Színház

Volt egyszer egy Új Színház

2012.02.04. 07:00
Ajánlom
A Paulay Ede utcai épületben fennállása óta tizenhárom különböző társulat játszott. Annyi, ahány év Márta Istvánnak az igazgatói székben megadatott. De vajon akadt-e olyan igazgató, aki tizenhárom évet töltött ennek a színháznak az élén. Egyetlen egy sem. A maihoz hasonló gazdasági válság idején 1934-ben hárman is megpróbálkoztak a színház vezetésével. Ezek szerint Márta István színház-igazgatói működése sikertörténet. Vagy sikertörténet is lehetett volna.

"Színházunknak kilencvenkilenc tagja van, tizenkilenc állandóan szerződtetett színész. Nyitott, repertoárt játszó művészszínház vagyunk, évi öt-hat bemutatóval, és tíz-tizenkét repertoáron tartott darabbal. Valaha a Parisiana mulatóban még asztalok körül ült a közönség, most háromszázötven fő fér el a páholyokban és a zsöllyékben. A Bubik István Stúdiószínpadon, mely eredetileg próbateremnek épült száz-százhúsz főt tudunk fogadni. Itt a kísérleti, kamaraprodukcióinkat játsszuk; és irodalmi estekre, zenei estekre is sor kerül" - ezekkel a szavakkal mutatta be Márta István igazgató az Új Színházat 2009-ben.

Akkor nem beszélt arról, hogy 1998-ban milyen körülmények között vette át a társulat vezetését. Nem akart a válságos évre emlékeztetni, hiszen nem volt fontos a sikerek közepette, hogy tíz évvel korábban elkerülte az anyagi csődöt, s az együttes megújításával biztosította a folyamatos játszást Budapest egyik legrégebbi színházépületében.

Hogy ma miért lett hirtelen fontos mindez? Pusztán csak azért, mert a Márta István igazgató nevével jegyzett Új Színház 2012. január 31-én befejezi működését.

(2012. január 27. - Gajdó Tamás színháztörténész beszédének részlete)

A 13 évad előadásai (zárójelben a rendezők):

1998

Dürrenmatt: Angyal szállt le Babilonba (Dulay László), Cocteau: Rettenetes szülők (Ács János), Krobot: Gyöngéd barbárok (Schlanger András), Örkény: Tóték (Tasnádi Csaba)

1998/1999

Marlowe: Doktor Faustus tragikus históriája (Csiszár Imre), Csehov: Jubileum (Valló Péter), Halász Péter: A sisakkészítő gyönyörű felesége (Halász Péter), Goldoni: A chioggiai csetepaté (Taub JÁnos), Cervantes: Szószátyárok (Valló Péter), Csehov: Cseresznyéskert (Ács János), Büchner: Woyzeck (Kiss Csaba), Kamondy Ágnes: Egy örömlány feljegyzései (Vörös Róbert), Goethe: Stella (Robert Sturm)

1999/2000

Shakespeare: Othello (Kiss Csaba), Halász Péter: Egy őrült naplója, avagy az akanaszedő feljegyzései (Halász Péter), Brecht: Egy nagyváros dzsungelében (Ács János), A kör négyszögesítése (előadó: Galkó Balázs), Csiky: Ingyenélők (Szikora János), Milyen jó lenne nem ütni vissza (Hobo-est, Kiss Csaba), Goldoni: Szégyentelenek (Kiss Csaba), Kornis: A Kádár házaspár (Ács János), Hobo-Waits: Rómeó vérzik (Hobo-est)

2000/2001

Halász Péter: Gyerekünk (Halász Péter), Jarry: Übü király (Kiss Csaba), Schwajda: Himnusz (Taub János), Mozart: Don Giovanni (Selmeczi György), Büchner: Leonce és Léna (Ács János), Szomory: Hermelin (KIss Csaba), Hoffmann: Diótörő (Nagy Mari), Gorkij: Éjjeli menedékhely (Verebes István), Moliere: A mizantróp (Rudolf Péter), Illyés Gyula: Tűvé-tevők (Nagy Zoltán), Wolf: Kecefán vagy Jacafán (Galkó Balázs)

2001/2002

Feydeau: Bolha a fülbe (Vidnyánszky Attila), Tóth Ede: A falunk rossza (Márta István), Hoffmann-Lőrinczy: A csoda alkonya, avagy egy tündökletes torzszülött kalandos élete (Réthly Attila), Csehov-Kiss Csaba: Csehov szerelmei (Kiss Csaba), Bulgakov: Álszentek összeesküvése (Vidnyánszky Attila), Várszegi-Gemza-Krupa-Benedek: Hírnökök (Várszegi Tibor)

2002/2003

Szép Ernő: Ádámcsutka (Galambos Péter), Osztrovszkij: Jövedelmező állás (Réthly Attila), Villon: Akasztottak balladája (Hobo-est, Vidnyánszky Attila), Kapecz-Pataki-Selmeczi: Vedd könnyen, szivi! (Selmeczi György), Zalán Tibor: Angyalok a tetőn (Nagy Mari), Moliere: Úrhatnám polgár (Szergej Maszlobojscsikov)

2003/2004

Koltes: Roberto Zucco (Vidnyánszky Attila), Strindberg: Csak bűnök és bűnök... (Rudolf Péter), Shepard: Hazug képzelet (Sopsits Árpád), Frisch: Biedermann és a gyújtogatók (Taub János), Frayn: Még egyszer hátulról (Jiri Menzel), Faludy: Ballada a senki fiáról (Hobo-est, Vidnyánszky Attila)

2004/2005

Shakespeare: Szentivánéji álom (Szergej Maszlobojscsikov), Csehov: Három nővér (Alföldi Róbert), Tudod, hogy nincs bocsánat! (Hobo-est, Vidnyánszky Attila), Szép Ernő: Vőlegény (Rudolf Péter), István és a többiek (Nagy Mari)

2005/2006

Péterfy Gergely: A vadászgörény (Bezerédi Zoltán), Knutzon: Közeleg az idő (Vidnyánszky Attila), Gozzi-Schiller: Turandot (Forgács Péter), Angelis: Színházi bestiák (Lévay Adina), Lanner-Henning-Shapiro: Vadorzók (Horgas Ádám), Shakespeare: Rómeó és Júlia (Alföldi Róbert)

2006/2007

Racine: Phaedra (Valló Péter), Weiss: Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade út betanításában (Victor Ioan Frunza), Moliere: A fösvény (Szergej Maszlobojscsikov), Laclos-Kiss Csaba: Veszedelmes viszonyok (Kiss Csaba)

2007/2008

Nagy Ignác-Parti Nagy Lajos: Tisztújtás (Szinetár Miklós), Galcerán: A Grönholm-módszer (Baksa Imre), Búss-Hársing-Rudolf: Keleti pu. (Rudolf Péter), Feydeau: Fogat fogért (Valló Péter), Mayenburg: A csúnya (Szabó Máté), Tábori György: Peep Show (stúdiós vizsgaelőadás, Gosztonyi János)

2008/2009

Hunyady Sándor: Júliusi éjszaka (Bezerédi Zoltán), Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom (Radoslav Milenkovic), Dosztojevszkij-Hársing: Szonya (Szabó Máté), Goldoni: Nyári kalandok (Szikora János)

2009/2010

Litvai Nelli: Világszép nádszálkisasszony (Baksa Imre), Molnár Ferenc: A hattyú (Szinetár Miklós), Ács János: Casanova nuovo (Ács János), Steinbeck: Édentől keletre (Szikora János), Schiller-Mariani: A királynő teste (Lévay Adina), Shakespeare: Ahogy tetszik (Rudolf Péter), Coelho-Pozsgai: Tizenegy perc (Szikora János)

2010/2011

Harrower: Kés a tyúkban (Botos Bálint), Szálinger-Márta: Csodálatos mobilvilág (Szikora János), Henley: A szív bűnei (Bagó Bertalan), Barabás-Eisemann: Kávé habbal (Ács János), Móricz-Závada: Bethlen (Hargitai Iván), Mocsármese (az Apró Színház társulata), Ghelderode: Virágos kert (Szikora János), Osztrovszkij: Erdő (Egon Szavin), Arany János: Új hídavatás (Pap Gábor)

2011/2012

Schiller: Don Carlos (Bagó Bertalan), Galcerán: Váltságdíj (Baksa Imre), Mann: A varázshegy (Szikora János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Tisztelettel kérem a Tekintetes Színpártoló Egyesületet…” – Polgár Károly pozsonyi direktor csatái

Polgár Károly színész, rendező, színházigazgató a felvidéki magyar színháztörténet meghatározó személyisége. Ha nincs az államhatalomváltás, nagy valószínűséggel korának egyik legsikeresebb igazgatója lehetett volna, hiszen 1911-től ’19-ig megszakítás nélkül, a leghosszabb ideig vezette a pozsonyi magyar társulatot. A történelmi fordulat miatt azonban az egyik legnagyobb vesztese a (cseh)szlovákiai magyar színháztörténetnek.
Színház szfe

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház kritika

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Színház szfe

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház hír

A Maladype Színházé a fődíj Lengyelországban

Október 17-én mutatkozott be a Maladype Színház a lengyelországi XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon, ahol a kollektív színészi munkáért járó díj és a közönségdíj mellett a Grand Prixt, vagyis a fesztivál zsűrijének fődíját is elhozták. A nagy múltú fesztivál az idei év legfontosabb lengyel színházi eseményének számít, és a járványhelyzet miatt a Maladype volt az egyetlen külföldi résztvevő.