Színház

"Volt itt egy színház"

2013.11.30. 06:58
Ajánlom
A Nemzeti Színház elmúlt öt évét bemutató kötet szeptember elején jelent meg a Libri Kiadó gondozásában. Azóta számos beszélgetésen és dedikáláson van már túl Csáki Judit és Alföldi Róbert, az érdeklődés pedig töretlen. Egy ilyen esemény alkalmával sikerült utolérnünk a már jól összeszokott párost. INTERJÚ

- Milyenek ezek a találkozások a közönségetekkel?

Csáki Judit: Megrendítőek, sok a megható pillanat. A mai dedikálásra például valaki magával hozott egy tizenöt éves színházjegyet.

Alföldi Róbert: Mindenkinek van egy mondata hozzánk, elmondják, mit láttak, mit szerettek, és biztatnak is. Épp az látszik ebből, amitől a Nemzeti is menni tudott, amitől most ez a könyv megy, és az is megmutatkozik, hogy mindez miért volt fontos. Kell a visszajelzés.

- Elérte a könyv a célját?

CsJ: Ez egy krónika arról, hogy milyen volt az a színház, aminek most éppen a nyomát sem látni. Akkor érte el a célját, ha évek múltán is fölidézhető lesz belőle, hogy volt itt egy színház, ami így működött. Az emberek egyelőre emlékeznek rá, beszélnek róla, és ez jó.

- Az igazgatóváltás előtti utolsó évben sok időt töltöttél el a Nemzetiben. Volt, amit ennek hatására értettél meg vagy értékeltél újra?

CsJ: Fontos volt és nagyon sokat segített, hogy az utolsó évadot nagyjából ott töltöttem, miközben a kritikus pozíciójából a krónikás pozíciójába léptem át. Belülről is pontosan éreztem és átéltem a színészekkel és a rendezőkkel az ettől a színháztól való elbúcsúzás fájdalmát. Ilyen közel még nem kerültem az alkotói oldalhoz. Átgondoltam bizonyos dolgokat, és folyamattá álltak össze bennem olyasmik, amikről pontszerű volt a tudásom, hiszen korábban előadásokról írtam.

- Milyen volt számodra egy történetíró jelenléte a színházban?

AR: Nem figyeltünk rá különösebben, tette a dolgát. Ha bárki az elmúlt öt évben járt a Nemzetiben, akkor tudhatja, hogy oda bármikor be lehetett jönni. Mindenki otthon tudta érezni magát, mert valóban nyitott hely volt. Természetesen megbeszéltük, hogy miért van ott Judit és mit ír, de amúgy teljesen normális volt az ő jelenléte.

CsJ: Nekem eleinte nem volt egyszerű, mivel el kellett fogadtatnom magamat és a jelenlétemet, de máskülönben úgy van, ahogy Robi mondja: ez nyitott színház volt, ahol bárki otthon érezhette magát.

- A könyv születése egybeesett az igazgatói leköszönéseddel. A számadás időszaka volt ez, mivel volt a legnehezebb szembenézni és hogyan segítette ezt a könyv?

AR: Ez egy folyamat krónikája, és ebben biztosan voltak olyan pillanatok, amiket az ember évek múlva máshogy kezd látni, vagy rákényszerül, hogy jobban átgondolja. Az nagyon jó volt, hogy végig kellett újra rágni kérdéseket, helyzeteket, döntéseket, és ezáltal tudtam ellenőrizni, hogyan dolgoztam öt évig.

- Nem volt újszerű számotokra az a szituáció, hogy megbeszélitek egymással a Nemzeti dolgait.

CsJ: Ha írtam is egy előadásról, mindig csak utólag beszéltünk róla, amikor az írás már megjelent. A kritikában természetesen nem mindig értettünk egyet, de ez magából a műfajból következik. Magyarán azért tudunk mindenféléről beszélni, mert kölcsönösen elfogadjuk egymás véleményét.

AR: Ez az emberi viszonyokban is így van. Ha valaki közelebb áll valakihez, az sokkal több mindent vár el a másiktól, mert azt szeretné, hogy fejlődéshez segítse. Tehát éppen nem az történik, hogy azért, mert mi barátok vagyunk, elnézőbbek lennénk egymással. Éppen az ellenkezője igaz.

CsJ: Nem kell udvariaskodni, nem kell áltapintatoskodni és a fölösleges körök sem kellenek, hanem egyből meg lehet mondani keményebben.

- Robi kommentjei a már kész fejezetekhez kerültek, vagy ez is alakított még a főszövegen?

CsJ: Utólag kerültek hozzá, és nem is válaszoltam rájuk, egyet kivéve, ahol ő rámutatott valamire, ami nagyon lényeges volt. Ez abban a bizonyos "meztelen fejezetben" van, ahol ő azt mondta, hogy ez szerinte teljesen lényegtelen, mert a meztelenség természetes, és fölhívta a figyelmet egy olyan példára, amit én egész egyszerűen elfelejtettem. (Alföldi Róbert Bánfalvi Eszter meztelenségét hozza fel példaként a Szent Johanna végén - a szerk.)

AR: Annyira természetes volt!

- A kötetben helyt kaptak fontos interjúk is, egyvalakivel azonban nem készült beszélgetés, noha folyamatosan hivatkoztok rá: Hollósi Frigyes, vagy ahogy Robi emlegeti, "Édes Frici".

CsJ: Nagyon örültem annak, hogy mindenki szóbahozta Hollósit, akivel természetesen megállapodtam az évad elején, hogy csinálunk egy interjút, de a halála közbeszólt. A könyvben érzékeltetni akartam, hogy egy színész halála nagyon eleven hiány, ami nem múlik el, mert valamiért itt nincsenek meg a gyászmunkának bizonyos fázisai, hiszen minden este színpadra kellene lépnie. Ezért minden nap beszélnek róla. Ez pontosan akkor történt, amikor kiderült, hogy a színházat nem Alföldi kapja meg, és sokkal nagyobb tragédia volt Hollósi halála, sokkal mélyebben rendítette meg őket, Robit is beleértve, mint az, hogy ennek a dolognak vége van.

- Túl vagy már a Nemzetin?

AR: Mindig azt gondolom, hogy túl vagyok rajta, aztán megint történnek olyan dolgok, amik azt bizonyítják, hogy nem vagyok túl - de ez szerintem normális. Jó volt, hogy a könyv révén újra végig lehetett gondolni az egészet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.