Színház

Zsákfaluból a metropoliszba – Bordás Roland portréja

2021.09.14. 20:45
Ajánlom
Ördögként lép színpadra Bordás Roland a Nemzeti Színház frissen bemutatott A Mester és Margarita előadásában, játékával pedig egyre szélesebb kör elismerését vívja ki. Szeptember 14-én tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el a Takarékbank Zrt. jóvoltából.

„Könnyebb úgy kiemelkedni, hogy figyelsz a többiekre, amitől egyszer csak kinyílik minden érzéked.”

„Mostan színes tintákról álmodom” – Kosztolányi jól ismert sorai indították el Bordás Rolandot a színészi pálya felé, miután kilencévesen egy versmondó versenyen tehetségével felhívta magára a figyelmet. Gyermekkorát a mindössze hetvenlelkes szabolcsi zsákfaluban, Hetefejércsén töltötte, innen vezetett az útja Vásárosnaményen és Nagykállón át a Kaposvári Egyetemre, ahol Vidnyánszky Attila színészosztályában diplomázott 2017-ben, majd a Nemzeti Színházban helyezkedett el.

A mozgás szeretete szerves része az életének, korábban kick-boxolt és karatézott, valamint az autóversenyzésben is kipróbálta magát, manapság pedig napi testedzéssel vezeti le a próbák során felgyülemlett feszültséget. A küzdősport egyik alkalommal különösen jó szolgálatot tett Bordás Rolandnak, hiszen a Vidnyánszky Attila rendezésében 2019-ben bemutatott, Rocco és fivérei című előadás próbafolyamatában a szereplők rendszeresen vettek bokszedzéseket. A történet öt fiúról szól, aki egy kis faluból kerül fel a nagyvárosba – hasonlóan Roland életútjához.

A csöndes, lassú vidéki hétköznapok után időbe telt megszoknia Budapest lendületét és nyüzsgését, néha még most is magára zárja az ajtót egy-két napra, ha nyugalomra vágyik.

net_Roccosajtofotozas_eoriszabo-1334-204743.jpg

Bordás Roland a Rocco és fivérei című előadásban (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház)

„Az egyetemen voltak problémáim a tájszólásom miatt. Van, amikor akarva-akaratlanul előjön az íz: megvan a szöveg, a koreográfia, ráeresztem az ösztönt, akkor hajlamos vagyok rá” – nyilatkozta egyik alkalommal. Meghatározó színházcsinálókkal hozta össze a jó szerencséje, rendezte őt Viktor Rizsakov (Részegek, Álomgyár), Purcărete (Meggyeskert) és Szász János (Caligula helytartója), sőt a Nemzetin kívül is kipróbálta már magát, így az Ódry Színpadon (Szajré, Amphitryon) vagy a Sztalker Csoporttal, amellyel rendszeresen dolgozik együtt (III. Richárd, Woyzeck, Míg fekszem kiterítve, Vízkereszt, de amúgy mindegy).

Mindig csapatcentrikusan gondolkodik, ezt tanulta mestereitől.

„Az Amphytrion-monológ is csak akkor születik meg, ha a kollégáimmal tűpontosan figyelünk egymásra. Ők tőled függenek, és te is tőlük függsz. Mindenki egy önálló entitás, de egymást húzva jutunk előre” – vallja. Legújabb munkája az Alekszandar Popovszki rendezésében idén ősztől látható, A Mester és Margarita című Bulgakov-regény színpadi adaptációjához köti: a magát Wolandnak nevező ördög szerepében lép a közönség elé.

A további díjazottakról itt olvashat.

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.