Színház

Zöld Csaba: „Fel kell készülnünk egy másik világra”

Habár ősszel néhány hétre kinyithattak a színházak, jószerivel egy éve nem lépnek színpadra a művészek világszerte. Zöld Csabával a pandémia kapcsán beszélgettünk. (X)

Az elmúlt egy év a színészek életét is gyökeresen megváltoztatta. Hogyan élted meg ezt az időszakot?

Alapvetően mindig a pozitív energiákra próbálok koncentrálni, és ebből azért akad bőven, akár a gyerekeimre, akár a kollégákkal, barátokkal való találkozásokra gondolok, de bevallom: félelmetes ez az állapot, és borzasztóan hiányzik a színpad. De jó tartozni így is valahova.

Egy ilyen krízis mindenkit elgondolkodtat, hogy jó szakmát választott-e, hiszen mások látszólag könnyebben boldogulnak. Neked megfordult a fejedben a váltás?

Természetesen, ha az anyagi nehézségeket nézzük, amelyek az elmúlt évben próbára tettek, az ember elgondolkodik. De,

ha a szívemre hallgatok, eszem ágában sem lenne mást csinálni.

Legyjobeallas10-100118.jpg

Zöld Csaba a Légy jó mindhaláligban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Egy-egy szerep mögött rengeteg munka van, ehhez pedig ezer módon kell kondícióban tartanotok magatokat. Hogyan „edzed” magad a csend időszakában?

Szerencsére erre a színház is lehetőséget ad. Hetente találkozunk, beszélgetünk, beszédtechnikázunk, énekelünk. Próbáljuk formában tartani magunkat. Mellette szinkronizálok, és a zeneszerzéssel is többet tudok foglalkozni, új hangszerekkel kísérletezem, illetve természetesen a „szerelmeimmel”, a három gyerekemmel is sokkal többet lehetek. Az az igazi feltöltődés.

A Talány Akusztikban magad írod a számokat. Most jobban el tudsz mélyedni a zenében?

Most van idő minden olyannal foglalkozni, amire eddig kevesebb jutott. Dolgozunk a Talány Akusztikkal is, és hamarosan előrukkolunk valamivel, de erről sajnos egyelőre még nem beszélhetek.

Hiszel az online koncertek, színház létjogosultságában? Adhatja ugyanazt az élményt?

Természetesen, nem ugyanaz. De fel kell készülnünk egy másik világra. Hiszen ez a hivatásunk: folyton átalakulunk.

Zöld Csaba az ősszel egy siker musical férfi főszereplőjeként Mr. Hart bőrébe bújt. A színház nyitását követően a női alkalmazottak réme újra pórul jár 9-től 5-ig a József Attila Színházban.

Fejléckép: Zöld Csaba (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Jazz/World

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház videó

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.
Színház hír

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.