Színház

Zenélnek, játszanak és szendvicset is készítenek az Örkény művészei az évadnyitó eseményen

2023.08.22. 14:50
Ajánlom
Szeptember 9-én ismét megrendezik az Örkény Kertet gyerekprogramokkal, portrébeszélgetésekkel és sok zenével. Az érdeklődők találkozhatnak a teátrum művészeivel, és kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra.

Az idei Örkény Kerten a színház szeretné ismét a jótékonyság fontosságára felhívni a figyelmet: a tavalyi sütivásáron felbuzdulva idén szendvicsvásárt szerveznek, amelyet a Mad House Budapest Bisztró séfjével, Piszkor Norberttel a társulat színészei közösen készítenek el a Madách térre kihelyezett pultnál. A vásáron befolyt teljes összeget idén az Örkény Színházban szervezett FreeSZFE Fesztivál kapja.

orkenykert2022_horvathjudit_net-564-142024.jpg

Az Örkény Színház művészei az Örkény Kert eseményen (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A szeptember 9-i évadnyitón az alábbi programok várják az érdeklődőket:

Madách tér

 • 10:30 – Jóga a füvön Hámori Gabival

A mozogni vágyókat Hámori Gabriella várja a Madách térre leterített gyepen egy jógaórára: hatha jóga lesz dinamikus Vinyasa Flow elemekkel kombinálva. A gyakorlást Pranayama légzőgyakorlatokkal kezdjük, stresszoldó Yin jóga relaxációval fejezzük be.
A hangsúly az erősítésen és nyitáson lesz miközben lecsendesítjük az elménket.

 • 13:00-16:00 – Piros Kakaó játszóház

Napközben a Piros Kakaó Játszóház idén a Petőfi emlékévhez kapcsolódó kézműves foglalkozással és drámajátékkal várja a gyerekeket. „Készítünk majd Petőfi versekből ékszereket, kulcstartókat, kitűzőket, kabalákat. A drámás foglalkozáson pedig egy közös előadás kitalálására és eljátszására hívjuk az érdeklődőket. A közös mese fonalán vándorútra kelünk hegyeken, dombokon, tengereken át… a történettel úgy perdülünk-fordulunk, ahogy a világ… Te milyen hős lennél a történetünkben?” – olvasható a leírásban.

orkenykert2022_horvathjudit_net-562-142024.jpg

Für Anikó az Örkény Kert eseményen (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Nagyszínpad

 • 16:00 – Budapest Jazz Orchestra

Idén a Budapest Jazz Orchestra adja a kezdőkoncertet a Madách téri nagyszínpadon.
Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra Magyarország első professzionális big bandje, az egyik legnépszerűbb jazz zenekar hazánkban. A zenekar dinamikus fejlődése során mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentánsa.

A formáció Gershwin születésének 125. évfordulója alkalmából a zeneszerző jelentős műveivel, köztük a Rhapsody in Blue-val lesz jelen az Örkény Kertben.
A zenekart ezen a koncerten Urbán Orsi jazzénekesnő és Révész Richárd jazz-zongorista egészítik ki.

 • 18:00 – Lóci játszik

Csorba Lóci 2014-ben tört be a magyar könnyűzenei életbe, amikor a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film zenéjének megírása után saját zenekarát, a Lóci játszikot is megalapította. A dalok nagy része az elektronikus komponálás korában is a dalszerzés ősi jogai szerint „egyszál gitárral” születik, így azok akusztikus felállásban is remekül működnek, teret adva a zenekar számára a közönséggel való közvetlen kapcsolat kialakítására. A Fonogram-díjas együttes az utóbbi évtizedben a hazai könnyűzene egyik meghatározója. Kivételes, akusztikus hangszereléssel érkeznek az Örkény Kertre.

 • 20:00 – Örkény Esztrád

Az este záróprogramja a várva-várt Örkény Esztrád, a társulati tagok és meghívott (többek közt meglepetésvendég) zenészek koncertje. A társulatból mindenki, aki szeret énekelni, egy (aktuális) kedvenc dalát elénekelheti szólóban, vagy duó formájában. A tagok minden évben nagy ambícióval készülnek erre az előadásra, amelynek különlegességét többek közt az adja, hogy csak ezen az estén látható, nem szokták megismételni.

orkenykert2022_horvathjudit_net-378-144821.jpg

Örkény Esztrád (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Kisszínpad

 • 15:00 Elysians

Horváth Ákos (handpan) és Kákonyi Árpád (zongora)

„Sokan mondják, hogy a handpan-nek (hang, hangdrum) túlvilági békét sugárzó hangja van, ezért neveztük el a handpan-zongora repetitív improvizációkból épülő formációnkat az ókori görög mitológia boldog túlvilágáról, latinosan az Elysiumról” – írja az ismertető.

 • 17:00 Rohmann Ditta szóló csellókoncertje

A komolyzene fontos eleme az Örkény Kertnek. Ligeti György születésének századik évfordulója előtt tisztelegve Rohmann Dittát kérték fel, hogy cselló szóló szonáták előadásával hozza közelebb az érdeklődő fülekhez Ligeti dallamainak megkerülhetetlen fontosságát.

A koncerten az alábbi művek hangzanak el:

Johann Sebastian Bach: C-dúr szvit
Ligeti György: Szóló szonáta
Pablo Casals: Madarak éneke

 • 19:00 – Műszak meg a Többiek

A fellépők között ismét teret kap egy új, saját formáció: a Műszak meg a Többiek zenekar a színház világosítótárának tagja, Petrik György által szerzett dalokat adja elő. A formációt Zsigmond Emőke, Petrik György, Almási Tamás és Kákonyi Árpád alkotják.

orkenykert2022_horvathjudit_net-164-144821.jpg

Csuja László az Örkény Kert eseményen (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Örkény Színház színpad

 • 14:00 – Vackor

A gyerekprogram 14 órakor egy benti programmal is kiegészül, a színház nagyszínpadán Für Anikó és Mácsai Pál olvassa fel Kormos István meséjét, a Vackort, Egervári Mátyás cimbalomjátékának kíséretében.

 • 15.30 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Kerekes Évával
 • 17.00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Zsigmond Emőkével 

A portréinterjúk kivételesen nem csak a riporter kérdéseiből állnak. A társulat férfi tagjait is felkértük, hogy egy-egy kérdés erejéig ők is vegyenek részt a beszélgetés alakításában.

 • 19:00 – Jónás könyve

Babits Mihály elbeszélő költeménye, a Jónás könyve, melyet Csuja Imre előadásában hallgathat meg a közönség, már hagyomány az Örkény Kerten: minden évben teltházas a nézőtér.

orkenykert2022_horvathjudit_net-85-144821.jpg

Bíró Kriszta az Örkény Kert eseményen (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Örkény Stúdió

 • 15:00 – Mindentudás: Bíró Kriszta az elfeledett nőkről

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén Bíró Kriszta vezeti tovább az elfeledett nők témakörében mélyebben elmerülni vágyókat.

„Van egy színésznő. Fiatal, tehetséges, szép. Van férje, kisfia. A színésznő novellákat ír, színdarabokat fordít. Szűkösnek érzi a neki adott kereteket. A színházában nem becsülik meg úgy, ahogyan ő elvárná. Ezt nyíltan és nyilvánosan szóvá is teszi. Összeütközésbe kerül direktorával, pályatársaival. Úgy dönt, külföldön próbál szerencsét. A híres kritikus újságcikkben ostorozza, amiért el akarja hagyni a magyar nyelvet és a magyar hazát. A színésznő mindennel dacolva útnak ered, nyakába veszi Európát, és igenis meghódítja a kontinens nyugati felének színpadait. Németül játszva válik valódi sztárrá.

És ez mikor történik? Hát több, mint 160 éve. A színésznőt Bulyovszky Lillának hívják. Érdemes rá, hogy emlékezete fennmaradjon. Már csak azért is, mert hiába a 160 év – mintha azóta mi sem változott volna.”

 • 16:00 – Dal Csak Neked

A bérletet váltó közönség egy-egy tagja számára Máthé Zsolt és Herczeg Tamás duója ad elő egy dalt a Stúdió előcsarnokában, köszönetképpen, hogy támogatták vásárlásukkal a színházat.

Fejléckép: Hámori Gabriella (fotó/forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Terhes Sándor és Hajduk Károly csatlakozik az Örkény Színházhoz

Kapcsolódó

Terhes Sándor és Hajduk Károly csatlakozik az Örkény Színházhoz

A Madách téri teátrum meghirdette huszadik, jubileumi évadát: két nagyszínházi és két stúdiópremiert tartanak. Ezek mellett rendhagyó programokra is számíthatnak az érdeklődők. Mácsai Pál, a színház igazgatója kiemelte az intézmény szuverenitásának fontosságát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.