Orbán

Bennük lakik a duende

2010.01.11. 11:25

Programkereső

Legalábbis ez a hír járja szerte a világon. Belgium, Hollandia, Franciaország, Portugália, Ciprus, Nagy-Britannia és Németország után a Nuevo Ballet Español most Magyarországon mutatja be legújabb produkcióját, melynek már a címe is muzsikál: Sangre Flamenca (flamenco vér). A táncegyüttes a Budapesti Cervantes Intézet közreműködésével látogat el hozzánk, az apropó pedig Spanyolország európai uniós elnökségének kezdete.

Angel Rojas és Carlos Rodriguez, a Sangre Flamenca koreográfusai és vezető táncosai a kilencvenes évek elején találtak egymásra. Első munkájukkal („Elégia Ramón Sitgéhez" - Infinito) megosztva nyerték el a Spanyol Tánc és Flamenco Nemzeti Koreográfiai Művészeti Pályázatán a legkiemelkedőbb táncos díját. 1995-ben alapították meg közös táncegyüttesüket, a Nuevo Ballet Españolt, amellyel azóta számos egyéb díjat is bezsebeltek. Előadásaikban újraértelmezik a flamencót: modern táncokkal, a Sangre Flamenca esetében például jazz-tánccal fűszerezik az andalúziaiak önmagukban is rendkívül izgalmas, hagyományos táncstílusait.


Január 14-én a kilencvenpercnyi ízelítőt kaphatunk az együttes munkásságából. Tíz táncos és nyolc zenész kilenc „felvonásban" ('Vér', 'Újjászületés', 'Belső', 'Arénák', 'Hajlongás', 'Lélek', 'Fegyverek', 'Gyanakodva', 'Határok nélkül') tárja elénk a flamenco-életérzést, azt, amelyből Federico García Lorca költészete vagy egy spontán andalúziai kocsmai nótázás is táplálkozik.

Nuevo Ballet Espanol
Nuevo Ballet Espanol

A flamenco valójában gyűjtőnév, az andalúziai cigányok 18-19. századi népzenéjének és táncstílusainak arab, mór, indiai, afrikai, zsidó és keresztény hatásokat is felmutató együttese. Flamenco a tango és a bulerías, de a zapateado és a jaleos is. A flamenco az ének-zene-tánc hármas egységére épül, feszültségét, vibrálását a szerkezeti kötöttségek és az improvizatív, érzelemdús előadásmód állandó harcban állása adja. Bár a Nuevo Ballet Español stilizálja a flamenco hagyományos mozdulatait, az eredeti payo és gitano (azaz andalúz és cigány) stílust, hangulatot is igyekeznek megőrizni, beépíteni előadásaikba. A végeredmény büszke, szenvedélyes, elegáns és erotikus tánc, amely - ha benne van a duende -, felszínre hozhatja bennünk a legtisztább örömöt és a legmélyebb bánatot, méghozzá egyazon időpontban.


De mi is ez a sokat emlegetett duende? Federico García Lorca poétikájának központi fogalma, a flamenco és a művészet nehezen szavakba önthető lényege: egyszerre jelent ihletett állapotot, tébolyt, vágyat, vért, végzetet, katarzist, hangokat, illatokat, forró szelet és mozdulatokat. A duende titokzatos erő, amit mindenki érez, de egyetlen filozófus sem tud megmagyarázni. Nem cselekvés, hanem mágikus erő, nem gondolkodás, hanem harc. Duende nélkül a zene és a tánc üres, csupán technika. Ha hihetünk a La Tribuna, az El Mundo és a The Times híreinek, a Nuevo Ballet Español bemutatkozása duende-dús lesz.

2010. január 14. 19:30
Üvegterem, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Nuevo Ballet Español
- Sangre Flamenca