Béla

55 éves a Magyar Állami Népi Együttes

2006.09.06. 00:00

Programkereső

Az együttes több mint öt évtizedes fennállása alatt négy világrész 44 országának színpadain lépett fel és több mint hét millió néző elismerését vívta ki. A jubileumot egy előadássorozattal ünneplik meg.

A Magyar Állami Népi Együttes

Hazai székházában (Budai Vigadó, 1011 Budapest, Corvin tér 8.) évi 100 előadást tart, de rendszeres vendége a Nemzeti Táncszínháznak, valamint a határokon túli magyarlakta területek színházainak is. Előadásaik, szándékaik szerint méltó módon reprezentálják azt a progresszív és sokszínű művészeti filozófiát, mely az elmúlt évtizedüket jellemezte. A mostani előadássorozatban megismerhetik a megújult Magyar Állami Népi Együttest, amely a Hagyományok Háza részeként, mint Magyarország első számú néptánc együttese a hagyomány és korszerűség ötvözetéből teremt kortárs világot. Az előadássorozat helyszíne a Művészetek Palotája Fesztivál Színháza lesz.

Előadások:

Táncos Magyarok
Táncmillenium: Az első rész történelemi képekben járja be a magyar tánchagyomány kialakulásának és továbbélésének útját. Az előadás második része a ma is élő magyar paraszti folklórhagyomány különféle területeken megfigyelt változatait mutatja be.
2006. szeptember 13., 19:00

Földön apám fia volnék
A homok- és videoanimációkkal színesítet műsor, utazás térben, időben, képzeletben, emlék az útról, amelyen együtt jártunk, személyes, megélt élmények felidézése – színpadra állítva a Kárpát-medence legszebb táncait.
2006. szeptember 14., 19:00

Pannon freskó
Tánc-karnevál: A műsor az őseinktől örökölt nyelven mondja el az emberi érzelmek, a szerelem és halál fenséges harcait a Tavasz (születés), a Nyár (beteljesülés), az Ősz (elmúlás) és a Tél (haláltánc) karakteres színeiben. Mint egy ásatás freskótöredékeit illesztjük össze az évezredek örökölt formáit, kincseit – egy Karnevál forgatagában.
2006. szeptember 15., 19:00