Zita, Mariann

A hét portréja: Fred Astaire

2009.06.23. 09:28

Programkereső

Fred Astaire 76 éves pályafutása alatt összesen 31 musicalt készített. Lábait életében 1 millió dollárra biztosították.

1987. június 22-én hunyt el az amerikai táncos, színész, énekes, a műfaj megteremtőjének tartott Fred Astaire. 76 éves pályafutása alatt összesen 31 musicalt készített. Lábait életében 1 millió dollárra biztosították.

1899. május 10-én Frederick Austerlitz néven látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban. Osztrák bevándorló szülei ösztönzésére nővérével, Adele Astaire-rel már 4 éves korától felléptek a kor népszerű varieté és vaudville színpadain. Eleinte nem vett táncleckéket, de nagyon ügyesen utánozta nővére lépéseit. A páros hamar komoly sikereket ért el, a 10-es évek végére már a New York-i Broadway-n és Londonban, a 20-as években George és Ira Gershwin három musicaljében is felléptek. 1932-ben Adele megházasodott és visszavonult, Fred pedig Hollywoodba ment, ahol első filmszerepénél már ünnepelt sztárnak számított.

Filmes karrierje 1933-ban az MGM stúdiónál kezdődött, amikor Joan Crawforddal szerepelt a sikeres Dancing Lady című musicalben. A filmes áttörést a Flying Down to Rio (1933) hozta meg, melybe egy régi vadeville-i ismerősével, Ginger Rogersszel együtt válogatták be. A legendássá vált Astaire-Rogers táncduó, akik összesen tíz filmet készítettek együtt, elvarázsolta a közönséget. Közös filmjeik voltak többek közt a Roberta (1935), a Top Hat (1935), Swing Time (1936). Fred Astaire táncát, mely mindig könnyűnek hatott, pontos, tökéletes kidolgozás és begyakorlás előzte meg, folyamatosan a koreográfiákon dolgozott. Összesen 40 filmben szerepelt, és olyan hírességekkel táncolt együtt, mint Rita Hayworth, Eleanor Powell, Judy Garland, Cyd Charisse és Leslie Caron. 1958-tól rendszeresen szerepelt televízió műsorokban és sorozatokban is. Életművéért járó Oscar-díját 1950-ben vehette át Ginger Rogerstől. Munkásságát 3 Golden Globe-díjjal és 3 Emmy-díjjal tüntették ki. 1999-ben az AFI (Amerikai Filmintézet) a 20. század ötven legnagyobb sztárjának sorában az 5. helyre jelölte.