Színház

Zimányi Zsófia: "Minden várakozásomat felülmúlta"

2013.04.10. 08:00
Ajánlom
Tavaly, a Költészet napján nyitotta meg kapuit Budapest polgári miliőjű kávézója és összművészeti központja. A Rózsavölgyi Szalon több évtizedes fesztiváligazgatói és kulturális menedzser múlttal rendelkező megálmodójával, művészeti vezetőjével beszélgettünk. INTERJÚ

- Az eredeti elképzeléshez képest mennyire váltotta be a Szalon a hozzá fűzött reményeket?

- Minden várakozásomat felülmúlta olyan szempontból, hogy elfogadottá vált Budapesten, és színesíti a választékot. Úgy tűnik, egy olyan résre leltünk rá, ahol van fogadóképes kereslet a minőségre. Amikor megnyílt, kérdezték tőlem, hogy mit tartanék sikernek, mire azt feleltem, ha találnék naponta hetvenöt embert, akiket a programjaink érdekelnek. Ez hála Istennek sikerült. A harminc pluszos korosztály látogat minket.

- Műfajilag mi élvez elsőbbséget a közönség körében?

- Eredetileg azt gondoltam, hogy a kis koncerteknek lesz a kiemelt helye, de érdekes módon a színház iránt nagyobb az érdeklődés. Valószínűleg ebbe az is belejátszik, hogy olyan darabokat mutatunk be, amelyek még nem mentek Magyarországon. Tizenhárom bemutatónk volt eddig. Tudatosan nem csinálunk vasárnapi és ünnepnapi előadásokat, alkalmazkodunk az üzlet nyitva tartásához. Márciusban és áprilisban ezt megváltoztattuk Alföldi Róbert és Jordán Tamás kétszereplős előadása, Az utolsó óra iránti óriási érdeklődés miatt.

- A nemrég megnyílt Hátsó kapu tekinthető a Rózsavölgyi Szalon alternatív változatának?

- Igen. Az egyik ok, amiért létrehoztuk, hogy sokan keresnek meg értékes anyagokkal, amik nem ide valók, ott viszont van számukra alternatív lehetőség. A másik ok, hogy régről ismerem a Hátsó kapu vezetőjét, Szalai Szabó Istvánt, akivel többször dolgoztunk együtt. A Sirály folytatását szerette volna megcsinálni.

- Mennyire vállalja magára mindkét "szcéna" a fiatal tehetségek felkutatását, támogatását?

- Mindenképpen. A Hátsó kapuban indul egy kifejezetten zenét tanuló fiataloknak szóló komolyzenei sorozat, Csak komolyan címmel. Közösen indítunk egy Antré fesztivált, ami szintén fiatalokat akar felfedezni. A Rózsavölgyiben a darabválasztások számítanak felfedezésnek, amiket sehol másutt nem lehet látni Budapesten.

- Ezt a kamaraszínház jelleget szeretnék erősíteni a jövőben is?

- Jelenleg ez mondható el a Szalonról, ugyanakkor havonta legalább egyszer folytatódik a Párbeszéd zenével és irodalommal című sorozatunk. Rendszeresen tartunk továbbra is felolvasóesteket, könyvbemutatókat, amelyek ingyenesek. A színházi produkciók számát egyre növeljük a nagy érdeklődésre való tekintettel. Legközelebbi bemutatónk egy svéd írónő, Katarina Mazetti A pasi a szomszéd sír mellől című regényéből  készült. Egy értelmiségi özvegyasszony és egy gazdálkodó paraszt találkozásáról, az együttélés lehetőségéről szól a kulturális különbözőségek ellenére. Alapvetően szerettem volna nem hagyományos színdarabokat, hanem könyvekből készült színpadi adaptációkat létrehozni. Ilyen például a Szerettem őt előadásunk Anna Gavalda regényéből vagy az Odaadó hívetek, Surik, Ulickaja leginkább színpadra alkalmas könyvéből.

- Várható további nyitás a zenés színházi produkciók irányába?

- Két zenés produkciónk van jelenleg: a Pereg a film...zene, ami az elmúlt százhúsz év filmtörténetét dolgozza fel Sándor Pál szemszögéből és egy kabaré-összeállítás. 1912-ben költözött a Szervita téri épületbe a Rózsavölgyi Kiadó. Az 1912 és 1940 közötti időszakból válogattunk dalokat, és azokhoz kerestünk szövegeket Nagy Endrétől Karinthy Frigyesen át Heltai Jenőig. Ebből született egy kortörténeti kabaré, amit valószínűleg folytatunk az 1950-es évektől 2000-ig. És szintén szilveszteri bemutatónak szánjuk. 

- A saját fejlesztésű ötletek mellett befogadó jelleggel is működnek?

- Általában az valósul meg, amit kitalálok, de nagyon örülünk annak is, ha hoznak ötleteket. Több befogadott előadásunk is van, mint például az ingyenes country zenei délután.

- Mi lett a Cimbora klubbal?

- Gyerekműsorok formájában folytatódik kéthetente. Pillanatnyilag két mai magyar mesét tartunk műsoron, a Brub, avagy egy zokni, aminek párja nincset, és a Bazsó és Borkát.

- Milyen előadások várhatók a következő szezonban?

- A Gárdonyi-évforduló alkalmából egy sokak számára ismeretlen Gárdonyi-könyvet dolgozunk át négyszemélyes színdarabbá, az Ábel és Esztert. Az Előttem az élet lesz a következő előadásunk. Decemberben pedig a Britten-évfordulóra A halál Velencébent mutatjuk be, ami részben az ő operája, részben színdarab.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.