Színház

Znamenák István: „Angol ember tisztességes játékban nem veszít"

2011.11.23. 12:30
Ajánlom
G. B. Shaw Szent Johannája tulajdonképpen egy koncepciós per története. Egyházi és világi hatalmak marakodnak egymással. Ebbe a harcba érkezik egy lány, aki érdek nélkül szeretné a hazáját szolgálni. Persze, hogy előbb-utóbb akadály lesz. Az angliai egyházat John de Stogumber káplán képviseli ebben a háborúban. Znamenák Istvánt kérdeztük a darabról és az általa játszott figuráról.

- Minden Szent Johanna bemutató előtt az a legnagyobb félelmem, hogy a nagy hármas jelenet, amikor a három egyházi főméltóság eldönti a lány sorsát, a negyedik percben már egyáltalán nem követhető, és ezért unalomba fullad. Általában egy óriási asztalnál ülnek, és nagyon hosszan beszélnek, röpködnek a nevek, a titulusok. Pedig ez egy kulcsfontosságú jelenet. Hogyan oldottátok meg, hogy ne essetek ebbe a csapdába?

- Nem tudom, nekünk sikerült-e elkerülni. Egész egyszerűen megpróbáltunk teljesen hétköznapi módon beszélgetni arról, hogy mi legyen ezzel a lánnyal, mi legyen Anglia és Franciaország viszonyával, és ebben ki milyen álláspontot képvisel. Egyáltalán nem érdekelt minket, hogy kiderüljön, hogy ez három, nagyon emblematikus egyházi figura. És ettől elkezdett izgalmas lenni, és érthetővé válni a nézők számára. Persze az is fontos, hogy az előtte lévő jelenetek alapján világos legyen a valódi probléma, itt már ne azzal foglalkozzon a néző, hogy megértse a helyzetet. Ebben a jelenetben csak az álláspontokat kell megmutatni.

- A te figurád egy angol káplán. Ő mit képvisel?

- Neki egyetlen dolog fontos: hogy Anglia, még akkor is, ha veszít, úgy kerüljön ki ebből a háborúból, hogy ne szégyenüljön meg. Ki is mondja: angol ember tisztességes játékban nem veszít. Az angolokat rendre legyőzik a franciák, az ő hite szerint emögött csakis boszorkányság állhat, ezért akarja, hogy a lányt mindenképpen égessék el.  Ha úgy tetszik, hívjuk ezt nacionalista álláspontnak.

- A te karaktered tűnik a legkönyörtelenebbnek.

- Inkább ő a legbigottabb. És ebből fakad a könyörtelenség.

- A darab végén viszont ő az egyetlen, aki megtörik, akinek lelkiismeretfurdalása lesz, amikor látja a máglyát.

- Talán pont ezért. Mert nem gondolja végig, hogy mit csinál. Az elvakultsága viszi előre, egy percig sem foglalkoztatja sem észérv, sem érzelem. Csak a vak hit mozgatja előre, a lány tűzbedobása élteti. És amikor szemtől szembe látja, hogy az égetés micsoda szenvedés egy embernek, akkor lelkileg eléggé összetörik.

- Az utolsó jelenet, a szentté avatás már a mennyben játszódik. Megbékélt a saját tettével, vagy kapott föloldozást?

- Ez elég világosan benne van az utolsó mondatában: „És azok a vénemberek dicsérnek téged a halálos ágyukon, akiknek áldássá tetted a bűneiket". Magyarul tisztában van vele, hogy micsoda borzalmat művelt, de valószínűleg úgy élte le az életét, hogy soha többet nem csinált ilyet. Hogy létezik-e ilyen, azt nem tudom, de szép gondolat.

- Shaw darabjaira mostanában leginkább a „poros" és a „polgári" jelzőket szokták használni, elég nehéz valóban a mának szóló előadást csinálni belőlük. Mennyire akartátok ezt jelenidejűvé tenni?

- Az új fordítás valószínűleg ezért készült. Rettentően jól mondható Nádasdy Ádám új szövege. A darab a saját korában játszódik, az 1200-as években. Shaw 1920-ban írta. Visszafelé is szól, de jóval előbbre is szól. Ilyen értelemben teljesen örökérvényű. Ma is tele vagyunk élő istenekkel. Ez nem lenne baj, ha ezt tudnánk kezelni, de nem tudjuk. Akkor sem tudták. Az igazi hit kezelhetetlen. Egyébként pedig szerintem Angliában darabot írni arról, hogy az angolok mekkora balfékek, és mit képesek elkövetni, hogy az angolságuk folyamatosan és csodálatosan ragyogjon, az minden, csak nem polgári gondolat. Innentől ezt mindenki saját magára értelmezheti, amikor előveszi a darabot.

- Miért fontos ma látni ezt az előadást?

- Mert jó. Hogy kinek miről fog szólni, az úgyis mindig aznap este dől el. És hát, meg kell nézni Bánfalvi Eszter Johannáját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Broadway-plakátokkal segítik a színházi szféra talpra állását

Április elején Paul Rudnick darabjával megnyitott a Broadway egyik színháza, a Broadway Care/Equity Fights AIDS nevű nonprofit szervezet pedig ismét akciót indított a kulturális szektor megsegítésére.
Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Színház ajánló

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.
Színház hír

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.