Színház

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

2020.10.01. 16:05
Ajánlom
Október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épületénél a Hallgatói Önkormányzat és a sztrájkoló oktatók képviselői. Bár ismét egy sikertelen tárgyaláson vannak túl, és a sztrájkot tovább folytatják, pozitív fejleményeket is hozott az immár több mint egy hónapja tartó blokád.

A csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón Németh Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Sztrájkbizottságának tagja elmondta, hogy a belsős oktatók közel 60 százaléka vesz részt a kétnapos sztrájkban, a megbízásos külsős oktatók pedig – mivel nem vállalhatnak szerepet az akcióban – támogatásukról biztosították a kezdeményezőket és az egyetem polgárait. A sztrájkot a mai sikertelen tárgyalás után holnap is folytatják, azonban a jövő heti munkarend alakulásáról még nem tudtak nyilatkozni.

Az egyetem hallgatói továbbra is fenntartják a blokádot mind a Vas utcai, mind a Szentkirályi utcai épületnél egészen addig, amíg nem látják biztosítottnak az autonómiát. Mindemellett aggodalmukat fejezték ki, hogy az új kancellár a mai napon „megfenyegette” az Egyetemet, hogy a dolgozóinak nem fizet bért. Véleményük szerint ezzel munkáltatói kötelességét sérti meg. Ugyancsak sérelmezik, hogy az új fenntartó „cenzúrát követel” az Egyetem kommunikációs felületei felett.

Elmondták továbbá, hogy a hallgatóság és az új, illegitimnek kikiáltott vezetőség között nem folyik kommunikáció. Szakmai kérdésként tekintenek az autonómia visszaszerzésére, nem politikai csataként, a legnagyobb problémájuk a kinevezés módjával van. Pozitív fejleménynek tekintik ugyanakkor, hogy dr. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított az egyetemi autonómia kérdésében.

szfe5-151909.jpg

Sajtótájékoztató az SZFE Szentkirályi utcai épületénél

A sztrájk alatt az oktatás szünetel, a hallgatók nyílt kurzusokat látogatnak a megfelelő járványügyi szabályok betartásával. „Tanulni szeretnénk, teljesíteni szeretnénk a szemesztert, reméljük, hogy lehetőségünk lesz rá” – mondták.

Előzmények

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 1-jén alapítványi fenntartásúvá vált a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a fenntartó kuratórium elnöki székébe pedig Vidnyánszky Attila került. Amellett, hogy a kuratórium tagjai közé egyetlen, SZFE által delegált jelölt sem került, a kuratórium megszüntette a szenátus döntéshozó jogköreit. Szeptember 1-jével lemondott a rektori feladatokat ellátó Upor László, Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője, Balázs Gábor, a Film- és Médiaintézet vezetője, valamint az Egyetem szenátusának valamennyi választott tagja. Rajtuk kívül több egyetemi oktató is jelezte működésének beszüntetését az SZFE-n.

Az Egyetem polgárai úgy ítélték meg, hogy a kuratórium veszélyezteti az intézmény autonómiáját, ezért a modellváltás pillanatában, augusztus 31-én éjfélkor elfoglalták a Vas utcai épületet, ahová immár egy hónapja nem engedik be az új vezetőséget.

szfe3-151909.jpg

Sajtótájékoztató az SZFE Szentkirályi utcai épületénél

Az SZFE munkavállalói szeptember 23-án sztrájktárgyalásokat kezdeményeztek, majd korábbi ígéretüknek megfelelően október 1-től sztrájkba léptek. Egy nappal korábban, szeptember 30-án Vidnyánszky Attila megnevezte az egyetem két új rektorhelyettesét: Novák Emil filmrendezőt, és Zalán János színművészt. Erről a hallgatók is csak a sajtóból értesültek, ezért éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottak, majd ma reggel elfoglalták az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is. Az éjszaka során fáklyás megmozdulást tartottak a Vas utcai épületnél, ahol beszédet mondott többek között Mácsai Pál is, aki Örkény eszméit továbbgondolva úgy fogalmazott, a legtöbb, amit ember a másiknak adhat, a szolidaritás.

Vidnyánszky a tüntető hallgatókról: „Fájó lesz a kijózanodás”

Kapcsolódó

Vidnyánszky a tüntető hallgatókról: „Fájó lesz a kijózanodás”

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 kulturális csatorna szerda esti műsorában jelentette be a kinevezéseket: Novák Emil és Zalán János az SZFE új rektorhelyettesei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.