Tánc

146 év után végleg bezárta kapuit a Ringling Circus

2017.05.22. 16:05
Ajánlom
2017. május 21-én New Yorkban hatalmas show-val búcsúzott közönségétől az egyik legrégebben alapított tradicionális cirkusz - adta hírül a The Guardian.

A bezárásra azután került sor, hogy a PETA nevű állatvédő szervezet kérésére a cirkusz vezetősége januárban kivette a műsorból az elefántszámokat, amelyek a Ringling Bros and Barnum & Bailey Circus műsorait a kezdetektől fémjelezték. A cirkusz saját állítása szerint humánus körülmények között tartotta az elefántokat. Az utolsó időkben 13 ázsiai elefánttal dolgoztak, őket „nyugdíjba küldték” a társulat 80 hektáros floridai elefántrezervátumába.

A PETA állatvédelmi szervezet a cirkusz bezárásáért tüntet

A PETA állatvédelmi szervezet a cirkusz bezárásáért tüntet (Fotó/Forrás: Bruce Bennett / Getty Images Hungary)

Az elmúlt 20 évben egyébként 26 elefánt született a társulat által foglalkoztatott elefántok utódaiként. Az elefántok nyugdíjazása után továbbra is szerepeltek a műsorban tigrisek, oroszlánok, lovak, kutyák és tevék, ez sem volt elég azonban a közönségigények kielégítéséhez.

A látogatottság vártnál nagyobb csökkenése után a vezetőség kénytelen volt lejjebb vinni a jegyárakat, ez azonban teljes csődhöz vezetett.
A Cossack Riders száma az utolsó shown

A Cossack Riders száma az utolsó shown (Fotó/Forrás: The Washington Post / Getty Images Hungary)

Május 21-én több mint 250 millió ember nézte az utolsó cirkuszi bemutatót, amit élőben is közvetítettek az interneten. A cirkuszigazgató Kenneth Feld a finálé végén így fogalmazott: „Szívmelengető látni benneteket, akik idejöttetek, hogy megnézzétek az utolsó előadásunkat. Ez az emberről, a lélekről, a tiszteletről szól, köszönjük, hogy eljöttetek, hogy utoljára együtt ünnepeljük a cirkuszt, ahol a lehetetlen lehetségessé válik”.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

19 év után visszatér a legendás IDMC Nemzetközi Táncworkshop

Idén augusztusban egy négynapos warm-up eseménnyel tér vissza a rendezvény, amelynek során visszaemlékező beszélgetésen, nemzetközi hírű művészek kurzusain és előadásain vehetnek részt az érdeklődők a margitszigeti Kristály Színtérben augusztus 5. és 8. között.
Tánc hír

Először nyert magyar művész a világhírű balettversenyen

Június 25-én este adták át a moszkvai székhelyű Benois de la Danse díjait. Férfi táncos kategóriájában Balázsi Gergő Ármin a verseny története során első magyarként megosztott első díjban részesült.
Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.