Színház

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

2021.02.10. 17:05
Ajánlom
Fidesz-közlemény után eszmélt a zeneiskola, ők is közleményt adtak ki, mire közleménnyel reagált a Freeszfe Egyesület, most pedig közleményben magyarázkodhat Niedermüller Péter. A Molnár Antal Zeneiskolában azt mondják, őket illeti az épület, amit a #freeszfe-mozgalom kapott meg.

Erzsébetváros önkormányzata hétfőn átadott egy Damjanich utcai épületet a Freeszfe Egyesületnek. Miután az egyesület átvette az épület kulcsát Niedermüller Péter polgármestertől (DK), a kerületi Fidesz közleményt adott ki Brutális baloldali kulturális erőszak Erzsébetvárosban címmel, amelynek főbb pontjai röviden:

  • „kereszténygyűlölő Niedermüller Péter”
  • „Az intézményt kifejezetten a zeneiskola számára, annak szakmai vezetésével egyeztetve újította fel az előző, fideszes vezetésű önkormányzat”
  • „A Vattamány Zsolt által vezetett előző önkormányzat képviselő-testületének szinte minden tagja, beleértve a jelenlegi városvezetéshez tartozó képviselőket is, megszavazta, hogy az épületben a Molnár Antal Zeneiskola kapjon helyet.”
  • a zeneiskola tanulói „a baloldali önkormányzat” miatt „bizonytalanságban élnek”
  • „most innen minden jel szerint egy kulturális álarcot viselő baloldali kampányközpont fogja mérgezni a közélet levegőjét”
  • az önkormányzat „balos haveroknak játssza át az oktatást szolgálni hivatott intézményt”
  • „A Fidesz vizsgálja, hogy milyen jogszabályt sértett a Niedermüller-féle politikai rablóbanda.”

Ezután a Molnár Antal Zeneiskola is közleményt adott ki, amely a Papageno oldalán jelent meg. Ennek főbb elemei:

  • „A VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola vezetősége, tanári kara, szülői munkaközössége és mintegy 600 tanulója megdöbbenve és elkeseredve vettük tudomásul, hogy a tegnapi napon az Erzsébetvárosi Önkormányzat a tulajdonában álló Damjanich u. 4. szám alatti ingatlant előzetes értesítés nélkül a Várkonyi Zoltán Alapítvány részére adta át használatra.”
  • „tegnap óta minden reményünket elvesztettük, hogy a kimondottan részünkre felújított épületben nagy múltú zeneiskolánk, mely a kerület legnagyobb létszámú, mintegy 600 gyermeket oktató nevelési intézménye, méltó székhelyre találjon”
  • Szemendri Gábor intézményvezető azt írja: „Iskolánk ugyanis évek óta saját épület nélkül, bérházi lakásokban és nyolc különböző telephelyen kénytelen megoldani a legfiatalabbak zenei nevelését, sokszor méltatlan körülmények között.”
148592069_110778607684279_3779984251699715193_o-171601.jpg

A Damjanich utcai épület átadása a Freeszfe Egyesületnek (Fotó/Forrás: Freeszfe Egyesület)

A Freeszfe szolidaritásáról biztosítja a zeneiskolát

Kedden délután közleményt adott ki a Freeszfe Egyesület is, amelyben azt írják, nyílt kiírás útján pályáztak az önkormányzat tulajdonában álló épületre. „A Freeszfe Egyesület jelen pillanatban nem látja lehetőségét a konkrét ügy megoldásában való szerepvállalásra, ugyanakkor igyekszik tovább tájékozódni a körülményekről, és saját története fényében morális kötelességének tartja az előző évtizedek Színház- és Filmművészeti Egyeteméhez hasonlóan kizsigerelt és magára maradt állami fenntartású intézményekkel való párbeszéd kezdeményezését. A magyarországi művészetoktatás autonómiájának helyreállításához elengedhetetlen, hogy az atomizált alkotótársadalom sorsára hagyott közösségei egymásra találjanak és együttműködjenek” – írták.

Niedermüller: Erzsébetváros mostani vezetése nyílt és nyilvános pályázatok keretében dönt ingatlanjai hasznosításáról

Megnyilatkozott az erzsébetvárosi polgármester is. Szerdán délben azt írta: „A Fidesz megint mindent elkövet, hogy egy örömteli eseményt bemocskoljon, saját, aljas politikai érdekei szerint használjon fel. Hétfőn jelentettük be, hogy az SZFE elüldözött diákjai a kerületben lelnek új otthonra, a Damjanich utcában lesz az új Ódry Színpad. Ezzel nem csak bevételhez jut a kerület, de egy magas presztízsű intézmény is színesíti Erzsébetváros kulturális életét.” Mint írja: nincs olyan határozat, amely a zeneiskolának adná az épületet, ahogy arra sincs válasz, hogy „mi került az egyébként jó állapotú épület felújításán közel 700 millió forintba.”

A helyzetet csak még pikánsabbá teszi, hogy a Molnár Antal Zeneiskola fenntartója nem az önkormányzat, hanem a Belső-Pesti Tankerületi Központ, tehát végsősoron az Emmi. Ha a zeneiskola méltatlan körülmények között működik, azon az Emmi tud segíteni. A Damjanich utcai épület felújításáról szóló közbeszerzési értesítőben egyébként valóban az szerepel, hogy zeneiskola kialakítására szolgál a renoválás, igaz, az nem, hogy melyik intézmény használja majd az ingatlant.

A Damjanich utcába költözik a Freeszfe Egyesület

Kapcsolódó

A Damjanich utcába költözik a Freeszfe Egyesület

Kulturális központot és alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgáraiból alakult Freeszfe Egyesület. A Damjanich utca 4. szám alatt álló felújított iskolaépületben a következő hetekben megkezdődik a munka.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.