Színház

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

2021.02.10. 17:05
Ajánlom
Fidesz-közlemény után eszmélt a zeneiskola, ők is közleményt adtak ki, mire közleménnyel reagált a Freeszfe Egyesület, most pedig közleményben magyarázkodhat Niedermüller Péter. A Molnár Antal Zeneiskolában azt mondják, őket illeti az épület, amit a #freeszfe-mozgalom kapott meg.

Erzsébetváros önkormányzata hétfőn átadott egy Damjanich utcai épületet a Freeszfe Egyesületnek. Miután az egyesület átvette az épület kulcsát Niedermüller Péter polgármestertől (DK), a kerületi Fidesz közleményt adott ki Brutális baloldali kulturális erőszak Erzsébetvárosban címmel, amelynek főbb pontjai röviden:

  • „kereszténygyűlölő Niedermüller Péter”
  • „Az intézményt kifejezetten a zeneiskola számára, annak szakmai vezetésével egyeztetve újította fel az előző, fideszes vezetésű önkormányzat”
  • „A Vattamány Zsolt által vezetett előző önkormányzat képviselő-testületének szinte minden tagja, beleértve a jelenlegi városvezetéshez tartozó képviselőket is, megszavazta, hogy az épületben a Molnár Antal Zeneiskola kapjon helyet.”
  • a zeneiskola tanulói „a baloldali önkormányzat” miatt „bizonytalanságban élnek”
  • „most innen minden jel szerint egy kulturális álarcot viselő baloldali kampányközpont fogja mérgezni a közélet levegőjét”
  • az önkormányzat „balos haveroknak játssza át az oktatást szolgálni hivatott intézményt”
  • „A Fidesz vizsgálja, hogy milyen jogszabályt sértett a Niedermüller-féle politikai rablóbanda.”

Ezután a Molnár Antal Zeneiskola is közleményt adott ki, amely a Papageno oldalán jelent meg. Ennek főbb elemei:

  • „A VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola vezetősége, tanári kara, szülői munkaközössége és mintegy 600 tanulója megdöbbenve és elkeseredve vettük tudomásul, hogy a tegnapi napon az Erzsébetvárosi Önkormányzat a tulajdonában álló Damjanich u. 4. szám alatti ingatlant előzetes értesítés nélkül a Várkonyi Zoltán Alapítvány részére adta át használatra.”
  • „tegnap óta minden reményünket elvesztettük, hogy a kimondottan részünkre felújított épületben nagy múltú zeneiskolánk, mely a kerület legnagyobb létszámú, mintegy 600 gyermeket oktató nevelési intézménye, méltó székhelyre találjon”
  • Szemendri Gábor intézményvezető azt írja: „Iskolánk ugyanis évek óta saját épület nélkül, bérházi lakásokban és nyolc különböző telephelyen kénytelen megoldani a legfiatalabbak zenei nevelését, sokszor méltatlan körülmények között.”
148592069_110778607684279_3779984251699715193_o-171601.jpg

A Damjanich utcai épület átadása a Freeszfe Egyesületnek (Fotó/Forrás: Freeszfe Egyesület)

A Freeszfe szolidaritásáról biztosítja a zeneiskolát

Kedden délután közleményt adott ki a Freeszfe Egyesület is, amelyben azt írják, nyílt kiírás útján pályáztak az önkormányzat tulajdonában álló épületre. „A Freeszfe Egyesület jelen pillanatban nem látja lehetőségét a konkrét ügy megoldásában való szerepvállalásra, ugyanakkor igyekszik tovább tájékozódni a körülményekről, és saját története fényében morális kötelességének tartja az előző évtizedek Színház- és Filmművészeti Egyeteméhez hasonlóan kizsigerelt és magára maradt állami fenntartású intézményekkel való párbeszéd kezdeményezését. A magyarországi művészetoktatás autonómiájának helyreállításához elengedhetetlen, hogy az atomizált alkotótársadalom sorsára hagyott közösségei egymásra találjanak és együttműködjenek” – írták.

Niedermüller: Erzsébetváros mostani vezetése nyílt és nyilvános pályázatok keretében dönt ingatlanjai hasznosításáról

Megnyilatkozott az erzsébetvárosi polgármester is. Szerdán délben azt írta: „A Fidesz megint mindent elkövet, hogy egy örömteli eseményt bemocskoljon, saját, aljas politikai érdekei szerint használjon fel. Hétfőn jelentettük be, hogy az SZFE elüldözött diákjai a kerületben lelnek új otthonra, a Damjanich utcában lesz az új Ódry Színpad. Ezzel nem csak bevételhez jut a kerület, de egy magas presztízsű intézmény is színesíti Erzsébetváros kulturális életét.” Mint írja: nincs olyan határozat, amely a zeneiskolának adná az épületet, ahogy arra sincs válasz, hogy „mi került az egyébként jó állapotú épület felújításán közel 700 millió forintba.”

A helyzetet csak még pikánsabbá teszi, hogy a Molnár Antal Zeneiskola fenntartója nem az önkormányzat, hanem a Belső-Pesti Tankerületi Központ, tehát végsősoron az Emmi. Ha a zeneiskola méltatlan körülmények között működik, azon az Emmi tud segíteni. A Damjanich utcai épület felújításáról szóló közbeszerzési értesítőben egyébként valóban az szerepel, hogy zeneiskola kialakítására szolgál a renoválás, igaz, az nem, hogy melyik intézmény használja majd az ingatlant.

A Damjanich utcába költözik a Freeszfe Egyesület

Kapcsolódó

A Damjanich utcába költözik a Freeszfe Egyesület

Kulturális központot és alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgáraiból alakult Freeszfe Egyesület. A Damjanich utca 4. szám alatt álló felújított iskolaépületben a következő hetekben megkezdődik a munka.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.