Színház

Zajlik a Nemzetközi Monodráma Fesztivál a Bárkában

2013.10.14. 13:30
Ajánlom
A magyar produkciók mellett szlovén, orosz és ukrán előadás is látható a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál rendezvényén. Az október 12-én kezdődött ötnapos eseményen részt vevő színházak között megtalálható a ljubljanai Glej Színház, a moszkvai Praktika Színház és a kijevi DAH Színház, az előadásokat Jure Novak, Viktor Rizsakov és Vlad Troickij jegyzi.

Seress Zoltán, a színház igazgatója korábban elmondta: a Bárka Színháznak két bemutatója lesz a fesztiválon: először láthatja a közönség a társulat két színművészének, Varjú Olgának és Spolarics Andreának az egyszemélyes produkcióját. Mint mondta, ebből szeretnének hagyományt teremteni a Bárkában: színészeiket felkérni arra, hogy készítsenek monodrámát, amelyeket aztán repertoáron is tartana a színház.

A fesztiválon hétfőn látható Kiss Anna Másik idő című műve, amelyet Varjú Olga játszik, és ugyanezen a napon látható Spolarics Andrea A vízzel szemben című egyszemélyes színháza. Kedden a monodráma műfajáról rendeznek kerekasztal-beszélgetést, este a moszkvai Praktika Színház a lengyel Krzysztof Bizio Siralmak című darabját adja elő Viktor Rizsakov rendezésében.

Szerdán a kijevi DAH Színház vendégjátéka, Vlad Troickij rendezése látható. Seress Zoltán elmondta: Klim színműve Dosztojevszkij-átirat: A félkegyelmű történetét folytatja tovább.

Felolvasószínházi előadás keretében egy készülő produkcióba is betekinthetnek a nézők: Ötvös András Gerlóczy Márton Egy csemegepultos naplójából olvas fel részleteket. Az előadásokról beszélgetéseket rendeznek és levetítik a legendás Darvas Iván-féle Egy őrült naplója című előadást. Kortárs művészek kiállításával és a nyitónapon 30Y-koncerttel is várják a közönséget. Seress Zoltán elmondta: a monodráma fesztivált minden évben szeretnék megrendezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.