Színház

Zöld Csaba: „Fel kell készülnünk egy másik világra”

Habár ősszel néhány hétre kinyithattak a színházak, jószerivel egy éve nem lépnek színpadra a művészek világszerte. Zöld Csabával a pandémia kapcsán beszélgettünk. (X)

Az elmúlt egy év a színészek életét is gyökeresen megváltoztatta. Hogyan élted meg ezt az időszakot?

Alapvetően mindig a pozitív energiákra próbálok koncentrálni, és ebből azért akad bőven, akár a gyerekeimre, akár a kollégákkal, barátokkal való találkozásokra gondolok, de bevallom: félelmetes ez az állapot, és borzasztóan hiányzik a színpad. De jó tartozni így is valahova.

Egy ilyen krízis mindenkit elgondolkodtat, hogy jó szakmát választott-e, hiszen mások látszólag könnyebben boldogulnak. Neked megfordult a fejedben a váltás?

Természetesen, ha az anyagi nehézségeket nézzük, amelyek az elmúlt évben próbára tettek, az ember elgondolkodik. De,

ha a szívemre hallgatok, eszem ágában sem lenne mást csinálni.

Legyjobeallas10-100118.jpg

Zöld Csaba a Légy jó mindhaláligban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Egy-egy szerep mögött rengeteg munka van, ehhez pedig ezer módon kell kondícióban tartanotok magatokat. Hogyan „edzed” magad a csend időszakában?

Szerencsére erre a színház is lehetőséget ad. Hetente találkozunk, beszélgetünk, beszédtechnikázunk, énekelünk. Próbáljuk formában tartani magunkat. Mellette szinkronizálok, és a zeneszerzéssel is többet tudok foglalkozni, új hangszerekkel kísérletezem, illetve természetesen a „szerelmeimmel”, a három gyerekemmel is sokkal többet lehetek. Az az igazi feltöltődés.

A Talány Akusztikban magad írod a számokat. Most jobban el tudsz mélyedni a zenében?

Most van idő minden olyannal foglalkozni, amire eddig kevesebb jutott. Dolgozunk a Talány Akusztikkal is, és hamarosan előrukkolunk valamivel, de erről sajnos egyelőre még nem beszélhetek.

Hiszel az online koncertek, színház létjogosultságában? Adhatja ugyanazt az élményt?

Természetesen, nem ugyanaz. De fel kell készülnünk egy másik világra. Hiszen ez a hivatásunk: folyton átalakulunk.

Zöld Csaba az ősszel egy siker musical férfi főszereplőjeként Mr. Hart bőrébe bújt. A színház nyitását követően a női alkalmazottak réme újra pórul jár 9-től 5-ig a József Attila Színházban.

Fejléckép: Zöld Csaba (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.