Színház

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

2020.10.01. 16:05
Ajánlom
Október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épületénél a Hallgatói Önkormányzat és a sztrájkoló oktatók képviselői. Bár ismét egy sikertelen tárgyaláson vannak túl, és a sztrájkot tovább folytatják, pozitív fejleményeket is hozott az immár több mint egy hónapja tartó blokád.

A csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón Németh Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Sztrájkbizottságának tagja elmondta, hogy a belsős oktatók közel 60 százaléka vesz részt a kétnapos sztrájkban, a megbízásos külsős oktatók pedig – mivel nem vállalhatnak szerepet az akcióban – támogatásukról biztosították a kezdeményezőket és az egyetem polgárait. A sztrájkot a mai sikertelen tárgyalás után holnap is folytatják, azonban a jövő heti munkarend alakulásáról még nem tudtak nyilatkozni.

Az egyetem hallgatói továbbra is fenntartják a blokádot mind a Vas utcai, mind a Szentkirályi utcai épületnél egészen addig, amíg nem látják biztosítottnak az autonómiát. Mindemellett aggodalmukat fejezték ki, hogy az új kancellár a mai napon „megfenyegette” az Egyetemet, hogy a dolgozóinak nem fizet bért. Véleményük szerint ezzel munkáltatói kötelességét sérti meg. Ugyancsak sérelmezik, hogy az új fenntartó „cenzúrát követel” az Egyetem kommunikációs felületei felett.

Elmondták továbbá, hogy a hallgatóság és az új, illegitimnek kikiáltott vezetőség között nem folyik kommunikáció. Szakmai kérdésként tekintenek az autonómia visszaszerzésére, nem politikai csataként, a legnagyobb problémájuk a kinevezés módjával van. Pozitív fejleménynek tekintik ugyanakkor, hogy dr. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított az egyetemi autonómia kérdésében.

szfe5-151909.jpg

Sajtótájékoztató az SZFE Szentkirályi utcai épületénél

A sztrájk alatt az oktatás szünetel, a hallgatók nyílt kurzusokat látogatnak a megfelelő járványügyi szabályok betartásával. „Tanulni szeretnénk, teljesíteni szeretnénk a szemesztert, reméljük, hogy lehetőségünk lesz rá” – mondták.

Előzmények

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 1-jén alapítványi fenntartásúvá vált a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a fenntartó kuratórium elnöki székébe pedig Vidnyánszky Attila került. Amellett, hogy a kuratórium tagjai közé egyetlen, SZFE által delegált jelölt sem került, a kuratórium megszüntette a szenátus döntéshozó jogköreit. Szeptember 1-jével lemondott a rektori feladatokat ellátó Upor László, Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője, Balázs Gábor, a Film- és Médiaintézet vezetője, valamint az Egyetem szenátusának valamennyi választott tagja. Rajtuk kívül több egyetemi oktató is jelezte működésének beszüntetését az SZFE-n.

Az Egyetem polgárai úgy ítélték meg, hogy a kuratórium veszélyezteti az intézmény autonómiáját, ezért a modellváltás pillanatában, augusztus 31-én éjfélkor elfoglalták a Vas utcai épületet, ahová immár egy hónapja nem engedik be az új vezetőséget.

szfe3-151909.jpg

Sajtótájékoztató az SZFE Szentkirályi utcai épületénél

Az SZFE munkavállalói szeptember 23-án sztrájktárgyalásokat kezdeményeztek, majd korábbi ígéretüknek megfelelően október 1-től sztrájkba léptek. Egy nappal korábban, szeptember 30-án Vidnyánszky Attila megnevezte az egyetem két új rektorhelyettesét: Novák Emil filmrendezőt, és Zalán János színművészt. Erről a hallgatók is csak a sajtóból értesültek, ezért éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottak, majd ma reggel elfoglalták az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is. Az éjszaka során fáklyás megmozdulást tartottak a Vas utcai épületnél, ahol beszédet mondott többek között Mácsai Pál is, aki Örkény eszméit továbbgondolva úgy fogalmazott, a legtöbb, amit ember a másiknak adhat, a szolidaritás.

Vidnyánszky a tüntető hallgatókról: „Fájó lesz a kijózanodás”

Kapcsolódó

Vidnyánszky a tüntető hallgatókról: „Fájó lesz a kijózanodás”

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 kulturális csatorna szerda esti műsorában jelentette be a kinevezéseket: Novák Emil és Zalán János az SZFE új rektorhelyettesei.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.