Színház

„Volt benne valami ellenállhatatlan bűverő” – A 95 éve született Ruttkai Évára emlékezünk

2022.12.30. 14:45
Ajánlom
Ruttkai Éva 1927. december 31-én született. Kilencvenöt évvel ezelőtt. 1986. szeptember 27-én halt meg. Nemzedékének egyik legnagyobb művésze volt. Hegedűs D. Gézával, a Vígszínház Kossuth-díjas színművészével idézzük föl Ruttkai Éva alakját.

A Vígszínház korszakos színésznője volt Ruttkai Éva. Ott kezdődött a pályája, 1945 augusztusában. Sorsszerűen. Tolnay Klári megbetegedett, így a Hattyú című előadás veszélybe került. Akkor ideiglenesen – mivel a háború alatt bombatalálat érte a Vígszínházat – a Rádius Moziban játszottak.

Alexandra hercegnő főszerepébe az akkor 17 éves Ruttkai Éva ugrott be. Elbűvölte a közönséget, lázba hozta a korabeli sajtót. A Vígszínház rögtön le is szerződtette.

„Személyében én már egy hatalmas pályát bejáró, nagy tapasztalatú művészt ismerhettem meg az 1970-es évek végén. A Vígszínházban – főiskolásként, pályakezdőként – egy színpadon lehettem vele a Három nővér, az Antonius és Kleopátra, a Minden jó, ha vége jó és a Bűn és bűnhődés című előadásokban. Amikor színpadra lépett, megváltozott minden. A partnerek és a nézők felvillanyozva várták, mit fog csinálni ez az öntörvényű, sugárzóan szép alak.

Csak a szerepében élt, nőisége ezer színben pompázott. Volt benne valami ellenállhatatlan bűverő.

Közvetlen partnere egyszer lehettem, az utolsó előtti színpadi munkája során, a Pesti Színházban, Nádas Péter Találkozás című darabjában. Nádas Péter maga előtt kettőnket látva-hallva írta ezt a darabot, amit Radnóti Zsuzsa, a mű dramaturgja mesélt nekem. Egy fényképet is kért rólam Zsuzsa, hogy eljuttassa a szerzőnek. Az írásműben még az állam alatti anyajegy is stimmel. A Találkozás két nemzedék találkozása, a felnőtt és az éppen felnövekvő nemzedéké: a tudás és nem tudás, a tapasztalat és tapasztalatlanság, a történelem és a történelemnélküliség, az életsűrű idő és a fogalmak nélküli üresség találkozása. Egy fiatalember felkeresi Máriát, hogy „adja oda neki a múltat”, benne az apja történetével, akit ő nem ismerhetett, mert egy pisztolygolyóval eldobta életét, amikor Mária szerelme volt. Ez egy hatalmas drámai küzdelem a fiatal nemzedék nevében, mert az össznépi hallgatás elnémította a múltat. Akinek nincs múltja, annak jelene s jövője sincs. A történelmen kívüli élet állati lét. Ha nem ismerjük a dolgainkat, akkor nem tudjuk megnevezni őket, nincsenek rájuk szavaink, fogalmaink, csak makogunk, ugatunk, vonyítunk. 

Ruttkai Éva művészi tudása, élettapasztalata minden pillanatban maga volt az igazság, csak élnem kellett a felkínált lehetőséggel a színpadon.

Ez egyben nagy művészi találkozás is volt. Pályámon az egyik fordulópont. Innentől másként gondolkodtam drámáról, színházról, színészetről" – mondta a Hírnöknek Hegedűs D. Géza, aki szerint Ruttkai Éva őszintén kíváncsi volt különösen az új tehetségekre, az új színházi formában gondolkodókra: – Ez az őszinte figyelem őszinteségre serkentette a beszélgetőpartnereit is. Nem merevedett magasban álló szoborrá, tanulni, megújulni akart, pedig tisztában volt a léptékével, mégis szerény maradt, közvetlen és szeretetreméltóan emberi.

Tíz évvel ezelőtt adta át az önkormányzat – a Wahrman Mór köznél, ahol addig garázsok álltak – a Ruttkai Éva parkot. A Vígszínház legendás színésznőjének szobrát 2013-ban állították fel ott. Marosits István, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotása. 2022. december 30-án a szobornál koszorút helyezett el a XIII. kerület polgármestere, Tóth József a színművészről elnevezett parkban. Az ünnepen jelen volt többek között a Kossuth-díjas színművész lánya, Gábor Júlia is férjével, Szigethy Gábor színháztörténésszel, egyetemi tanárral, aki beszédében történeteken keresztül idézte fel Ruttkai Éva halhatatlan alakját – olvasható a polgármester Facebook-oldalán.

 

„Gyakran járunk itt, a parkban. Feleségem egyszer egyedül jött, virágot hozott édesanyja szobrához. Azt látta, hogy egy anyukát az ötéves kisgyereke kérleli, hogy anyu, én a szobornéni ölébe akarok ülni. Ez a kisgyerek felnőttként is sokszor fogja majd hallani az édesanyjától, hogy te kicsi korodban a szobornéni ölében szerettél ülni a Ruttkai Éva parkban. A halhatatlanok – halhatatlanok”, fogalmazott Szigethy Gábor.

241663741_4833525779995189_3980668680660979113_n-150443.jpg

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva a Rómeó és Júlia című előadásban, 1963, Vígszínház, rendező: Várkonyi Zoltán (Fotó/Forrás: Vígszínház)

„Sok mindenről beszélgettünk Évával”

Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus 1953-ban fotózta először Ruttkai Évát. Lapunknak elmondta, jelenleg új kiállítására készül, amelynek azt a munkacímet adta: „Ezt még nem láttátok…” Képei között több is lesz majd Ruttkai Éváról a Találkozás című előadásból.

– A Vígszínház volt az első színházi fotós terepem. Éva pályája akkoriban már rakétaszerűen felfelé tartott. Aztán egyre többet fotografáltam őt, s valahogy egyre közelebb is kerültünk egymáshoz – elsősorban mint két anya. Megosztottuk egymással a gyereknevelési dilemmáinkat. Éva egyébként nagyon szerette az édesanyját, aki mindig elkísérte hozzám a fotózásokra. Barátokká váltunk, végül is kortársak voltunk. Egy idő után már beavatott bizonyos gyötrelmeibe is a színészileg nehezebb periódusaiban. Sokat elemezte a szerepeit és magát. Persze amit Várkonyi Zoltán, a Vígszínház főrendezője, igazgatója mondott neki, az szent volt számára. A titkait sosem velem osztotta meg. Sok mindent elmesélt Marcsinak, a fodrásznőjének. Az igazi barátnője pedig Szatmári Liza volt, akivel együtt kezdték a színészetet Lakner Bácsi gyerekszínházában, és mindketten a Vígszínház tagjai lettek. Lizával ma is minden hónapban beszélek telefonon. Végül is csupán három évvel idősebb nálam, ő jövőre lesz 95 éves. 

Keleti Éva ikonikus képei közé tartozik az a fotósorozat, amelyet Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról készített az otthonukban:

„Szinte beköltöztem abban az időben hozzájuk. Éva jobban ismert engem, Zoli nehezebben nyílt meg. De aztán mindketten kiengedtek. Nem pózoltak. Minden érzésüket megmutatták, kifejezték. Ott, a fotómasinába belenézve láttam meg, hogy a kapcsolatuk megingott."

latinovits-161243.jpg

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva (Fotó/Forrás: Keleti Éva)

Az utolsó szerep

Ruttkai Éva utolsó szerepe a Vígszínházban Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabjának a főszerepe, Claire volt. Halála után Koltai Tamás kritikus, színházi író így búcsúzott tőle a Kritika című folyóiratban: „Nem akart tudomást venni a betegségéről, s még kevésbé akarta a világ tudomására hozni. Mindig is az életét vitte a színpadra, s nem fordítva, nem úgy, hogy hétköznapi használatra szerepet csinált volna belőle. »A színésznek el kell temetnie, lelke legbelső zugába kell zárnia egyéni életének kínjait, fájdalmát« – ezt még jóval korábban mondta. És még ezt is: »Az ember annyit ér, amennyit nem ad fel.« Játszott. Játszott akkor is, amikor karjával már nem bírta átölelni szerepe szerint a partnernőjét. Ez fájt neki, de tovább játszott, és mosolygott. Tudott valamit, és a titkát magával vitte.”

A cikk a XIII. kerületi Hírnök című lapban jelent meg. A cikket a lap engedélyével közöljük.

 

Fejléckép: Bajza utca 1., Garzonház, Ruttkai Éva színművésznő az otthonában. (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal/Fortapan)

 

Márkus Lucának ítélte a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház társulata

Kapcsolódó

Márkus Lucának ítélte a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház társulata

A társulat titkos szavazása alapján az Inkognitó és a Szeget szeggel című előadásokban nyújtott alakításaiért kapta meg a színésznő az elismerést. A díjat a színház bármely művésze megkaphatja, akár többször is, az adott naptári év során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért.

Ruttkai Éva arcai

Ruttkai Éva arcai

Egy huncut mosoly, egy összetéveszthetetlen hang és számos feledhetetlen alakítás. Gondoljunk pár percre a 20. század nagyszerű színésznőjére a Vígszínház videóján keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.