Eleonóra

Tánc

 • Az előadás, ami megszüli önmagát

  Az előadás, ami megszüli önmagát

  2018.02.19. 15:26 Módosítva: 2018-02-19 16:33:30
  0
  Forma és tartalom frappánsan reflektál egymásra a Tünet Együttes Burok című darabjában, ami valódi beavatásélményt kínál a szülés misztériumába.
 • tegnap, 12:07

  Cserepes Gyula: Cserepes Gyula: "Engem az előadásban sámánnak látnak"

  A vajdasági táncos saját identitásváláságát dolgozta fel a SELFY című performansz-előadásában. A nézőkkel interakcióba lépve sámánná változik, aminek hatására személyes történeteket indít el bennük. Az utolsó, március 3-ai előadás kapcsán készített interjút a táncos-koreográfussal a MU Színház.
 • február 19., 10:50

  Csontok és emlékek kerülnek felszínre a Forte Társulat új darabjában Csontok és emlékek kerülnek felszínre a Forte Társulat új darabjában

  Február 23-án és 24-én mutatkozik be a Trafóban Horváth Csaba Thomas Bernhard Az olasz férfi című elbeszélése és más művei alapján készült új rendezése.
 • február 18., 12:11

  Felmentették Peter Martinst a szexuális zaklatás vádja alól Felmentették Peter Martinst a szexuális zaklatás vádja alól

  Tisztázta az ügyében két hónapon át folyt vizsgálat Peter Martins koreográfust, a New York City Ballet volt művészeti vezetőjét a szexuális zaklatás vádja alól.
 • február 17., 13:08

  A legnehezebb balettmozdulatok egyetlen videóban A legnehezebb balettmozdulatok egyetlen videóban

  Hogy a művészi kifejezőerejük mellett miért is tiszteljük annyira a balett-táncosokat, arra egy jó szemléltető példa a Washington Ballet 2014-es videója: hat táncos mutatja be a számára legtöbb gyakorlást kívánó lépéseket.
 • 2018 február 16.
 • Lajtha László élete a tánc nyelvén

  Lajtha László élete a tánc nyelvén

  2018.02.16. 11:56 Módosítva: 2018-02-16 12:50:50
  0
  Barta Dóra rendező Lajtha László zeneszerző életét jeleníti meg március 1-jén a Badora Társulat, a Zeneakadémia és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójában.
 • február 15., 16:11

  Josephine Baker érzéki tánca még Kosztolányit is zavarba hozta Josephine Baker érzéki tánca még Kosztolányit is zavarba hozta

  A „Bronz Vénusz” híresen pikáns fellépését 1928-ban majdnem megakadályozta a konzervatív párt, de miután „levizsgázott” a rendőri bizottság előtt, óriási sikerrel szerepelt az Orfeumban. Kosztolányi glosszát, Zerkovitz Béla világslágerré vált dalt írt róla.
 • február 12., 10:23

  Most pedig táncold el, Sam! Most pedig táncold el, Sam!

  Először látható táncszínpadon Kertész Mihály kultuszfilmje, a Casablanca története a Miskolci Balett előadásában, amit február 21-én, a Budapest Táncfesztivál keretében a fővárosi közönség is láthat. A rendező, társulatvezető Kozma Attilával beszélgettünk.
 • február 8., 14:15

  Gyönyörű, amikor Bach és a street dance találkozik Gyönyörű, amikor Bach és a street dance találkozik

  Van egy koreográfus, aki szereti a kontrasztokat: Benjamin Millepiedről van szó, aki a street dance király Lil Buckot kérte fel néhány közös munkára, amelyekben Bach zenéjére dolgoztak.
 • 2018 február 6.
 • Mesekönyvbe kívánkozott ennek a balerinának a története

  Mesekönyvbe kívánkozott ennek a balerinának a története

  2018.02.06. 14:02 Módosítva: 2018-02-09 14:48:46
  0
  Raven Wilkinson még a "Misty Copeland előtti időszámításban" indult, és ő az első afroamerikai táncosnő, aki klasszikus balett-társulatnál dolgozott. Életéből most Leda Schubert írt tanulságos mesekönyvet.
 • február 6., 10:45

  Lajtha László balettje koncert-tánc-színházi előadásként csendül föl Lajtha László balettje koncert-tánc-színházi előadásként csendül föl

  A Budapest Táncfesztivál keretén belül, március elsején ismét látható a Lajtha László Capricciójára tavaly elkészült LAJTHA című táncelőadás. Gyurkó Csillát, a Lajtha hagyaték gondozóját kérdeztük.
 • február 4., 10:17

  Ezek a férfiak még a dimenziók határait is áthágják Ezek a férfiak még a dimenziók határait is áthágják

  Mészáros Máté férfiakból álló csapata fesztelen táncelőadást hoz a Trafóba: a táncosok ki-be járkálnak saját maguk rétegei és a párhuzamos fikciók közt, miközben Porteleki Áron élőben szolgáltatja a zenét.
 • február 1., 16:45

  Félreteszi a táncot a 70 éves Mihail Barisnyikov Félreteszi a táncot a 70 éves Mihail Barisnyikov

  Január 27-én töltötte 70. születésnapját a legenda, aki még mindig kapható a kísérletezésre: egy újabb produkció erejéig nem elsősorban táncosi, hanem színészi kvalitásait mozgósítja.
 • január 31., 11:49

  Legmodernebb oldaláról mutatkozik be a Magyar Nemzeti Balett Legmodernebb oldaláról mutatkozik be a Magyar Nemzeti Balett

  Total Dance címmel Johan Inger és Jiří Kylián koreográfiából összeállított esttel lép fel a Budapest Táncfesztivál kereti közt a Magyar Nemzeti Balett február 25-én a Müpa Fesztivál Színházban. Az estről Solymosi Tamás balettigazgatót kérdeztük.
 • január 28., 12:28

  Kiköltözik a bulinegyedből a Táncművészeti Kiköltözik a bulinegyedből a Táncművészeti

  Hivatalosan is elköltözik a VII. kerületi, Kazinczy utcai romkocsma negyedből az intézmény Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézete.
 • január 25., 14:44

  „Az a legjobb, ha az ember a szívével érez, hiszen a szív okos” „Az a legjobb, ha az ember a szívével érez, hiszen a szív okos”

  A Budapest Táncfesztiválon február 28-án fellépő Alonzo King LINES Ballet társulatvezetőjét a Nemzeti Táncszínház munkatársai kérdezték.
 • Mi köze volt Picassónak a baletthoz?

  Mi köze volt Picassónak a baletthoz?

  2018.01.25. 09:54 Módosítva: 2018-01-29 13:29:37
  31
  Nemcsak jelmez- és díszlettervezője volt annak az Orosz Balettnak, ami Szergej Gyagilev vezetése alatt avantgárd szellemben gondolta újra a műfajt, de feleségül is vette a társulat balerináját, Olga Koklovát.
 • január 23., 11:49

  Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni Vízalatti balett szemlélteti, milyen depresszióval élni

  A Royal Balett szólótáncosa, Francesca Hayward alámerült, hogy felhívja a figyelmet egy fontos ügyre.
 • január 20., 12:06

  Ezek voltak 2017 hozadékai a hazai táncművészet számára Ezek voltak 2017 hozadékai a hazai táncművészet számára

  A 2017-es esztendő több területen hozott régóta várt eredményt a hazai táncművészet területén – közölte a Magyar Táncművészek Szövetsége.
 • január 15., 15:08

  A balerinák szexuális kizsákmányolása egykor általános volt A balerinák szexuális kizsákmányolása egykor általános volt

  Aki a 19. században a balettet választotta hivatásául, az szinte biztosra vehette, hogy testére nem csak úgy tekintenek majd, mint művészetének eszközére, hanem úgyis mint szexuális tárgyra.
 • január 10., 17:01

  Tíz napnyi totális táncőrület Tíz napnyi totális táncőrület

  A San Francisco-i kortárs balett-társulat, az Alonzo King Lines Ballet lesz a díszvendége az idei Budapest Táncfesztiválnak, amit február 20. és március 1. között rendeznek meg a fővárosban.
 • január 7., 10:13

  "A SzólóDuó az a fórum, ahol kockáztatni is bátran lehet"

  A SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál versenyprogramjának legjobbjait a SzólóDuó 2018 Gálaesten, január 13-án láthatja majd a közönség a MU Színházban. Fenyves Márkkal és Pálosi Istvánnal, az Orkesztika Alapítvány vezetőivel beszélgettünk.
 • 2018 január 6.
 • Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

  Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

  2018.01.06. 09:39 Módosítva: 2018-01-09 11:41:44
  565
  25 éve, 1993. január 6-án halt meg Rudolf Nurejev, a 20. század egyik legnagyobb és legismertebb táncosa.
 • január 5., 10:07

  Még mélyebbre ásnak a legkortársabb táncosok Még mélyebbre ásnak a legkortársabb táncosok

  A hazai kortárs táncszcéna kiemelkedő fiatal magyar képviselői – a tiszteletbeli magyarrá avanzsált brazil Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara, valamint Vass Imre – január 11-én és 12-én mutatják be a Trafóban Deeper című új előadásukat.
 • január 3., 13:39

  77 évesen is spiccre áll ez a balerina 77 évesen is spiccre áll ez a balerina

  A londoni születésű Suzelle Poole 70 éve balettozik. Korát meghazudtoló kondíciójával és életszeretetével a mai napig lelkesíti tanítványait.
 • január 3., 10:34

  96 évesen elhunyt a magyar mozdulatművészet legendája 96 évesen elhunyt a magyar mozdulatművészet legendája

  2017. december 24-én meghalt E. Kovács Éva mozdulatművész, a magyar Mozdulatművészet – a magyar (európai) modern tánc - egyik legendás alakja, az „Őrzők” egyike, a Magyar Mozdulatkultúra Egyesület díszelnöke.
 • január 2., 11:31

  Távozott a New York-i balett éléről a zaklatással vádolt koreográfus Távozott a New York-i balett éléről a zaklatással vádolt koreográfus

  Végleg lemondott a New York-i balett éléről Peter Martins világhírű koreográfus, a társulat vezetője, miközben vizsgálat zajlik az ellene felhozott szexuális zaklatási vádak ügyében.
 • 2017. december 25., 10:23

  Ilyen volt Barisnyikov legendás Diótörő hercege Ilyen volt Barisnyikov legendás Diótörő hercege

  Aki mellé természetesen kellett egy káprázatos Clara (Mária hercegnő) is, aki a ragyogó Gelsey Kirkland volt.
 • 2017. december 24., 12:22

  Korniss Péter: Korniss Péter: "Minden a balettel kezdődött"

  Korniss Péter, a magyar fotográfia meghatározó alakja idén ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. A Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfusnak a hazai táncfotográfia területén végzett munkája is jelentős. Az alábbi beszélgetésből nemcsak egy páratlan pályaív rajzolódik ki, hanem az Opera vizuális kommunikációját érintő, alkotóként megfogalmazott, markáns vélemény is.
 • 2017. december 24., 12:16

  Balettelőadással ünnepelnek a női fogvatartottak Balettelőadással ünnepelnek a női fogvatartottak

  Az új-zélandi Arohata börtön szívmelengető módját választotta az ünneplésnek: a női elítéltek tütüben előadott tánccal kedveskednek hozzátartozóiknak.