Színház

Zöld Csaba: „Fel kell készülnünk egy másik világra”

Habár ősszel néhány hétre kinyithattak a színházak, jószerivel egy éve nem lépnek színpadra a művészek világszerte. Zöld Csabával a pandémia kapcsán beszélgettünk. (X)

Az elmúlt egy év a színészek életét is gyökeresen megváltoztatta. Hogyan élted meg ezt az időszakot?

Alapvetően mindig a pozitív energiákra próbálok koncentrálni, és ebből azért akad bőven, akár a gyerekeimre, akár a kollégákkal, barátokkal való találkozásokra gondolok, de bevallom: félelmetes ez az állapot, és borzasztóan hiányzik a színpad. De jó tartozni így is valahova.

Egy ilyen krízis mindenkit elgondolkodtat, hogy jó szakmát választott-e, hiszen mások látszólag könnyebben boldogulnak. Neked megfordult a fejedben a váltás?

Természetesen, ha az anyagi nehézségeket nézzük, amelyek az elmúlt évben próbára tettek, az ember elgondolkodik. De,

ha a szívemre hallgatok, eszem ágában sem lenne mást csinálni.

Legyjobeallas10-100118.jpg

Zöld Csaba a Légy jó mindhaláligban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Egy-egy szerep mögött rengeteg munka van, ehhez pedig ezer módon kell kondícióban tartanotok magatokat. Hogyan „edzed” magad a csend időszakában?

Szerencsére erre a színház is lehetőséget ad. Hetente találkozunk, beszélgetünk, beszédtechnikázunk, énekelünk. Próbáljuk formában tartani magunkat. Mellette szinkronizálok, és a zeneszerzéssel is többet tudok foglalkozni, új hangszerekkel kísérletezem, illetve természetesen a „szerelmeimmel”, a három gyerekemmel is sokkal többet lehetek. Az az igazi feltöltődés.

A Talány Akusztikban magad írod a számokat. Most jobban el tudsz mélyedni a zenében?

Most van idő minden olyannal foglalkozni, amire eddig kevesebb jutott. Dolgozunk a Talány Akusztikkal is, és hamarosan előrukkolunk valamivel, de erről sajnos egyelőre még nem beszélhetek.

Hiszel az online koncertek, színház létjogosultságában? Adhatja ugyanazt az élményt?

Természetesen, nem ugyanaz. De fel kell készülnünk egy másik világra. Hiszen ez a hivatásunk: folyton átalakulunk.

Zöld Csaba az ősszel egy siker musical férfi főszereplőjeként Mr. Hart bőrébe bújt. A színház nyitását követően a női alkalmazottak réme újra pórul jár 9-től 5-ig a József Attila Színházban.

Fejléckép: Zöld Csaba (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Színház hír

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.