György

Indul a XIV. Duna Karnevál

2009.06.12. 16:17

Programkereső

Június 13-tól nyolc napon át találkozhatunk a nemzetközi multikulturális fesztivál programjaival, vagyis a néptánc és a népzene, a világ- és kortárs tánc, a fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözetével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával.
görög táncos
görög táncos

A külföldi vendégek között egyaránt megtalálhatók a határon túli magyar hivatásos és hagyományőrző, Európából és a tengerentúlról érkezett egzotikus társulatok is, 12 külföldi együttes mintegy 350 művésze érkezik a Duna Karneválra. A meghívott országok között van Mexikó, Kína, Görögország, Olaszország, Bulgária, Törökország és Tunézia, mellettük idén kiemelt szerepet kapnak a Visegrádi Országok hagyományait közösen bemutató együttesek.

Az együttesek 8 helyszínen közel 50 órában, szórakoztatják a karneváli közönséget, a karnevál gálaműsora június 20-án (szombaton) a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nyolc órai kezdettel kerül megrendezésre. A külföldi és hazai táncegyüttesek közel 400 művészének közös előadását élvezheti a közönség a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes közreműködésével. Június 20-án a karneváli felvonuláson a Szent István térről indulva a korzón át 600 résztvevő teremt valódi karneváli hangulatot Budapest szívében. Az együttesek a Vörösmarty térre érkezve késő estig tartó táncgálával búcsúztatják a Karnevált.

A program keretei között rendezik meg az I. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt is június 18-án este hatkor az Erzsébet-ligeti Színházban. A verseny célja, hogy a tradicionális, vagy a folklórt alapanyagként feldolgozó koreográfiai szemlélet a harmadik évezredben is sikeres legyen, és továbbra is méltó helyet foglaljon el a színpadi táncművészetben. A Duna Művészegyüttes táncszínházi előadásokkal köszönti az eseményt, majd tízperces versenyprodukciók következnek, melyeket nemzetközi zsűri értékel. A Duna Karnevál rendezvényei a Margitszigeti Gálaest kivételével ingyenesen látogathatók.


2009. június 13-21.
XIV. Duna Karnevál
Nemzetközi Multikulturális Fesztivál
További információ