Színház

Zene és színház kölcsönhatása

2012.11.26. 09:45
Ajánlom
A kolozsvári Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált november 27. és december 9. között tartják. Az eseményen a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság Anamnesis című előadása is vendégszerepel.

A kortárs színházművészetben világszerte törekednek arra, hogy újrafogalmazzák, újraértelmezzék a színház és a zene viszonyát. Ez a téma áll az idén harmadik ízben megrendezett Interferenciák nemzetközi fesztivál középpontjában, amely a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében valósul meg. "A zene olyan tiszta forma, amely nem teszi szükségessé a magyarázatot, ezért sok színházi produkció nyer zenei struktúrát" - magyarázta Tompa Gábor fesztiváligazgató.

A rendezvényen tizenkét nap alatt tizenöt csoport huszonnégy produkcióját tekintheti meg a közönség, minden nap egy nagyteremi- és egy stúdió előadást. Ezek között szerepelnek francia, svájci, dél-koreai, cseh, bolgár, izraeli, szerbiai, magyarországi és romániai produkciók is. A közönség magyar nyelven láthatja a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság Anamnesis című előadását, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak és Urbán András Társulatának Turbo Paradiso című előadását, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház három produkcióját: a Hedda Gablert, a Julie kisasszonyt, valamint a Születésnap című előadást.

Idén a fesztivál szervezői partnerséget alakítottak ki a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezőivel. Tompa Gábor szerint e két rendezvénynek fontos szerepe lehet abban, hogy Kolozsvár 2021-ben elnyerje az Európa kulturális fővárosa címet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.