Színház

Zöld Csaba: „Fel kell készülnünk egy másik világra”

Habár ősszel néhány hétre kinyithattak a színházak, jószerivel egy éve nem lépnek színpadra a művészek világszerte. Zöld Csabával a pandémia kapcsán beszélgettünk. (X)

Az elmúlt egy év a színészek életét is gyökeresen megváltoztatta. Hogyan élted meg ezt az időszakot?

Alapvetően mindig a pozitív energiákra próbálok koncentrálni, és ebből azért akad bőven, akár a gyerekeimre, akár a kollégákkal, barátokkal való találkozásokra gondolok, de bevallom: félelmetes ez az állapot, és borzasztóan hiányzik a színpad. De jó tartozni így is valahova.

Egy ilyen krízis mindenkit elgondolkodtat, hogy jó szakmát választott-e, hiszen mások látszólag könnyebben boldogulnak. Neked megfordult a fejedben a váltás?

Természetesen, ha az anyagi nehézségeket nézzük, amelyek az elmúlt évben próbára tettek, az ember elgondolkodik. De,

ha a szívemre hallgatok, eszem ágában sem lenne mást csinálni.

Legyjobeallas10-100118.jpg

Zöld Csaba a Légy jó mindhaláligban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Egy-egy szerep mögött rengeteg munka van, ehhez pedig ezer módon kell kondícióban tartanotok magatokat. Hogyan „edzed” magad a csend időszakában?

Szerencsére erre a színház is lehetőséget ad. Hetente találkozunk, beszélgetünk, beszédtechnikázunk, énekelünk. Próbáljuk formában tartani magunkat. Mellette szinkronizálok, és a zeneszerzéssel is többet tudok foglalkozni, új hangszerekkel kísérletezem, illetve természetesen a „szerelmeimmel”, a három gyerekemmel is sokkal többet lehetek. Az az igazi feltöltődés.

A Talány Akusztikban magad írod a számokat. Most jobban el tudsz mélyedni a zenében?

Most van idő minden olyannal foglalkozni, amire eddig kevesebb jutott. Dolgozunk a Talány Akusztikkal is, és hamarosan előrukkolunk valamivel, de erről sajnos egyelőre még nem beszélhetek.

Hiszel az online koncertek, színház létjogosultságában? Adhatja ugyanazt az élményt?

Természetesen, nem ugyanaz. De fel kell készülnünk egy másik világra. Hiszen ez a hivatásunk: folyton átalakulunk.

Zöld Csaba az ősszel egy siker musical férfi főszereplőjeként Mr. Hart bőrébe bújt. A színház nyitását követően a női alkalmazottak réme újra pórul jár 9-től 5-ig a József Attila Színházban.

Fejléckép: Zöld Csaba (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.