Dezső

Hazaérkezett Kínából a Magyar Állami Népi Együttes

2008.04.04. 00:00

Programkereső

Nemrég tért haza Kínából a Magyar Állami Népi Együttes, ahol nagy sikerrel mutatták be a Naplegendát és a Magyar Concertót. Az együttes idén már megjárta a szícíliai Agrigentót, jövő héttől indítják új, nyugdíjasbérletüket és havi 15-20 előadás mellett készülnek nagyszabású októberi bemutatójukra.

Részlet a Magyar Concerto című előadásból

2008. március 5-én két hétre Kínába utazott a Magyar Állami Népi Együttes. A „Szabadság, szerelem” – a magyar kultúra Kínában című magyar évad keretében Hongkongban mutatták be a Magyar Concerto–Hommage á Bartók Béla című műsorukat. A nagy érdeklődés miatt az eredetileg tervezett két előadáson felül a szervezők egy harmadik előadást is kértek. Az együttes tavaly ezzel a műsorral három és fél hónapon keresztül turnézott Észak-Amerikában, az idén pedig már a szicíliai Agrigentóban is bemutatták ugyancsak nagy sikerrel.

Kínában a gazdasági fellendülésnek köszönhetően egymás után épülnek a hatalmas kulturális központok, és kezd kibontakozni a kultúra piaca. Ennek köszönhető, hogy a magyar évadra érkezett együttest meghívták a dél-kínai Guangdong tartományba is, ahol háromszor mutatták be a Naplegenda című műsort. Ez a keleti rokonságot zászlójára tűző előadás a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulataiból álló valóságos táncvihar. Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjére Mihályi Gábor művészeti vezető és alkotótársai fergeteges koreográfiája ragadta magával a közönséget.

Nagyon érdekes volt, ahogy a visszafogottságáról ismert kínai közönség reagált a Magyar Állami Népi Együttes előadásaira. A shenzeni egyetem 2500 fiatalból álló közönsége – akár egy rockkoncerten – végigtombolta az előadást, míg a dongguani (alig 5 millió lakosú kínai „kisváros”) közönség hangulata fokozatosan fejlődött fel az ovációtól kísért vastapsig. A legnagyobb sikert március 15-én az első hongkongi előadáson aratták. Még a szervező Fesztivál Központ is meglepődött a sikeren, hiszen ők is csak ritkán látnak állva tapsoló kínai közönséget. Az előadást rövid ünnepi fogadás követte Bogyay Katalain szakállamtitkár, valamint a hongkongi magyar konzul jelenlétében.

Kínában utoljára 2005-ben volt az együttes, akkor a Pannon Freskóval. Azt megelőzően 1999-ben négy előadással jártak ott, de igazán nagy turnéjuk mindössze egyszer volt, 1952-ben, amikor két hónap alatt negyven előadást adtak a kínai közönségnek. Hongkongban eddig mindössze egyszer léptek fel. 1991-ben, igaz, akkor még brit fennhatóság alá tartozott a több mint 260 szigetből álló ország.