Aladár, Álmos

Magyar Concerto - ősbemutató az amerikai turné előtt

2006.11.28. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Népi Együttes Hommage á Bartók Béla alcímmel egyszer itthon is előadja azt a programot, amellyel az újév elejétől az Egyesült Államokban vendégszerepel.

Földön apám fia volnék, részlet a MÁNE előadásának első részéből

A Magyar Concerto alkotóit a világhírű magyar zeneszerző, zenekutató, zongoraművész Bartók Béla példája vezette a darab elkészítése során. Az ő szellemisége, életműve az egyik legmeggyőzőbb bizonyíték arra, hogy a hagyomány és a modernitás egymást kiegészítő kategóriák. Saját ősi kultúránk – néptáncaink és népzenéink – minél tökéletesebb megismerése után, abból kiindulva megalkothatjuk saját, mai, aktuális művészi kifejezőeszközeinket, új színházi táncnyelvünket.

A Magyar Állami Népi Együttes előadása egy, a világon egyedülálló komplex táncszínház, amelyben a hagyományos néptánc, népzene, kortárs zene, a korszerű szcenikai eszközök és a mai dramaturgia együtt hoznak létre egy közösségi, de személyes azonosulásra alkalmas, univerzális értékeket képviselő kortárs színházat.


Tánc az első részből

A Magyar Concerto címet viselő új előadásban keveredik a hagyomány és modernitás egységének világa. A magyar néptánc káprázatosan kavargó sokszínűsége, a férfitáncok akrobatikus virtuozitása, a leánytáncok lírája, a páros táncokon átsütő szerelem varázsa a kultúra gyöngyszemei. Pompázatos és ihletett látvány. A Magyar Concerto egy új világ új előadása.


A mi kincseink, részlet a MÁNE előadásának második részéből

A kétrészes programban összesen 13 tánc kapott helyet. A rendező-koreográfus a Harangozó Gyula-díjas Mihályi Gábor, aki egyben az együttes művészeti vezetője is. A táncelőadás során szerepet kap a videótechnika, a homokanimáció és a grafika is. A zene Agócs Gergely, Kelemen László, Pál István és Radics Ferenc munkája.

(2006. november 29. 19:00, Művészetek Palotája, Fesztivál Színház: Magyar Concerto - A Magyar Állami Népi Együttes ősbemutató előadása)