Márk

Nemzetközi balettkurzus az Operában

2009.06.30. 11:52

Programkereső

Tegnap kezdetét vette a Magyar Nemzeti Balett által szervezett, július 24-ig tartó nemzetközi nyári balettkurzus a Magyar Állami Operaházban.

A Keveházi Gábor balettigazgató szakmai irányításával megrendezett kurzusra klasszikus előképzettséggel rendelkező táncművészek jelentkezhettek. Az Operaház a tehetséges pályakezdők és ifjú művészek továbbfejlődéséhez a legjobb magyar, orosz és francia balettmestereket - köztük Pongor Ildikót, Slava Muchamedovot és Raza Hammadit - biztosítja.  A négyhetes képzés végén, július 23-án a nyári kurzus résztvevői egy nyilvános, kétrészes próbatánc keretében adnak számot tudásukról az Operaház színpadán. A műsor első részében Keveházi Gábor, Pongor Ildikó és Raza Hammadi tart egy különleges, egyszeri és megismételhetetlen balettórát a közönség előtt, a második részben pedig repertoárrészleteket mutatnak be a növendékek, és előadják Raza Hammadi külön erre az alkalomra készített új koreográfiáját is.

Az este 7 órakor kezdődő előadás nemzetközi próbatánc is egyben, hiszen a kurzusra tizenöt vezető európai balettegyüttes igazgatója érkezik, akik lehetőséget kapnak arra, hogy szerződést kínáljanak az általuk legjobbnak ítélt művészeknek.

2009. július 24-én a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében nemzetközi táncszakmai szeminárium és kerekasztal-beszélgetés zárja a kurzust, amelyen a balettigazgatókon kívül neves művészeti szakemberek is részt vesznek.  A szemináriumon előadást tart Devin Fidler, az International Business Trends Center igazgatója. Az elismert jövőkutató és tanácsadó körvonalazza majd a fundraisingtrendjeit és stratégiáit, valamint a művészeti ágak támogatásának jelenleg aktuális, nemzetközi gyakorlatát.