Színház

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

2021.02.10. 17:05
Ajánlom
Fidesz-közlemény után eszmélt a zeneiskola, ők is közleményt adtak ki, mire közleménnyel reagált a Freeszfe Egyesület, most pedig közleményben magyarázkodhat Niedermüller Péter. A Molnár Antal Zeneiskolában azt mondják, őket illeti az épület, amit a #freeszfe-mozgalom kapott meg.

Erzsébetváros önkormányzata hétfőn átadott egy Damjanich utcai épületet a Freeszfe Egyesületnek. Miután az egyesület átvette az épület kulcsát Niedermüller Péter polgármestertől (DK), a kerületi Fidesz közleményt adott ki Brutális baloldali kulturális erőszak Erzsébetvárosban címmel, amelynek főbb pontjai röviden:

  • „kereszténygyűlölő Niedermüller Péter”
  • „Az intézményt kifejezetten a zeneiskola számára, annak szakmai vezetésével egyeztetve újította fel az előző, fideszes vezetésű önkormányzat”
  • „A Vattamány Zsolt által vezetett előző önkormányzat képviselő-testületének szinte minden tagja, beleértve a jelenlegi városvezetéshez tartozó képviselőket is, megszavazta, hogy az épületben a Molnár Antal Zeneiskola kapjon helyet.”
  • a zeneiskola tanulói „a baloldali önkormányzat” miatt „bizonytalanságban élnek”
  • „most innen minden jel szerint egy kulturális álarcot viselő baloldali kampányközpont fogja mérgezni a közélet levegőjét”
  • az önkormányzat „balos haveroknak játssza át az oktatást szolgálni hivatott intézményt”
  • „A Fidesz vizsgálja, hogy milyen jogszabályt sértett a Niedermüller-féle politikai rablóbanda.”

Ezután a Molnár Antal Zeneiskola is közleményt adott ki, amely a Papageno oldalán jelent meg. Ennek főbb elemei:

  • „A VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola vezetősége, tanári kara, szülői munkaközössége és mintegy 600 tanulója megdöbbenve és elkeseredve vettük tudomásul, hogy a tegnapi napon az Erzsébetvárosi Önkormányzat a tulajdonában álló Damjanich u. 4. szám alatti ingatlant előzetes értesítés nélkül a Várkonyi Zoltán Alapítvány részére adta át használatra.”
  • „tegnap óta minden reményünket elvesztettük, hogy a kimondottan részünkre felújított épületben nagy múltú zeneiskolánk, mely a kerület legnagyobb létszámú, mintegy 600 gyermeket oktató nevelési intézménye, méltó székhelyre találjon”
  • Szemendri Gábor intézményvezető azt írja: „Iskolánk ugyanis évek óta saját épület nélkül, bérházi lakásokban és nyolc különböző telephelyen kénytelen megoldani a legfiatalabbak zenei nevelését, sokszor méltatlan körülmények között.”
148592069_110778607684279_3779984251699715193_o-171601.jpg

A Damjanich utcai épület átadása a Freeszfe Egyesületnek (Fotó/Forrás: Freeszfe Egyesület)

A Freeszfe szolidaritásáról biztosítja a zeneiskolát

Kedden délután közleményt adott ki a Freeszfe Egyesület is, amelyben azt írják, nyílt kiírás útján pályáztak az önkormányzat tulajdonában álló épületre. „A Freeszfe Egyesület jelen pillanatban nem látja lehetőségét a konkrét ügy megoldásában való szerepvállalásra, ugyanakkor igyekszik tovább tájékozódni a körülményekről, és saját története fényében morális kötelességének tartja az előző évtizedek Színház- és Filmművészeti Egyeteméhez hasonlóan kizsigerelt és magára maradt állami fenntartású intézményekkel való párbeszéd kezdeményezését. A magyarországi művészetoktatás autonómiájának helyreállításához elengedhetetlen, hogy az atomizált alkotótársadalom sorsára hagyott közösségei egymásra találjanak és együttműködjenek” – írták.

Niedermüller: Erzsébetváros mostani vezetése nyílt és nyilvános pályázatok keretében dönt ingatlanjai hasznosításáról

Megnyilatkozott az erzsébetvárosi polgármester is. Szerdán délben azt írta: „A Fidesz megint mindent elkövet, hogy egy örömteli eseményt bemocskoljon, saját, aljas politikai érdekei szerint használjon fel. Hétfőn jelentettük be, hogy az SZFE elüldözött diákjai a kerületben lelnek új otthonra, a Damjanich utcában lesz az új Ódry Színpad. Ezzel nem csak bevételhez jut a kerület, de egy magas presztízsű intézmény is színesíti Erzsébetváros kulturális életét.” Mint írja: nincs olyan határozat, amely a zeneiskolának adná az épületet, ahogy arra sincs válasz, hogy „mi került az egyébként jó állapotú épület felújításán közel 700 millió forintba.”

A helyzetet csak még pikánsabbá teszi, hogy a Molnár Antal Zeneiskola fenntartója nem az önkormányzat, hanem a Belső-Pesti Tankerületi Központ, tehát végsősoron az Emmi. Ha a zeneiskola méltatlan körülmények között működik, azon az Emmi tud segíteni. A Damjanich utcai épület felújításáról szóló közbeszerzési értesítőben egyébként valóban az szerepel, hogy zeneiskola kialakítására szolgál a renoválás, igaz, az nem, hogy melyik intézmény használja majd az ingatlant.

A Damjanich utcába költözik a Freeszfe Egyesület

Kapcsolódó

A Damjanich utcába költözik a Freeszfe Egyesület

Kulturális központot és alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgáraiból alakult Freeszfe Egyesület. A Damjanich utca 4. szám alatt álló felújított iskolaépületben a következő hetekben megkezdődik a munka.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház hír

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház hír

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Színház magazin

Mecénás és mészégető – Báró Kemény János, a Jóság Embere

Kemény János amerikai állampolgárként született 1903-ban, de egész életében erdélyinek vallotta magát. A két világháború között marosvécsi birtokán szervezte meg a helikoni közösséget, amely a jobb- és baloldali erdélyi írók közös parlamentje volt. Báró Kemény János a hídember szerepét töltötte be az erdélyi szellemi életben. Saját vagyonából mentette meg a csődtől a kolozsvári színházat, Horthytól Corvin-koszorút kapott, majd a holokauszt idején az ő támogatásával jött létre a Zsidó Színház Kolozsvárott. Menekítette az üldözötteket. A háború után alapító mecénása lett a marosvásárhelyi teátrumnak, innen aztán politikai okokból kirúgták. A báró mészégetőként dolgozott a kommunista diktatúrában. Drámai kelet-európai sorsáról több kötetes önéletrajzi sorozatot tervezett, de ez is csak torzó maradt.
Színház ajánló

Ady Endre és Jordán Tamás találkozása a Pinceszínházban

Kihirdette új évadának bemutatóit a Pinceszínház: Jordán Tamás Ady-estje mellett vígjátékokkal és beszélgetéssorozattal is várják a nézőket.