sztrájk

2023 november 13., 11:10
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

Sztrájkfenyegetés az Operában: Ókovács szerint minden előadást megtartanak

A Magyar Állami Operaház főigazgatója a közösségi oldalán véleményezte két szakszervezeti vezető sztrájkfelhívását, és később hosszú cikkben fejtegette, miért lehetetlen teljesíteni a követeléseket.
2023 november 9., 10:15
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Véget ért a hollywoodi színészek sztrájkja

Előzetes megállapodást kötött a filmgyártó szövetség a legnagyobb színészszakszervezettel, így csaknem százhúsz nap után újraindulhat az élet Hollywoodban. A felek egymilliárd dollár értékű szerződésről egyeztek meg.
2023 szeptember 28., 09:35
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
2023 július 14., 11:20
Vizuál hír Szerző: Fidelio/MTI

A fizetés és a mesterséges intelligencia miatt sztrájkolnak a hollywoodi színészek

Csatlakozott a forgatókönyvírók május eleje óta tartó tiltakozásához a legnagyobb amerikai filmszínész-szakszervezet, miután nem tudtak megegyezni a filmgyártó szövetséggel. A sztrájk teljesen megbéníthatja Hollywoodot.
2020 október 1., 18:20
Színház hír Szerző: Fidelio

Enged az oktatók követeléseinek az SZFE új vezetése, ha abbahagyják a sztrájkot

Emelnék a béreket és garantálnák az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását – írta meg a Színház Online.
2020 október 1., 16:05
Színház hír Szerző: Fidelio

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az SZFE egyetemi autonómiája ügyében

Október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai épületénél a Hallgatói Önkormányzat és a sztrájkoló oktatók képviselői. Bár ismét egy sikertelen tárgyaláson vannak túl, és a sztrájkot tovább folytatják, pozitív fejleményeket is hozott az immár több mint egy hónapja tartó blokád.
2020 szeptember 10., 17:10
Színház hír Szerző: Fidelio

Sztrájkköveteléseket fogalmaztak meg az SZFE dolgozói

Eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek – írják közleményükben.
2019 december 12., 09:05
Tánc hír Szerző: (sze)

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink