Színház

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

2020.10.01. 16:05
Ajánlom
Október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épületénél a Hallgatói Önkormányzat és a sztrájkoló oktatók képviselői. Bár ismét egy sikertelen tárgyaláson vannak túl, és a sztrájkot tovább folytatják, pozitív fejleményeket is hozott az immár több mint egy hónapja tartó blokád.

A csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón Németh Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Sztrájkbizottságának tagja elmondta, hogy a belsős oktatók közel 60 százaléka vesz részt a kétnapos sztrájkban, a megbízásos külsős oktatók pedig – mivel nem vállalhatnak szerepet az akcióban – támogatásukról biztosították a kezdeményezőket és az egyetem polgárait. A sztrájkot a mai sikertelen tárgyalás után holnap is folytatják, azonban a jövő heti munkarend alakulásáról még nem tudtak nyilatkozni.

Az egyetem hallgatói továbbra is fenntartják a blokádot mind a Vas utcai, mind a Szentkirályi utcai épületnél egészen addig, amíg nem látják biztosítottnak az autonómiát. Mindemellett aggodalmukat fejezték ki, hogy az új kancellár a mai napon „megfenyegette” az Egyetemet, hogy a dolgozóinak nem fizet bért. Véleményük szerint ezzel munkáltatói kötelességét sérti meg. Ugyancsak sérelmezik, hogy az új fenntartó „cenzúrát követel” az Egyetem kommunikációs felületei felett.

Elmondták továbbá, hogy a hallgatóság és az új, illegitimnek kikiáltott vezetőség között nem folyik kommunikáció. Szakmai kérdésként tekintenek az autonómia visszaszerzésére, nem politikai csataként, a legnagyobb problémájuk a kinevezés módjával van. Pozitív fejleménynek tekintik ugyanakkor, hogy dr. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított az egyetemi autonómia kérdésében.

szfe5-151909.jpg

Sajtótájékoztató az SZFE Szentkirályi utcai épületénél

A sztrájk alatt az oktatás szünetel, a hallgatók nyílt kurzusokat látogatnak a megfelelő járványügyi szabályok betartásával. „Tanulni szeretnénk, teljesíteni szeretnénk a szemesztert, reméljük, hogy lehetőségünk lesz rá” – mondták.

Előzmények

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 1-jén alapítványi fenntartásúvá vált a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a fenntartó kuratórium elnöki székébe pedig Vidnyánszky Attila került. Amellett, hogy a kuratórium tagjai közé egyetlen, SZFE által delegált jelölt sem került, a kuratórium megszüntette a szenátus döntéshozó jogköreit. Szeptember 1-jével lemondott a rektori feladatokat ellátó Upor László, Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője, Balázs Gábor, a Film- és Médiaintézet vezetője, valamint az Egyetem szenátusának valamennyi választott tagja. Rajtuk kívül több egyetemi oktató is jelezte működésének beszüntetését az SZFE-n.

Az Egyetem polgárai úgy ítélték meg, hogy a kuratórium veszélyezteti az intézmény autonómiáját, ezért a modellváltás pillanatában, augusztus 31-én éjfélkor elfoglalták a Vas utcai épületet, ahová immár egy hónapja nem engedik be az új vezetőséget.

szfe3-151909.jpg

Sajtótájékoztató az SZFE Szentkirályi utcai épületénél

Az SZFE munkavállalói szeptember 23-án sztrájktárgyalásokat kezdeményeztek, majd korábbi ígéretüknek megfelelően október 1-től sztrájkba léptek. Egy nappal korábban, szeptember 30-án Vidnyánszky Attila megnevezte az egyetem két új rektorhelyettesét: Novák Emil filmrendezőt, és Zalán János színművészt. Erről a hallgatók is csak a sajtóból értesültek, ezért éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottak, majd ma reggel elfoglalták az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is. Az éjszaka során fáklyás megmozdulást tartottak a Vas utcai épületnél, ahol beszédet mondott többek között Mácsai Pál is, aki Örkény eszméit továbbgondolva úgy fogalmazott, a legtöbb, amit ember a másiknak adhat, a szolidaritás.

Vidnyánszky a tüntető hallgatókról: „Fájó lesz a kijózanodás”

Kapcsolódó

Vidnyánszky a tüntető hallgatókról: „Fájó lesz a kijózanodás”

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 kulturális csatorna szerda esti műsorában jelentette be a kinevezéseket: Novák Emil és Zalán János az SZFE új rektorhelyettesei.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Huszonkét előadással várja idén a nézőket a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Színházi produkciók, előadói estek és irodalmi-zenés előadások várják a közönséget augusztus 23. és 31. között Nyíregyházán, öt helyszínen. Az idei versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért.
Színház hír

„Harcra szólítalak benneteket” – Novák Ferenc Tata szót emelt a független társulatok kiszámítható támogatásáért

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfusa a Kultúra.hu-hoz juttatta el sorait, amelyben kardot ránt az ellehetetlenülő független társulatokért. Azt javasolja, hogy a megszűnés szélére került társulatok melletti kiállásként a támogatott együttesek se fogadják el a jelenlegi helyzetet.
Színház hír

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Színház hír

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Színház ajánló

Tíz év után búcsúzik az Átriumtól Az Őrült Nők Ketrece

Július 11-én még egyszer, utoljára az Átrium színpadán kinyit a Ketrec! A Kultúrbrigád kétségtelenül egyik legsikeresebb darabja, Az Őrült Nők Ketrece a tízéves jubileumi előadással búcsúzik a Margit körúti épülettől.