Eszter, Eliza

Vendég: a Zenon Dance Company

2007.02.26. 00:00

Programkereső

A Zenon Dance Company hazánkba látogat és március 1-jén és 10-én tánctudásukat is megcsillogtatják a magyar közönség előtt. Aki kíváncsi a kiváló amerikai együttes játékára, a Nemzeti Táncszínházban találja meg őket.

A Zenon Dance Company

A társulat 1983-ban alakult, és azóta az egyik legnevesebb amerikai tánctársulattá nőtte ki magát. Neves koreográfusokkal való együttműködésüknek köszönhetően a Zenon Tánctársulat modern és jazz tánc eklektikus egyvelege felvillanyozta mind az amerikai, mind a nemzetközi nézőközönséget. A Zenon Tánctársulat küldetése, hogy egy színvonalas, művészeti szempontokból kitűnő, hivatásos tánctársulatot tartson fönt előadások, oktatási programok és közönségkapcsolat által.

A március 1-jei előadás négy részből áll, az első a Nyilvánvalóan láthatatlan címet viseli. Az együttes világbemutatóját Danny Buraczeski híres jazz koreográfus készíti. Az új darab ezt az igazi amerikai táncformát két nagy jazz legenda, Bill Evans és Don Pullen zeneszámaira adja elő. Zene: Bill Evans: Peace Piece, Don Pullen: Victory Dance, koreográfus: Danny Buraczeski. A második koreográfia címe: A Föld áldása. A trió a japán Kodo dobos együttes eksztatikus ritmusaira precíz mozgáselemekkel / mozgással táncolja el ezt a kortárs rituálét. Zene: A Kodó dobegyüttes Japánból, koreográfus: Wynn Fricke.


A Zenon Dance Company

Ezt követi a Szent álom című rész, melyet Tere O’Connor koreografált. O'Connor 1982 óta koreografál táncelőadásokat és ezidáig 30 darabot készített saját társulatának, a Tere O'Connor Dance-nak. O'Connor azonban számtalan darabot készített megbízásból különböző tánctársulatok részére is. Zene: TBA, koreográfus: Tere O'Connor. A befejező szám címe: Kóda. A táncelőadásban a szokatlan mozdulatformák felszabadítják az együttestől már megszokott atletikus mozgásvilágot. A Seán Curran Kóda című darabja gyors, fizikai/testi és egyben intrikus is. Zene: Thom Yorke, and Radiohead, koreográfus: Seán Curran.

A március 10-i előadás a 6. L1 Kortárs Táncfesztivál keretében látható majd Exchange day címmel. A 6. L1 Kortárs Táncfesztivál hatodik alkalommal kerül megrendezésre 2007. március 7. és11. között, amely az L1 Független Táncművészek Társulása kortárs táncfesztiválja, ahol idén újra bemutatókkal és nemzetközi vendégekkel várják a tánc iránt érdeklődő nézőket. A két, már megszokott helyszín – L1 Táncművek-Bakelit M.A.C. és a MU Színház – mellett idén a Nemzeti Táncszínház is otthona a rendezvénynek.

(2007. március 1. 19:00 Nemzeti Táncszínház (Budapest) - A Zenon Dance Company estje; Nyilvánvalóan láthatatlan; A Föld áldása; Szent álom; Kóda, koreográfus: Danny Buraczeski, Wynn Fricke, Tere O'Connor, Seán Curran

2007. március 10. 19:00 Nemzeti Táncszínház (Budapest) - Exchange day - a Zenon Dance Company bemutatója; Vermont couterpoint; Only you; Coda, koreográfus: Berger Gyula, Ladjánszki Márta, 6. L1 Kortárs Táncfesztivál)