Színház

Zoltánok Pécsen

2012.06.11. 20:56
Ajánlom
Várkonyi Zoltán születésének századik évfordulóját ünnepeljük, erről természetesen a POSZT-on is megemlékeznek, a versenyprogram egyik válogatója pedig szubjektíven tárlatvezetett.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó negyedik napján A Katona József Színház Gothár Péter rendezte előadását, A filozófust, valamint a Nemzeti Színházban színre vitt Sütő-drámát, az Egy lócsiszár virágvasárnapját láthatta a közönség a versenyben. Természetesen üzemelt a Zsolnay Kulturális Negyed és a Magyar Teátrumi Társaság sátra, voltak koncertek, bemutatkoztak budapesti és kolozsvári színművészeti egyetemisták, folytatódott a Nemzetiségi Színházak Találkozója és a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma.

A Művészetek és Irodalom Háza Martyn Galériájában nyílt meg az "Életművem nincs - csak életem van" című kiállítás, amely a száz éve született Várkonyi Zoltánra emlékezik.  A tárlat nem vállalkozik a teljes életmű feldolgozására, elsősorban azt mutatja be a látogatóknak, hogyan él a művész szellemisége ma, s teszi mindezt elfeledett szerepek, sosem látott fotográfiák, színházi ereklyék segítségével, melyek  a színész-rendező-igazgatót idézik fel. A kiállítást Halász Judit nyitotta meg.

Rockenbauer Zoltán volt a POSZT idei versenyprogramjának egyik válogatója, aki eredeti szakmájához visszatérve művészettörténészként kalauzolta az érdeklődőket a Modern Magyar Képtár 20. és 21. századi gyűjteményében.

A XII. Pécsi Országos Színházi Találkozóval kapcsolatos tematikus oldalunk - a Fidelio különszámával, galériával, interjúkkal, kritikákkal, hírekkel és riportokkal - ide kattintva érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.