Csilla, Noémi

Élet Cunningham után

2009.06.10. 13:25

Programkereső

A kilencvenéves mester, Merce Cunnigham rendelkezett arról, mi legyen társulatával halála után. A Merce Cunningham Company kétéves nemzetközi turnéra indul, majd feloszlik.
Merce Cunnigham
Merce Cunnigham

A megdöbbentő hírt a Cunningham Táncalapítvány képviselője jelentette be. A koreográfiák jogai a Merce Cunningham Alapra szállnak (ennek érdekében elkezdik azok pontosan rögzített dokumentációját), a társulat tagjai egy évig fizetést kapnak, továbbá segítséget karrierjük folytatását illetően. Erre az átmeneti időszakra nyolcmillió dollár szükséges, ennek az összegyűjtését megkezdik. Maga Merce Cunningham így nyilatkozott: "Itt egy általános kérdésről, a műalkotás megőrzésének mikéntjéről van szó. Egy mű tűnékeny, és szétválaszthatatlan alkotóelemekből jön létre, olyan, mint a víz. Eltűnhet. Egy egy mód arra, hogy megőrizzük - legalábbis saját tapasztalatunkkal -, hogy életben tartsuk."

A döntés bejelentésekor a művész nem volt jelen, mivel kényelmetlennek érezte, hogy erről az ügyről nyilvánosan beszéljen. Az együttes táncosait megdöbbentette és elszomorította a végrendelet, de megértik az idős mester okait.

www.merce.org