Irén, Írisz

Kincses Felvidék

2006.05.24. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Népi Együttes a Művészetek Palotájában mutatja be új műsorát ma este. Kincses Felvidék című műsorával a MÁNE a magyarországi hivatásos és amatőr együttesek között először foglalja össze a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját.

Jelenet a Magyar Állami Népi Együttes "Verbunkos" c. előadásból

Korunkat a változás jellemzi. Változik gazdasági környezetünk, a társadalom, amiben élünk, változnak szokásaink, a kultúránk, változunk mi magunk is. Ebben az átalakuló világban nehéz kapaszkodót találni, mert – állandónak és változatlannak hitt – hagyományhoz való viszonyunk is átalakulóban van. Nem elégszünk már meg a személyes tapasztalatok, közvetítők által vagy filmről, hangszalagról megismert folklór reprodukálásával. Keressük és megmutatjuk, amit ebből a kultúrából ma aktuálisnak, magunkra nézve érvényesnek, értékesnek tartunk, keressük, meghatározzuk és elhelyezzük magunkat a saját nyelvünkön, a mi világunkban.

A Magyar állami Népi Együttes kiindulásként azon tájegységek anyagából merít, ahol Bartók népzenekutatói munkássága is elindult (Gömör, Zoborvidék, Felső-Garam mente stb.), ám az igazi szándék nem egy leltár bemutatása volt, hanem inkább Bartók Kárpát-medence koncepciójának érzékeltetése. A Bartók-évforduló jó alkalmat kínál Bartók Béla géniuszának újbóli felfedezésére. Ráirányítja figyelmünket arra az életműre és gondolkodásmódra, mely mintaként szolgál számunkra is. Eszerint a népzene és néptánc megismerése után, abból kiindulva, saját, mai, aktuális nyelvünket kell megalkotnunk.

A Kincses Felvidék a Bartók-trilógia első része, melyben az együttes a forráshoz legközelebbi, ahhoz leginkább hasonlító formában mutatja be az „eredetit”. Az ezt követő részek, melyek a közeljövőben kerülnek színre, az absztrakció egyre magasabb szintjén követik Bartók útját, és jutnak el az inspiráló mintától a kortárs nyelvig.

(2006. május 24. 19:00 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház; Bartók-trilógia I.: Kincses Felvidék (bemutató) – a Magyar Állami Népi Együttes előadása (az előadás magyarországi és szlovákiai alkotók közös munkája); rendező: Kovács Gerzson Péter; a rendező munkatársa: Mihályi Gábor; zene: Agócs Gergely; vezető koreográfus: Hégli Dusán, Mihályi Gábor; éátvány, díszlet: Kovács Gerzson Péter; viseletek: Furik Rita; grafika: Kovács Bori Vilma; zenekarvezető-prímás: Pál István)

(További előadások: május 29., 31.)