Tánc

146 év után végleg bezárta kapuit a Ringling Circus

2017.05.22. 16:05
Ajánlom
2017. május 21-én New Yorkban hatalmas show-val búcsúzott közönségétől az egyik legrégebben alapított tradicionális cirkusz - adta hírül a The Guardian.

A bezárásra azután került sor, hogy a PETA nevű állatvédő szervezet kérésére a cirkusz vezetősége januárban kivette a műsorból az elefántszámokat, amelyek a Ringling Bros and Barnum & Bailey Circus műsorait a kezdetektől fémjelezték. A cirkusz saját állítása szerint humánus körülmények között tartotta az elefántokat. Az utolsó időkben 13 ázsiai elefánttal dolgoztak, őket „nyugdíjba küldték” a társulat 80 hektáros floridai elefántrezervátumába.

A PETA állatvédelmi szervezet a cirkusz bezárásáért tüntet

A PETA állatvédelmi szervezet a cirkusz bezárásáért tüntet (Fotó/Forrás: Bruce Bennett / Getty Images Hungary)

Az elmúlt 20 évben egyébként 26 elefánt született a társulat által foglalkoztatott elefántok utódaiként. Az elefántok nyugdíjazása után továbbra is szerepeltek a műsorban tigrisek, oroszlánok, lovak, kutyák és tevék, ez sem volt elég azonban a közönségigények kielégítéséhez.

A látogatottság vártnál nagyobb csökkenése után a vezetőség kénytelen volt lejjebb vinni a jegyárakat, ez azonban teljes csődhöz vezetett.
A Cossack Riders száma az utolsó shown

A Cossack Riders száma az utolsó shown (Fotó/Forrás: The Washington Post / Getty Images Hungary)

Május 21-én több mint 250 millió ember nézte az utolsó cirkuszi bemutatót, amit élőben is közvetítettek az interneten. A cirkuszigazgató Kenneth Feld a finálé végén így fogalmazott: „Szívmelengető látni benneteket, akik idejöttetek, hogy megnézzétek az utolsó előadásunkat. Ez az emberről, a lélekről, a tiszteletről szól, köszönjük, hogy eljöttetek, hogy utoljára együtt ünnepeljük a cirkuszt, ahol a lehetetlen lehetségessé válik”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"Ami igazán gazdaggá tesz minket, az a sokféleség"

Az idei Budapest Táncfesztivál egyik külföldi fellépője a Company Wang Ramirez, amelynek két alapítója, Honji Wang és Sébastien Ramirez EVEREYNESS című produkciójukkal kapcsolatban árult el kulisszatitkokat.
Tánc magazin

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Tánc kritika

Aki vállalja a tehetetlenségét, az nevetségessé válik?

A minden előadásához új formanyelvet kereső Tünet Együttes ezúttal magáról beszélt A tünetegyüttes című performanszában, amihez csak egyetlen út kínálkozott: az őszinteség.
Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.