Színház

Zajlik a Nemzetközi Monodráma Fesztivál a Bárkában

2013.10.14. 13:30
Ajánlom
A magyar produkciók mellett szlovén, orosz és ukrán előadás is látható a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál rendezvényén. Az október 12-én kezdődött ötnapos eseményen részt vevő színházak között megtalálható a ljubljanai Glej Színház, a moszkvai Praktika Színház és a kijevi DAH Színház, az előadásokat Jure Novak, Viktor Rizsakov és Vlad Troickij jegyzi.

Seress Zoltán, a színház igazgatója korábban elmondta: a Bárka Színháznak két bemutatója lesz a fesztiválon: először láthatja a közönség a társulat két színművészének, Varjú Olgának és Spolarics Andreának az egyszemélyes produkcióját. Mint mondta, ebből szeretnének hagyományt teremteni a Bárkában: színészeiket felkérni arra, hogy készítsenek monodrámát, amelyeket aztán repertoáron is tartana a színház.

A fesztiválon hétfőn látható Kiss Anna Másik idő című műve, amelyet Varjú Olga játszik, és ugyanezen a napon látható Spolarics Andrea A vízzel szemben című egyszemélyes színháza. Kedden a monodráma műfajáról rendeznek kerekasztal-beszélgetést, este a moszkvai Praktika Színház a lengyel Krzysztof Bizio Siralmak című darabját adja elő Viktor Rizsakov rendezésében.

Szerdán a kijevi DAH Színház vendégjátéka, Vlad Troickij rendezése látható. Seress Zoltán elmondta: Klim színműve Dosztojevszkij-átirat: A félkegyelmű történetét folytatja tovább.

Felolvasószínházi előadás keretében egy készülő produkcióba is betekinthetnek a nézők: Ötvös András Gerlóczy Márton Egy csemegepultos naplójából olvas fel részleteket. Az előadásokról beszélgetéseket rendeznek és levetítik a legendás Darvas Iván-féle Egy őrült naplója című előadást. Kortárs művészek kiállításával és a nyitónapon 30Y-koncerttel is várják a közönséget. Seress Zoltán elmondta: a monodráma fesztivált minden évben szeretnék megrendezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.