Színház

Zene és színház kölcsönhatása

2012.11.26. 09:45
Ajánlom
A kolozsvári Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált november 27. és december 9. között tartják. Az eseményen a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság Anamnesis című előadása is vendégszerepel.

A kortárs színházművészetben világszerte törekednek arra, hogy újrafogalmazzák, újraértelmezzék a színház és a zene viszonyát. Ez a téma áll az idén harmadik ízben megrendezett Interferenciák nemzetközi fesztivál középpontjában, amely a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében valósul meg. "A zene olyan tiszta forma, amely nem teszi szükségessé a magyarázatot, ezért sok színházi produkció nyer zenei struktúrát" - magyarázta Tompa Gábor fesztiváligazgató.

A rendezvényen tizenkét nap alatt tizenöt csoport huszonnégy produkcióját tekintheti meg a közönség, minden nap egy nagyteremi- és egy stúdió előadást. Ezek között szerepelnek francia, svájci, dél-koreai, cseh, bolgár, izraeli, szerbiai, magyarországi és romániai produkciók is. A közönség magyar nyelven láthatja a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság Anamnesis című előadását, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak és Urbán András Társulatának Turbo Paradiso című előadását, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház három produkcióját: a Hedda Gablert, a Julie kisasszonyt, valamint a Születésnap című előadást.

Idén a fesztivál szervezői partnerséget alakítottak ki a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezőivel. Tompa Gábor szerint e két rendezvénynek fontos szerepe lehet abban, hogy Kolozsvár 2021-ben elnyerje az Európa kulturális fővárosa címet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.