Tánc

146 év után végleg bezárta kapuit a Ringling Circus

2017.05.22. 16:05
Ajánlom
2017. május 21-én New Yorkban hatalmas show-val búcsúzott közönségétől az egyik legrégebben alapított tradicionális cirkusz - adta hírül a The Guardian.

A bezárásra azután került sor, hogy a PETA nevű állatvédő szervezet kérésére a cirkusz vezetősége januárban kivette a műsorból az elefántszámokat, amelyek a Ringling Bros and Barnum & Bailey Circus műsorait a kezdetektől fémjelezték. A cirkusz saját állítása szerint humánus körülmények között tartotta az elefántokat. Az utolsó időkben 13 ázsiai elefánttal dolgoztak, őket „nyugdíjba küldték” a társulat 80 hektáros floridai elefántrezervátumába.

A PETA állatvédelmi szervezet a cirkusz bezárásáért tüntet

A PETA állatvédelmi szervezet a cirkusz bezárásáért tüntet (Fotó/Forrás: Bruce Bennett / Getty Images Hungary)

Az elmúlt 20 évben egyébként 26 elefánt született a társulat által foglalkoztatott elefántok utódaiként. Az elefántok nyugdíjazása után továbbra is szerepeltek a műsorban tigrisek, oroszlánok, lovak, kutyák és tevék, ez sem volt elég azonban a közönségigények kielégítéséhez.

A látogatottság vártnál nagyobb csökkenése után a vezetőség kénytelen volt lejjebb vinni a jegyárakat, ez azonban teljes csődhöz vezetett.
A Cossack Riders száma az utolsó shown

A Cossack Riders száma az utolsó shown (Fotó/Forrás: The Washington Post / Getty Images Hungary)

Május 21-én több mint 250 millió ember nézte az utolsó cirkuszi bemutatót, amit élőben is közvetítettek az interneten. A cirkuszigazgató Kenneth Feld a finálé végén így fogalmazott: „Szívmelengető látni benneteket, akik idejöttetek, hogy megnézzétek az utolsó előadásunkat. Ez az emberről, a lélekről, a tiszteletről szól, köszönjük, hogy eljöttetek, hogy utoljára együtt ünnepeljük a cirkuszt, ahol a lehetetlen lehetségessé válik”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.