Tánc

11 szívdöglesztő balettisten

2014.07.15. 07:02
Ajánlom
Akikkel szívesen összefutnánk a strandon. Listánk szereplői azonban nemcsak kidolgozott felsőtesttel rendelkeznek, hanem tehetségükkel a világ legnagyobb balett-társulatait és színpadait is meghódították már. MAGAZIN

Benjamin Millepied

A bordeaux-i születésű harminchét éves francia táncos, koreográfus, színész, rendező nemcsak világhírű amerikai felesége, Natalie Portman filmszínésznő miatt igazi nagymenő. Bár széles körben valóban a Fekete hattyú táncosaként és koreográfusaként vált ismertté, a sokoldalú művész már korábban is kiemelkedő volt a balett világában. 1995-ben csatlakozott a New York City Balett társulatához, ahol vezető táncos lett, majd 2002-ben távozott az együttesből. Készített már koreográfiát az American Ballet Theatre, a School of American Ballet, a Metropolitan Opera és a Párizsi Opera balett-társulata számára. 2011-ben saját társulatot alapított L.A. Dance Project néven, 2014 őszétől pedig a Párizsi Opera balettigazgatói posztját tölti majd be.

Roberto Bolle

Az olasz származású Bolle jelenleg az American Ballet Theatre tagja, emellett vendégművész státusza van a londoni Királyi Balett és a milánói Scala társulataiban, mindkettővel rendszeresen fellép. Már gyerekkorában is olyan jól táncolt, hogy maga Rudolf Nurejev figyelt fel tehetségére, és kiválasztotta egy szerepre. Huszonegy éves korában pedig már lemondott a milánói Scala vezetőtáncosi posztjáról, arról a pozícióról, amiért mások egész karrierjük során küzdenek. Azóta szabadúszóként táncol a világon mindenhol, klasszikus balettekben és modern produkciókban is. A divatmagazinok is kedvelik a jóképű Bollét, korábban már megjelent a Vogue-ban, és szerződése van Giorgio Armanival is.

Mihail Barisnyikov

Barisnyikov a ma élő abszolút balett-szupersztár. Elegáns, karizmatikus egyéniség, kisugárzásának nehezen állnak ellen a nők. A hatvanhat éves, ma is aktív táncos már gyerekként is maximalista volt, alacsony termetét kitartásával, szorgalmával és tehetségével kompenzálta. 1974-ben a Bolsoj Balett fellépőjeként egy torontói turné alkalmával disszidált az Egyesült Államokba. New Yorkban az American Ballet Theatre tagjaként megvalósíthatta mindazt, amiről otthon csak álmodni mert. Öt év alatt harminc szerepet táncolt el. Már igazi sztárként ment a New York City Ballet társulatához, hogy a neves koreográfussal, Balanchine-nal dolgozhasson. 1989-ben létrehozta saját társulatát, a White Oak Dance Projectet, 2005-ben Manhattanben megalakította a Barisnyikov Művészeti Központot (Baryshnikov Arts Center - BAC). Nemcsak kitűnő táncos, tehetséges színész és fotós is. 1978-ban Oscar-díjra jelölték a Fordulópont című filmjéért. De szerepet vállalt a Szex és New York című sorozatban is, amiben egy orosz szobrászt alakított Sarah Jessica Parker partnereként. Megélhetési forrása több is van. Előbb egy parfümhöz, majd egy fehér alsóhoz adta a nevét, aztán balettkosztümöket gyártó céget alapított. A tánc azonban még mindig első helyen áll az életében.

Joaquín de Luz

A madridi születésű De Luz korábban az American Ballet Theatre tagja volt, jelenleg a New York City Ballet vezető táncosa. A spanyol Victor Ullate Ballet Company után a tengerentúlon először a Pennsylvania Ballet-hoz csatlakozott, ahol számos főszerepet táncolt el. De Luz olyan együttesekkel is fellépett a világban, mint a Ballet Mediterraneo, a Ballet Hawaii és az Indianapolis City Ballet, valamint egyéb gálákon és nagyszabású táncos rendezvényeken szerepelt. 1996-ban épp Budapesten nyerte el a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettversenyen első helyezését. De Luz Joaquin's Tour de Force néven olyan szervezetet hozott létre, amely jótékonysági programjával iskolákat, kórházakat és alapítványokat segít, hogy a fiatalok minél több balettelőadásra jussanak el.

Guillaume Coté

Québec-ben született, a Kanadai Nemzeti Balettiskolában végezte tanulmányait, majd 1999-ben csatlakozott a társulathoz. 2004-ben lett a Kanadai Nemzeti Balett vezető táncosa. Vendégművészként bejárta Európa legnagyobb színházait, fellépett többek közt a Scalában, a Bolsojban és az Angol Nemzeti Balett társulatában. A balettrepertoár nagy szerepeinek eltáncolása mellett Guillaume Côté kiváló zenészként és zeneszerzőként is ismert. A 2012-es Lost in motion című pár perces rövidfilmjének nemcsak rendezője, hanem szereplője is, amiben slow motion technikával mutatja be a balettugrások különleges pillanatait.

Carlos Acosta

A világ legnagyobb táncosai között emlegetett Carlos Acosta 1973-ban született Kubában. Apja ösztönzésére kezdett el táncolni, hogy értelmesen töltse szabadidejét. Tízéves korában vették fel Kubában a havannai Nemzeti Balettiskolába. 1991 júniusában vette át summa cum laude diplomáját és aranyérmét. Acosta a legnagyobb társulatok táncosaként szerepelt a világ színpadain, és eltáncolta már szinte az összes klasszikus szerepet Macmillantől Balanchine-ig. 2007-ben jelent meg önéletrajzi kötete, a Nincs út hazafelé, amit egy saját regény is követett. Acostával nemsokára Budapesten is találkozhatunk, mivel az Operaház következő évi jótékonysági estélyének, a Faust bálnak lesz az egyik sztárvendége.

Szergej Polunyin

Az ukrán származású Polunyin a balettvilág egyik legtehetségesebb és egyben legbotrányosabb szereplője is. Már tizenhárom évesen az angol Királyi Balett iskolájába járhatott. 2009-ben elsőként lett szólista, és 2010-ben, akkor huszonegy évesen az eddigi legfiatalabb vezetőtáncossá választották a világhírű társulatban. Polunyint azonban a korán megszerzett hírnév és a folyamatos próbák, fellépések lelkileg nagyon megviselték, és egy váratlan pillanatban - egy bemutató előtt - 2012-ben felmondott a Királyi Balettnél. Érdeklődését sokkal inkább a tetoválások és a filmezés kötötte le akkoriban. Azóta ismét táncolni kezdett, de 2013 tavaszán megint egy londoni színházat hagyott cserben előadás előtt. A drogügyeit is vállaló táncos fenegyerek jelenleg Moszkvában dolgozik.

Desmond Richardson

1997-ben csatlakozott az American Ballet Theatre társulatához, ahol a világpremiert bemutató Othello címszerepét táncolhatta el. Richardson nem csak a klasszikus balettben, hanem a kortársban is gyakorlottan mozog: társalapítója és egyik művészeti vezetője a tánc és az emberi mozgás módszereit, egész kultúráját újragondoló New York-i társulatnak, a Complexions Contemporary Ballet-nak. Amerikai együttesek mellett fellépett Európa legrangosabb színpadain is: Frankfurtban, Stockholmban, Milánóban. Számos tévés, filmes és videós munkában működött közre, dolgozott együtt Michael Jacksonnal, Aretha Franklinnel, Prince-szel és Madonnával is, valamint szerepelt Patrick Swayze filmjében és az Oscar-díjas Chicago ban.

Cory Stearns

Stearns, az American Ballet Theatre ragyogó, ifjú csillaga eredetileg sportoló akart lenni. A New York-i születésű fiút anyja vitte el balettozni, mert nem akarta, hogy fiából versenyzőt csináljanak. De a tánc egészen addig nem érintette meg, míg egy Pittsburgh-i nyári táborban rá nem kapott az ízére. A tánccal járó sztárélet, az utazások, a híres színpadok és a gyönyörű nők Stearnst is a balettkarrier irányába mozdították. New York után a londoni Királyi Balettnél tanulhatott, miközben fellépett Madridban, Moszkvában, Milánóban és több német városban. Azóta táncolt már együtt Kylie Minogue-gal, olyan divatházaknak állt modellt, mint Louis Vuitton és a Dolce & Gabbana, valamint Steven Klein, Bruce Webber és Annie Leibovitz fotóin is szerepelhetett.

Justin Peck

A még csak 26 éves Peck nem csupán táncosa, de rezidens koreográfusa is a New York City Ballet-nak. Bár a halk szavú művészről első ránézésre nem gondolnánk, hogy éppen az egyik legnagyobb balettsztárrá növi ki magát. Őrületes sebességgel alkot és táncol is: a kaliforniai balett-táncos két szezon alatt már hat koreográfiát készített a világhírű amerikai társulatnak, ez a termékenység pedig szinte példa nélküli ilyen fiatalon. Peck a következő évadban még két nagy együttessel mutat be koreográfiát, és 2016-ra is több projekttel készül.

Alex Wong

Alex Wong Kanadában született és tízévesen kezdett táncolni. Már fiatalon több díjat elnyert hazájában, majd első kanadaiként nyerte meg a világ legfontosabb balettdíját, a Prix de Lausanne-t Svájcban. Az American Ballet Theatre után a Miami Ballet-hoz csatlakozott. A nagy klasszikus szólókat is eltáncoló Wangot a tánc egyéb formái is lázba hozták, ezért jelentkezett a legnagyobb amerikai tehetségkutató táncversenyre is, a So You Think You Can Dance-re, ahol az első húsz táncos közé válogatták. A Miami Ballet-hoz kötődő szerződése miatt azonban ki kellett szállnia a népszerű tévés műsorból. 

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.