Dezső

Új Fiúk

2010.01.04. 12:18

Programkereső

Bár a Frenák Pál készítette Fiúk premierje hat évvel ezelőtt volt, mégis, mind a mai napig levehetetlen és megunhatatlan darabnak tűnik. A közönség rajongása szinte folyamatosan repertoáron tartja az előadást. Január 7., 8., 9. 20:00 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza - a Frenák Pál Társulat előadása

A 2004-es FIÚK óriási siker volt mind ide haza, mind külföldön. A darab átfogó hatását bizonyítja többek között az is, hogy a Duna Televízió 2008-ban felvette az előadást és filmet készített belőle. Valamint 2006-ban a FIÚK nyerte a Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház által alapított Lábán Rudolf díjat, mely szakmai díj a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerését és népszerűsítését tűzte ki célul.

Bár a FIÚK premierje hat évvel ezelőtt volt, mégis, mind a mai napig levehetetlen és megunhatatlan darabnak tűnik. A közönség rajongása szinte folyamatosan repertoáron tartja az előadást.

Idén két új, fiatal tehetséggel - Holoda Péter és Major László - bővült társulat, akik számára óriási kihívást jelent e nagysikerű darabban való részvétel. Mellettük további három, jól ismert, kiváló táncos szerepel a felújításban: Fekete Zoltán, Nelson Reguera és Várnagy Kristóf.

Fiúk - Frenál Pál Társulat
Fiúk - Frenál Pál Társulat

Az előadás Frenák Pál a nemek szerepét, a nemek viszonyrendszerét vizsgáló trilógiájának az első és legnépszerűbb darabja. Túl azon, hogy megmutatja a férfiszépséget - vajon miért beszélünk olyan ritkán úgy a férfi test esztétikájáról, ahogyan a nőiéről - a FIÚK speciális térhasználata fontos kifejezőeszközként is szolgál. Rámutat az alkotói szándékra, ami szerint az előadás mélyrepülés a tudattalanban, kutatás az ösztönökben, amelyekből személyiségünk is táplálkozik.

A FIÚK különös tükröt tart elénk, amelyben látjuk a "Macsót", a "Nárciszt" és a "Herkulest" is, így közelről tanulmányozhatjuk a férfilét alaptípusait. Frenák váltakozva jeleníti meg a sovén gyűlöletet, az ostoba követelőzést, a figurák közt fennálló, törékeny erőegyensúlyt a színpadon. Radikális vízióját átitatja az emberi kapcsolatokban rejlő reménytelenség tudata. A férfiszexualitást különböző aspektusokból vizsgálja: felmutatja eredetét és a tudattalanban rejlő forrásait. Érzékisége kegyetlen, könyörtelensége költői. Szimbólumrendszere asszociációkra késztet.

Az előadás feketehumorral, éles iróniával, az agresszió felmutatásával érzékelteti az érzelmek elsivárosodását, a klisészerűséget, amely a ma emberi kapcsolatait elborítja. Frenák Pál koreográfiai koncepciója filmes, már-már színházi dimenzióban fogant: az alkotás magában hordozza készítőjének az emberi lélek működéséről felhalmozott intuitív tudásanyagát. A FIÚK közvetlen kapcsolatban van a tudattalan mélyrétegeivel, de egyszerre fogható fel könyörtelen társadalmi látleletként is.

FIÚK

Koreográfus, látvány: Frenák Pál

Táncosok: Holoda Péter, Fekete Zoltán, Major László, Nelson Reguera, Várnagy Kristóf + 1 akrobata

Zene: Fabrice Planquette, Gergely Attila

Fény: Marton János

Hang: Hajas Attila

Alpintechnika: Ferenci Miklós