Színház

Zsákfaluból a metropoliszba – Bordás Roland portréja

2021.09.14. 20:45
Ajánlom
Ördögként lép színpadra Bordás Roland a Nemzeti Színház frissen bemutatott A Mester és Margarita előadásában, játékával pedig egyre szélesebb kör elismerését vívja ki. Szeptember 14-én tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el a Takarékbank Zrt. jóvoltából.

„Könnyebb úgy kiemelkedni, hogy figyelsz a többiekre, amitől egyszer csak kinyílik minden érzéked.”

„Mostan színes tintákról álmodom” – Kosztolányi jól ismert sorai indították el Bordás Rolandot a színészi pálya felé, miután kilencévesen egy versmondó versenyen tehetségével felhívta magára a figyelmet. Gyermekkorát a mindössze hetvenlelkes szabolcsi zsákfaluban, Hetefejércsén töltötte, innen vezetett az útja Vásárosnaményen és Nagykállón át a Kaposvári Egyetemre, ahol Vidnyánszky Attila színészosztályában diplomázott 2017-ben, majd a Nemzeti Színházban helyezkedett el.

A mozgás szeretete szerves része az életének, korábban kick-boxolt és karatézott, valamint az autóversenyzésben is kipróbálta magát, manapság pedig napi testedzéssel vezeti le a próbák során felgyülemlett feszültséget. A küzdősport egyik alkalommal különösen jó szolgálatot tett Bordás Rolandnak, hiszen a Vidnyánszky Attila rendezésében 2019-ben bemutatott, Rocco és fivérei című előadás próbafolyamatában a szereplők rendszeresen vettek bokszedzéseket. A történet öt fiúról szól, aki egy kis faluból kerül fel a nagyvárosba – hasonlóan Roland életútjához.

A csöndes, lassú vidéki hétköznapok után időbe telt megszoknia Budapest lendületét és nyüzsgését, néha még most is magára zárja az ajtót egy-két napra, ha nyugalomra vágyik.

net_Roccosajtofotozas_eoriszabo-1334-204743.jpg

Bordás Roland a Rocco és fivérei című előadásban (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház)

„Az egyetemen voltak problémáim a tájszólásom miatt. Van, amikor akarva-akaratlanul előjön az íz: megvan a szöveg, a koreográfia, ráeresztem az ösztönt, akkor hajlamos vagyok rá” – nyilatkozta egyik alkalommal. Meghatározó színházcsinálókkal hozta össze a jó szerencséje, rendezte őt Viktor Rizsakov (Részegek, Álomgyár), Purcărete (Meggyeskert) és Szász János (Caligula helytartója), sőt a Nemzetin kívül is kipróbálta már magát, így az Ódry Színpadon (Szajré, Amphitryon) vagy a Sztalker Csoporttal, amellyel rendszeresen dolgozik együtt (III. Richárd, Woyzeck, Míg fekszem kiterítve, Vízkereszt, de amúgy mindegy).

Mindig csapatcentrikusan gondolkodik, ezt tanulta mestereitől.

„Az Amphytrion-monológ is csak akkor születik meg, ha a kollégáimmal tűpontosan figyelünk egymásra. Ők tőled függenek, és te is tőlük függsz. Mindenki egy önálló entitás, de egymást húzva jutunk előre” – vallja. Legújabb munkája az Alekszandar Popovszki rendezésében idén ősztől látható, A Mester és Margarita című Bulgakov-regény színpadi adaptációjához köti: a magát Wolandnak nevező ördög szerepében lép a közönség elé.

A további díjazottakról itt olvashat.

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Plusz

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.