Színház

Zajlik a Nemzetközi Monodráma Fesztivál a Bárkában

2013.10.14. 13:30
Ajánlom
A magyar produkciók mellett szlovén, orosz és ukrán előadás is látható a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál rendezvényén. Az október 12-én kezdődött ötnapos eseményen részt vevő színházak között megtalálható a ljubljanai Glej Színház, a moszkvai Praktika Színház és a kijevi DAH Színház, az előadásokat Jure Novak, Viktor Rizsakov és Vlad Troickij jegyzi.

Seress Zoltán, a színház igazgatója korábban elmondta: a Bárka Színháznak két bemutatója lesz a fesztiválon: először láthatja a közönség a társulat két színművészének, Varjú Olgának és Spolarics Andreának az egyszemélyes produkcióját. Mint mondta, ebből szeretnének hagyományt teremteni a Bárkában: színészeiket felkérni arra, hogy készítsenek monodrámát, amelyeket aztán repertoáron is tartana a színház.

A fesztiválon hétfőn látható Kiss Anna Másik idő című műve, amelyet Varjú Olga játszik, és ugyanezen a napon látható Spolarics Andrea A vízzel szemben című egyszemélyes színháza. Kedden a monodráma műfajáról rendeznek kerekasztal-beszélgetést, este a moszkvai Praktika Színház a lengyel Krzysztof Bizio Siralmak című darabját adja elő Viktor Rizsakov rendezésében.

Szerdán a kijevi DAH Színház vendégjátéka, Vlad Troickij rendezése látható. Seress Zoltán elmondta: Klim színműve Dosztojevszkij-átirat: A félkegyelmű történetét folytatja tovább.

Felolvasószínházi előadás keretében egy készülő produkcióba is betekinthetnek a nézők: Ötvös András Gerlóczy Márton Egy csemegepultos naplójából olvas fel részleteket. Az előadásokról beszélgetéseket rendeznek és levetítik a legendás Darvas Iván-féle Egy őrült naplója című előadást. Kortárs művészek kiállításával és a nyitónapon 30Y-koncerttel is várják a közönséget. Seress Zoltán elmondta: a monodráma fesztivált minden évben szeretnék megrendezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.