Márk

44 év után újra Budapesten az Alexandrov Együttes

2009.06.03. 09:32

Programkereső

1965 júliusában járt először, és eleddig utoljára Magyarországon az Alexandrov Együttes, a szovjet, majd orosz hadsereg hivatásos együttese, amelyet zenekar, férfikórus és táncegyüttes alkot.
Alexandrov Együttes
Alexandrov Együttes

Az együttes 1928-ban alakult 12 katona előadóművész - egy vokális oktett, egy bayan hangszeres, 2 táncos és egy énekes szólista - közreműködésével és Alexander Alexandrov, a moszkvai Konzervatórium fiatal zeneprofesszora vezényletével (az ő nevéhez fűződik többek közt az orosz himnusz is). Az együttes rohamos fejlődésnek indult. 1933-ra már 300 művész tagja volt, és ők lettek a szovjet dalok propagandistái, akik szinte állandóan úton voltak és megszámlálhatatlan koncertet adtak az egykori Szovjetunió területén Moszkvától Vlagyivosztokig, Távol-Kelettől Tadzsikisztánig. Egyik első külföldi fellépésük 1937-ben Párizsban volt a világkiállítás alkalmával, ahol a szovjet művészetet reprezentálták, és a kiállítás művészeti kategóriájának Grand Prix-ját nyerték el. Ezzel elindult nemzetközi karrierjük is. A II. világháború alatt közel 1500 előadást tartottak a szovjet fronton, a hátországban, repülőtereken, kórházakban.

A 81 éves fennállása alatt, a nagy túlélő együttes életében természetesen nyomot hagyott a kommunizmus, a peresztrojka, a vad orosz kapitalizmus, a nehéz 90-es évek, a Putyin-korszak, de művészetük magas színvonala változatlan. A közelmúltban Ausztria, Algéria, Egyesült Királyság, Bulgária, Belgium, Kanada, Vietnam, Kuba, Mexikó, Japán, Svájc, Lengyelország, Csehország, Szlovákia városaiban léptek fel. 1990-ben a Pink Floyd The Wall című koncertjén Berlinben, melyet a berlini fal lerombolásának évfordulójára rendeztek, az Alexandrov Együttes a Bring the Boys Back Home című háború ellenes dalt adta elő. Az együttes sokoldalúságára jellemző egy 1993-as koncert Helsinkiben, ahol a finn Leningrad Cowboys partnereként léptek fel (a rendhagyó koncertről Total Balalaika Show címen film is készült).

A repertoár széles skálán mozog, az énekszámok az orosz népdaloktól a templomi kórusokon át népszerű operarészletekig és a folk-rock zenéig ívelnek. A férfikórus és a szólóénekesek előadásában olyan művek hangzanak fel, mint a Volgai hajósok dala, a Kalinka, a Moszkvai éjszakák, a Katyusa, a Partizán dal, vagy a Torreádor-dal és a Csempészek kórusa a Carmenből, a Szabadságkórus a Nabuccóból,  részletek a Borisz Godunov, a Turandot című operákból, egy spanyol egyveleg, az Ave Maria és más szakrális dalok.  A rendkívül nagy tudású, klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok előadásban katona- és tengerésztáncokat, a világhírű kozáktáncokat,  közülük is a legvirtuózabb Zaporozsjei kozákok című táncszámot láthatja a közönség. A hatalmas ugrások, szédítő forgások, guggolós részletek szinte fittyet hánynak a fizikának, az emberi anatómiának és fiziológiának.

(2009. június 6. 20:00 - Papp László Budapest Sportaréna

Alexandrov Együttes)