Színház

Vizsgálódnak Alföldi ügyében

2011.05.23. 19:22
Ajánlom
Réthelyi Miklós vizsgálatot indított a Nemzeti Színház pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottak ügyében.

A Fidesz-frakció szerint méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján elhangzott szavai, de ugyanígy megengedhetetlen az a hangnem is, amelyet erre reagálva a Jobbik országgyűlési képviselője, Pörzse Sándor engedett meg magának az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén.

A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján az igazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte, hogy: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem.

A Heti Válasz beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett*, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja olvassa el a római színt. Az újságírónő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

"A direktor botrányos szavai méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez" - fogalmaz a történtekre utalva a Fidesz-frakció közleménye, amely azonban arra is kitér, hogy az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nincsen hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása. Mint felidézik, ennek ellenére a hétfői bizottsági ülésen Pörzse Sándor (Jobbik) úgy fogalmazott: ha ő jelen lett volna a sajtótájékoztatón, "abból bizony botrány lett volna". A Fidesz tájékoztatása szerint ezt a kijelentését Pörzse Sándor azzal egészítette ki, hogy "kimostam volna a száját, lehúztam volna a klotyón". Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának nem feladata és hatásköre az ilyen jelenségek tárgyalása, "különösen nem abban a hangnemben, amelyet a Jobbik országgyűlési képviselői megengednek maguknak" - zárult a Fidesz-frakció közleménye.

A KDNP közleménye szerint "emberileg is megbukott a Nemzeti Színház igazgatója. Alföldi Róbert legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, "verbális nemi erőszakot" követett el egy újságírónőn. Azután, hogy bebizonyosodott: Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére, most méltatlan magatartást is tanúsított. Ezért a KDNP változatlanul és következetesen követeli azonnali távozását. Az igazgató újabb botránya igazolja, hogy nemcsak nemzeti vagy kulturális szempontok szerint alkalmatlan a tisztség betöltésére, de a legalapvetőbb emberi erkölcsi mérce alapján is. Olyan durva sértést, mint amilyet Alföldi nyilvánosan megengedett magának, egyetlen a közönségért, a közösségnek dolgozó, a köz pénzén fizetett intézményvezető sem követhet el. Ugyanakkor egyértelműen tudni kívánjuk, hogy Alföldi Róbert cinizmusára és önteltségére mi a kultúráért felelős államtitkár válasza, ugyanis a kulturális politikának elválaszthatatlan része a Nemzeti Színházzal kapcsolatos művészeti irány és személyi garanciák kijelölése, amivel eddig ezzel az államtitkár adós maradt."

A parlament mai ülésén Pörzse Sándor ismét föltette a kérdést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogy "meddig tűrik még ezt az ámokfutást? Önöknek Győrben Eperjes nem jó, a budapesti Nemzeti Színházban Alföldi jó. Én ezt egyszerűen nem értem, és megint csak azért fordulok önhöz, hogy segítsen nekem mint egyszerű állampolgárnak eligazodni ebben a nagyon egyszerű kulturális kérdésben." Réthelyi Miklós válaszában megismételte múlt heti válaszának egy részét, mely szerint tudja, hogy "több előadás már próbára tette a Nemzeti Színház közönségének érzékenységét, tudjuk hogy Alföldi művészi megoldásai már többször kiváltották a színházbajárók jogos felháborodását", majd biztosította arról a jobbikos képviselőt, hogy a minisztérium ellenőrzi az általa fenntartott intézmények működését. "Múlt alkalommal azt ígértem, hogy ha azt tapsztalom, hogy ha méltatlan előadásokat lát a közönség a Nemzetiben, akkor le fogom váltani Alföldi Róbertet." Elmondta, hogy számtalan kérdésben nem ért egyet Alföldivel, de ez még nem lehet indok arra, hogy leváltsa. "Amit itt ön most elmondott, és amiről a sajtóból én magam is értesültem, az az én véleményem szerint is megengedhetetlen egy közszereplő, az általam vezetett minisztériumhoz tatozó intézmény vezetőjétől. Ha bebizonyosodik, hogy igaz a hír, hogy ilyen kijelentéseket tett, akkor ezzel méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére."

Réthelyi Miklós ma délután berendelte magához Alföldi Róbertet. (Helyesbítés május 24-én: csütörtökön, azaz május 26-án találkozik a miniszter és az igazgató.)

*Még mielőtt ezt az igazgató megtette volna, több, a sajtótájékoztatón megjelent újságíró kérdezte ugyanezt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.