százaléka vesz részt a kétnapos sztrájkban, a megbízásos külsős oktatók pedig – mivel nem vállalhatnak szerepet az akcióban – támogatásukról biztosították a kezdeményezőket és az egyetem polgárait. A sztrájkot a mai sikertelen tárgyalás után holnap is folytatják, azonban a jövő heti munkarend alakulásáról még nem tudtak nyilatkozni.

Az egyetem hallgatói továbbra is fenntartják a blokádot mind a Vas utcai, mind a Szentkirályi utcai épületnél egészen addig, amíg nem látják biztosítottnak az autonómiát. Mindemellett aggodalmukat fejezték ki, hogy az új kancellár a mai napon „megfenyegette” az Egyetemet, hogy a dolgozóinak nem fizet bért. Véleményük szerint ezzel munkáltatói kötelességét sérti meg. Ugyancsak sérelmezik, hogy az új fenntartó „cenzúrát követel” az Egyetem kommunikációs felületei felett.

Elmondták továbbá, hogy a hallgatóság és az új, illegitimnek kikiáltott vezetőség között nem folyik kommunikáció. Szakmai kérdésként tekintenek az autonómia visszaszerzésére, nem politikai csataként, a legnagyobb problémájuk a kinevezés módjával van. Pozitív fejleménynek tekintik ugyanakkor, hogy dr. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított az egyetemi autonómia kérdésében.

szfe5-151909.jpg

Sajtótájékoztató az SZFE Szentkirályi utcai épületénél

A sztrájk alatt az oktatás szünetel, a hallgatók nyílt kurzusokat látogatnak a megfelelő járványügyi szabályok betartásával. „Tanulni szeretnénk, teljesíteni szeretnénk a szemesztert, reméljük, hogy lehetőségünk lesz rá” – mondták.

Előzmények

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 1-jén alapítványi fenntartásúvá vált a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a fenntartó kuratórium elnöki székébe pedig Vidnyánszky Attila került. Amellett, hogy a kuratórium tagjai közé egyetlen, SZFE által delegált jelölt sem került, a kuratórium megszüntette a szenátus döntéshozó jogköreit. Szeptember 1-jével lemondott a rektori feladatokat ellátó Upor László, Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője, Balázs Gábor, a Film- és Médiaintézet vezetője, valamint az Egyetem szenátusának valamennyi választott tagja. Rajtuk kívül több egyetemi oktató is jelezte működésének beszüntetését az SZFE-n.

Az Egyetem polgárai úgy ítélték meg, hogy a kuratórium veszélyezteti az intézmény autonómiáját, ezért a modellváltás pillanatában, augusztus 31-én éjfélkor elfoglalták a Vas utcai épületet, ahová immár egy hónapja nem engedik be az új vezetőséget.

szfe3-151909.jpg

Sajtótájékoztató az SZFE Szentkirályi utcai épületénél

Az SZFE munkavállalói szeptember 23-án sztrájktárgyalásokat kezdeményeztek, majd korábbi ígéretüknek megfelelően október 1-től sztrájkba léptek. Egy nappal korábban, szeptember 30-án Vidnyánszky Attila megnevezte az egyetem két új rektorhelyettesét: Novák Emil filmrendezőt, és Zalán János színművészt. Erről a hallgatók is csak a sajtóból értesültek, ezért éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottak, majd ma reggel elfoglalták az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is. Az éjszaka során fáklyás megmozdulást tartottak a Vas utcai épületnél, ahol beszédet mondott többek között Mácsai Pál is, aki Örkény eszméit továbbgondolva úgy fogalmazott, a legtöbb, amit ember a másiknak adhat, a szolidaritás.

Vidnyánszky a tüntető hallgatókról: „Fájó lesz a kijózanodás”

Kapcsolódó

Vidnyánszky a tüntető hallgatókról: „Fájó lesz a kijózanodás”

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 kulturális csatorna szerda esti műsorában jelentette be a kinevezéseket: Novák Emil és Zalán János az SZFE új rektorhelyettesei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház szfe

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.
Színház ajánló

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.
Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.