Színház

Volt egyszer egy Új Színház

2012.02.04. 07:00
Ajánlom
A Paulay Ede utcai épületben fennállása óta tizenhárom különböző társulat játszott. Annyi, ahány év Márta Istvánnak az igazgatói székben megadatott. De vajon akadt-e olyan igazgató, aki tizenhárom évet töltött ennek a színháznak az élén. Egyetlen egy sem. A maihoz hasonló gazdasági válság idején 1934-ben hárman is megpróbálkoztak a színház vezetésével. Ezek szerint Márta István színház-igazgatói működése sikertörténet. Vagy sikertörténet is lehetett volna.

"Színházunknak kilencvenkilenc tagja van, tizenkilenc állandóan szerződtetett színész. Nyitott, repertoárt játszó művészszínház vagyunk, évi öt-hat bemutatóval, és tíz-tizenkét repertoáron tartott darabbal. Valaha a Parisiana mulatóban még asztalok körül ült a közönség, most háromszázötven fő fér el a páholyokban és a zsöllyékben. A Bubik István Stúdiószínpadon, mely eredetileg próbateremnek épült száz-százhúsz főt tudunk fogadni. Itt a kísérleti, kamaraprodukcióinkat játsszuk; és irodalmi estekre, zenei estekre is sor kerül" - ezekkel a szavakkal mutatta be Márta István igazgató az Új Színházat 2009-ben.

Akkor nem beszélt arról, hogy 1998-ban milyen körülmények között vette át a társulat vezetését. Nem akart a válságos évre emlékeztetni, hiszen nem volt fontos a sikerek közepette, hogy tíz évvel korábban elkerülte az anyagi csődöt, s az együttes megújításával biztosította a folyamatos játszást Budapest egyik legrégebbi színházépületében.

Hogy ma miért lett hirtelen fontos mindez? Pusztán csak azért, mert a Márta István igazgató nevével jegyzett Új Színház 2012. január 31-én befejezi működését.

(2012. január 27. - Gajdó Tamás színháztörténész beszédének részlete)

A 13 évad előadásai (zárójelben a rendezők):

1998

Dürrenmatt: Angyal szállt le Babilonba (Dulay László), Cocteau: Rettenetes szülők (Ács János), Krobot: Gyöngéd barbárok (Schlanger András), Örkény: Tóték (Tasnádi Csaba)

1998/1999

Marlowe: Doktor Faustus tragikus históriája (Csiszár Imre), Csehov: Jubileum (Valló Péter), Halász Péter: A sisakkészítő gyönyörű felesége (Halász Péter), Goldoni: A chioggiai csetepaté (Taub JÁnos), Cervantes: Szószátyárok (Valló Péter), Csehov: Cseresznyéskert (Ács János), Büchner: Woyzeck (Kiss Csaba), Kamondy Ágnes: Egy örömlány feljegyzései (Vörös Róbert), Goethe: Stella (Robert Sturm)

1999/2000

Shakespeare: Othello (Kiss Csaba), Halász Péter: Egy őrült naplója, avagy az akanaszedő feljegyzései (Halász Péter), Brecht: Egy nagyváros dzsungelében (Ács János), A kör négyszögesítése (előadó: Galkó Balázs), Csiky: Ingyenélők (Szikora János), Milyen jó lenne nem ütni vissza (Hobo-est, Kiss Csaba), Goldoni: Szégyentelenek (Kiss Csaba), Kornis: A Kádár házaspár (Ács János), Hobo-Waits: Rómeó vérzik (Hobo-est)

2000/2001

Halász Péter: Gyerekünk (Halász Péter), Jarry: Übü király (Kiss Csaba), Schwajda: Himnusz (Taub János), Mozart: Don Giovanni (Selmeczi György), Büchner: Leonce és Léna (Ács János), Szomory: Hermelin (KIss Csaba), Hoffmann: Diótörő (Nagy Mari), Gorkij: Éjjeli menedékhely (Verebes István), Moliere: A mizantróp (Rudolf Péter), Illyés Gyula: Tűvé-tevők (Nagy Zoltán), Wolf: Kecefán vagy Jacafán (Galkó Balázs)

2001/2002

Feydeau: Bolha a fülbe (Vidnyánszky Attila), Tóth Ede: A falunk rossza (Márta István), Hoffmann-Lőrinczy: A csoda alkonya, avagy egy tündökletes torzszülött kalandos élete (Réthly Attila), Csehov-Kiss Csaba: Csehov szerelmei (Kiss Csaba), Bulgakov: Álszentek összeesküvése (Vidnyánszky Attila), Várszegi-Gemza-Krupa-Benedek: Hírnökök (Várszegi Tibor)

2002/2003

Szép Ernő: Ádámcsutka (Galambos Péter), Osztrovszkij: Jövedelmező állás (Réthly Attila), Villon: Akasztottak balladája (Hobo-est, Vidnyánszky Attila), Kapecz-Pataki-Selmeczi: Vedd könnyen, szivi! (Selmeczi György), Zalán Tibor: Angyalok a tetőn (Nagy Mari), Moliere: Úrhatnám polgár (Szergej Maszlobojscsikov)

2003/2004

Koltes: Roberto Zucco (Vidnyánszky Attila), Strindberg: Csak bűnök és bűnök... (Rudolf Péter), Shepard: Hazug képzelet (Sopsits Árpád), Frisch: Biedermann és a gyújtogatók (Taub János), Frayn: Még egyszer hátulról (Jiri Menzel), Faludy: Ballada a senki fiáról (Hobo-est, Vidnyánszky Attila)

2004/2005

Shakespeare: Szentivánéji álom (Szergej Maszlobojscsikov), Csehov: Három nővér (Alföldi Róbert), Tudod, hogy nincs bocsánat! (Hobo-est, Vidnyánszky Attila), Szép Ernő: Vőlegény (Rudolf Péter), István és a többiek (Nagy Mari)

2005/2006

Péterfy Gergely: A vadászgörény (Bezerédi Zoltán), Knutzon: Közeleg az idő (Vidnyánszky Attila), Gozzi-Schiller: Turandot (Forgács Péter), Angelis: Színházi bestiák (Lévay Adina), Lanner-Henning-Shapiro: Vadorzók (Horgas Ádám), Shakespeare: Rómeó és Júlia (Alföldi Róbert)

2006/2007

Racine: Phaedra (Valló Péter), Weiss: Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade út betanításában (Victor Ioan Frunza), Moliere: A fösvény (Szergej Maszlobojscsikov), Laclos-Kiss Csaba: Veszedelmes viszonyok (Kiss Csaba)

2007/2008

Nagy Ignác-Parti Nagy Lajos: Tisztújtás (Szinetár Miklós), Galcerán: A Grönholm-módszer (Baksa Imre), Búss-Hársing-Rudolf: Keleti pu. (Rudolf Péter), Feydeau: Fogat fogért (Valló Péter), Mayenburg: A csúnya (Szabó Máté), Tábori György: Peep Show (stúdiós vizsgaelőadás, Gosztonyi János)

2008/2009

Hunyady Sándor: Júliusi éjszaka (Bezerédi Zoltán), Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom (Radoslav Milenkovic), Dosztojevszkij-Hársing: Szonya (Szabó Máté), Goldoni: Nyári kalandok (Szikora János)

2009/2010

Litvai Nelli: Világszép nádszálkisasszony (Baksa Imre), Molnár Ferenc: A hattyú (Szinetár Miklós), Ács János: Casanova nuovo (Ács János), Steinbeck: Édentől keletre (Szikora János), Schiller-Mariani: A királynő teste (Lévay Adina), Shakespeare: Ahogy tetszik (Rudolf Péter), Coelho-Pozsgai: Tizenegy perc (Szikora János)

2010/2011

Harrower: Kés a tyúkban (Botos Bálint), Szálinger-Márta: Csodálatos mobilvilág (Szikora János), Henley: A szív bűnei (Bagó Bertalan), Barabás-Eisemann: Kávé habbal (Ács János), Móricz-Závada: Bethlen (Hargitai Iván), Mocsármese (az Apró Színház társulata), Ghelderode: Virágos kert (Szikora János), Osztrovszkij: Erdő (Egon Szavin), Arany János: Új hídavatás (Pap Gábor)

2011/2012

Schiller: Don Carlos (Bagó Bertalan), Galcerán: Váltságdíj (Baksa Imre), Mann: A varázshegy (Szikora János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.