Zita, Mariann

Kontakt Budapest nyolcadszor

2009.06.25. 09:28

Programkereső

1972-ben a Steve Paxton vezette csoport első előadásával kezdődött a Kontakt Improvizáció története. A Kontakt Budapest idei eseménye június 30. és július 5. között csatlakozik az ünnephez.

A képességektől függetlenül mindenki számára nyitott Kontakt Budapest Nemzetközi Improvizáció Fesztivált 2002 óta rendezik meg. A fesztiválra nemzetközileg elismert tanárok, művészek érkeznek, akik kurzusokon és előadásokban mutatják be az improvizációról, mint előadási formáról alkotott gondolataikat, munkáikat. A fesztivál keretében végzett munka komoly és elmélyült, ugyanakkor a program, amelyben egyéni és vezetett bemelegítés, intenzív kurzus, nyitott órák, projektek (improvizáció, kontakt improvizáció, test tudati munka, zene-tánc) fórum, előadás, koncert, beszélgetések, kísérletezés - lab, egyéni munka, szabad tánc - jam szerepel, lehetőséget ad kísérletezésre, bemutatkozásra, játékra, szabad táncolásra, beszélgetésekre, előadásokra, a találkozásra.

Az idei rendezvény céljaiban követi az előző évek fesztiváljait és elkötelezetten vállalja a folyamatos és (ország)határok nélküli mozgáskutatást, az improvizatív előadói gondolkodásmód megismerését, tanulmányozását és prezentációját. A szervezők szándéka az órák széles választékát kínálni, és nagy tudású szakemberektől való tanulásra hívni mindenkit.

Először látogat Magyarországra Nancy Stark Smith (USA), aki a kontakt Improvizáció megszületése után kezébe vette a mozgalom kibontását. A 70-es években Steve Paxtonnal együtt kísérleteztek, majd ő vitte tovább a munkát. A Contact Quarterly Magazin vezető szerkesztőjeként is dolgozó Nancy Stark Smith az a tanár, előadó, aki miatt ma a kontakt improvizáció világszerte elterjedt.

Tanárok, mesterek: Nancy Stark Smith (USA), Andrew de L. Harwood (CND), Éva Karczag (H/NL), Scott Wells (USA), Mike Vargas (USA), Peter Pleyer (D), Lior Ophir (ISR), Bettina Neuhaus (NL), Nagy Zoltán, Kálmán Ferenc, Bakó Tamás, Gál Eszter, Lipka Péter

A fesztivál helyszíne a SÍN Kulturális Központ, a részletes program pedig itt érhető el.